изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:11 EEST
Разходка с Хайбао из района на ЕКСПО-2010    
Китай

Драги приятели, добре дошли в моята рубрика „Пощенска кутия". Аз съм водещата Ангелина. Днес ще дадем началото на конкурса-викторина – „Да се срещнем в Шанхай на прекрасното ЕКСПО", и затова ще ви предложим първата част на него.



    (

Здравейте, драги слушатели. Казвам се Хайбао и съм талисман на ЕКСПО-2010 в Шанхай. Световното изложение ще бъде открито на 1 май. Радио Китай за чужбина ви предлага световната конкурс-викторина, с която да ви представи изложението. Слушателите, които отговорят правилно на зададените от Хайбао въпроси, ще имат шанса да посетят лично ЕКСПО-то Шанхай.

Най-напред представям себе си. Аз съм синьо бебе с големи очи и настръхнала коса. Казвам се Хайбао, „хай" значи море, а „бао" означава нещо скъпо. С „бао" китайците наричат бебетата, така че има и смисъл на щастие. Днес ще ви отведа в зоната на ЕКСПО Шанхай.

        

Първо ще се разходим по оста и четирите основни зали на изложението. Оста на ЕКСПО-то е главният вход на зоната, централна линия на пространствените пейзажи и на транспорта в нея. От двете й страни са разположени павилионът на Китай, Центърът за представления, Централната и Тематичната зали на ЕКСПО-то. Оста е като ветроходството, посрещащо на хората. Китайският павилион е червен на цвят, и в него хората могат да видят и почувстват културата и модата на страната-домакин. Центърът за представления се намира до река Хуанпу и е сградата с изкуствената атмосфера. През нощта тя прилича на светеща черупка. По време на световното изложение тук ще се състоят най-мащабните представления и важни мероприятия.

Девизът на ЕКСПО-2010 „По-добър град, по-добър живот", и за по-доброто му представяне, е създадена специална зала, където ще бъдат обсъждани отношенията между градовете, хората и живота, както и перспективите за бъдещето.

Четвъртата сграда е Централната зала на ЕКСПО, където ще се провеждат различни заседания, пресконференции, приеми и посрещания на важни гости.

Предстоящото ЕКСПО е също така световно изложение на научно-техническите иновации. Много страни ще представят в Шанхай последните си постижения в областта на науката и технологиите. Освен това, ниските енергийни разходи също са важна цел на предстоящото ЕКСПО. Разходите на енергия и вода в сградите и павилионите ще бъдат контролирани, ще се използват слънчева енергия и възобновяеми материали. По време на световното изложение ще пътуват над 1000 коли с нова енергия, а тези, които се движат в района на ЕКСПО-то ще реализират нулево излъчване на въглероден диоксид.

Освен демонстрациите на научни-технологични постижения и иновациите, шанхайското ЕКСПО предвижда и богата културна програма. По време на 184-дневното изложение ще има 20 хиляди изпълнения, включително концерт на Британския кралски балет, Симфоничния оркестър на Филаделфия и други.

А сега, в края на предаването ни, Хайбао ще зададе днешните въпроси.

Първият въпрос е: Как се казва талисманът на ЕКСПО-2010 в Шанхай?

Вторият въпрос е: Моля, назовете две имена на сгради по основната ос на ЕКСПО-2010 в Шанхай.

Отговор: 1. Талисман на ЕКСПО се казва Хайбао.

2. Оста на ЕКСПО, Павилионът на Китай, Център за представления, Централна зала на ЕКСПО и Тематична зала на ЕКСПО. (само да кажете две от петте имена)

Драги слушатели, първата част на конкурса-викторина беше до тук. Очакайте следващите 3 части на конкурса и ни изпращайте вашите отговори. Безплатното посещение в Шанхай ви очаква! (Ангелина - Т) http://bulgarian.cri.cn

ДА СЕ ПОРАЗХОДИМ В ШАНХАЙ

 


Сходни връзки

Разходка с Хайбао из района на ЕКСПО-2010 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди