изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:58 EEST
Хасан Адемов: Увеличението на здравната вноска е непопулярна мярка в условия на криза    
Интервюта С народния представител от ДПС Хасан Адемов, член на парламентарните комисии по здравеопазването и по труда и социалната политика, Агенция Фокус” разговаря за намерението на правителството да бъде увеличена здравната вноска с 2 %.


Фокус: Доколко увеличаването на здравната вноска с 2 % ще реши проблемите в системата? Може ли да се гарантира, че срещу тези пари пациентите ще получат качество?
Хасан Адемов: Не само пациентите, но и държавата, защото тя е най-големият платец. Приблизително 60 % от парите, които влизат в Здравната каса чрез НАП, са за сметка на държавния бюджет. Изключително непопулярна мярка е в условията на криза, когато приходите поначало много трудно се събират във връзка с кризата на пазара на труда и икономическата криза като цяло, да се увеличава здравната вноска. Смятам, че това би било едно от неправилните решения на правителството, много непопулярно и неподходящо решение в условия на криза.
Не е ясно кога ще се случи това и дали няма да е за сметка на намаление на други вноски. Нека да изчакаме модела, по който ще стане това увеличение, защото иначе е изключително неприемливо да се увеличава с 2 % вноската за здраве. От друга страна няма никакви гаранции, че ще се подобри качеството при непреструктурираната система на болничната помощ. Няма никакви гаранции, че ще се увеличи събираемостта при по-големия размер на осигурителната вноска.
Фокус: По повод на събираемостта – и в момента има проблеми със събирането на здравните вноски. Едно такова увеличение няма ли да бъде за сметка на тези, които продължават да си плащат редовно?
Хасан Адемов: С последните промени в Закона за здравното осигуряване, управляващите демонстрираха едно самочувствие, с което искаха да кажат, че драстичните мерки по отношение на събираемостта ще доведат до очаквани ефекти, тоест до по-голяма събираемост. За сметка на това от 1 млн. души, гражданите с нередовни здравноосигурителни права нараснаха на 1.4 млн. души с въвеждането на изискването да се отчита 36 месеца назад периодът, в който трябва да са внесени здравноосигурителните вноски. Не съм сигурен, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се увеличи осигурителната вноска. Ако си спомняте миналата година дефицитът в бюджета на касата от несъбрани вноски, тоест плана за осигурителните вноски за здраве, не беше изпълнен с 250 млн. лева. Усилията трябва да бъдат в посока на това да се съберат осигурителните вноски при тази вноска. От друга страна – какво правим с резерва? Единственият бюджет в държавата, който е с излишък, при това огромен от 830 млн. лева това е бюджетът на Здравната каса.
И ако управляващите сега искат тези 350 млн. лева да ги актуализират като разходи в бюджета на НЗОК, вероятно те искат да наваксат не с добра събираемост, а с увеличена вноска.
Практиката показва, че колкото е по-висока осигурителната вноска, толкова приходите намаляват, тоест една част отиват в сивия сектор. Нещата са изключително сериозни. Първото ми впечатление е, че това не е добро решение.
Фокус: Имаше преди време един такъв вариант такова увеличение от 2 % да има, но от началото на 2011 г…
Хасан Адемов: В момента от 8 % осигурителна вноска за здраве, 60 % плаща работодателят в трудовоправни отношения. Знаете огромната група на тези, за които плаща държавата – в армията, полицията, съдебната система, деца и възрастни. Ако увеличим осигурителната вноска, трансферът, който трябва да прави държавата към Здравната каса под формата на увеличени осигурителни вноски, не знам дали няма да се отрази на дефицита. Търсим балансиран бюджет или с минимален дефицит, който така при всички положения ще се увеличи.
Още повече – да се тръгне към едно такова увеличение на вноската с 2 %, без да бъде отчетен периодът от началото на годината до месец юни, както се твърдеше в началото, какво е изпълнението на приходите. Ами ако е на 100 % - тогава ще има ли нужда от увеличение?
Фокус: В момента това, което се случва и заради което на практика излязоха лекарите на протест, тоест забавянията на плащанията, на липса на финансиране ли се дължи или на неправилна политика?
Хасан Адемов: Към НЗОК по закон всеки ден по нейните сметки се превежда това, което влиза като приходи от НАП. Т.е. тази вечер всички пари, които са преведени от НАП от приходи, трябва да влязат в сметките на НЗОК и респективно тя да ги превежда. За да ги превежда тези пари, трябва те да са постъпили по сметките. Аз нямам на този етап информация за структурата на приходите, за тяхното изпълнение – дали държавата внася коректно както е по закон осигурителните вноски или изчаква това да се случи към края на шестмесечието или към края на годината, както се е случвало и други години. Ако държавата си изпълнява законовите задължения да превежда пари на здравната каса за дължимите от нея пари, от една страна, и от друга страна, ако се събират приходите от самоосигуряващите се и личните осигурителни вноски за здраве, тогава няма причина да има проблеми с плащанията. Очевидно е, че това не става. Ако пък е налице друга ситуация, при която приходите се събират, а по някакъв начин се задържат, това би означавало нарушение на закона за здравното осигуряване и на закона за бюджета на НЗОК. Ако такова нещо съществува, това означава нарушение на законите. Затова мисля, че след като не се превеждат парите на общопрактикуващите лекари, на специалисти, след като има задължение за изравняване на потребителската такса за пенсионери за месеците октомври, ноември и декември, има проблеми с приходите – без да съм информиран на този етап за структурата на приходната част на бюджета на НЗОК.
Фокус: От началото на годината видяхме едно намаление на осигурителната тежест с 2 процентни пункта, това беше ли избързване?
Хасан Адемов: Това е една друга дискусия. Управляващите дойдоха на власт с обещанието да намалят с 5 % осигурителните вноски, без да е изчистен въпросът какво става с пенсионния модел. Защото пряко рефлектира намаляването на осигурителните вноски върху приходите на НОИ. Най-лесното нещо, което обещават всички, които се канят да управляват, е да намалят осигурителните вноски, защото данъците няма накъде да бъдат намалявани – корпоративният данък печалба е намален на 10 %, ДОД е намален също на 10 %. Единствено ДДС е 20 %, но това е най-големият приход в приходната част на бюджета и към него, въпреки че има желание да се намали, все още е трудно да се тръгне, защото се рискува с бюджета като цяло. На този етап не смятам, че намаляването на осигурителните вноски за фонда за пенсии е правилно решение. Това е мнението вече и на консултативният съвет към министъра на труда и социалната политика по въпросите за пенсионната реформа. Една част от работодателите също заявяват, че в условия на криза при незавършен дебат за бъдещето на пенсионната система, намаляването е изключително опасно. Затова мисля, че има консенсус по този въпрос – поне експертен и публичен, както и на социалните партньори и на синдикатите, които отдавна са против за каквото и да е намаляване. Затова мисля, че само правителството на този етап настоява при определени условия за намаляване на осигурителните вноски. А дали са избързали на 1 януари, те трябваше да си изпълнят решението и самият факт, че приходите за януари, в сравнение с януари 2009 г., са намалени с 500 млн. лв. на съпоставима база, означава, че една от причините е и тази. На теория намаляването на осигурителните вноски трябва да доведе до увеличаване на приходите, но за съжаление в България това не се случва. За мен безусловното намаляване на осигурителните вноски, без да бъде приключен дебатът за настоящето и бъдещето на българския пенсионен модел, е некоректно поведение.
Фокус: Тоест нито увеличаването, нито намаляването води до по-висока събираемост?
Хасан Адемов: На практика на общопрактикуващите лекари, които протестират в момента, какво се предлага от началото на годината – предлага се увеличение на осигурителните вноски. Те са самоосигуряващи се лица. А като членове на търговски дружества, на ООД-та, на управителни съвети, когато са групови практики, те имат още едно задължение да се осигуряват най-малко върху 700-800 лв. Това е проблем, който възникна съвсем наскоро. Отделно се осигуряват и самоосигуряващите се лица вече не върху 260 лв. минимален доход, а върху 420 лв. По закона за лечебните заведения се предлага диференцираният наем, който го плащат сега една десета от общинския наем също да отпадне и да се плаща на пазарни цени. Е как ще издържат практиките си те? Естествено е, че имат основания и то обективни да се притесняват за своите доходи.
Фокус: Вие казахте, че дървата на практика е най-големият осигурител и при това увеличение от 8 на 10 %, тя ще дължи най-много средства. При положение, че няма възможности –откъде тогава ще дойдат тези пари?
Хасан Адемов: Ще бъде длъжник вероятно какъвто е към тази дата. Държавата към края на годината най-често се издължава или плаща неритмично своите задължения за пенсионери, за ученици и за всички, които тя осигурява. Ако има достатъчно приходи в държавния бюджет, за да може да трансферира тези плащания към НЗОК, нещата ще бъдат коректни. Но ако приходите се движат по начина, по които се движат досега, при всички положение ще се оформи нов дефицит и той ще бъде за сметка на този голям буфер, наречен резерв. За следващата година са предвидени 830 млн. лв. резерв и 125 млн. оперативен резерв. При положение, че има дупка в приходите тези 830 млн. няма да са толкова, а ще са намалени с толкова, колкото е неизпълнението на приходите. Така че тук еквилибристиката с цифрите е налице и тя подпомага поддържането на фиска за сметка на осигурените български граждани и за сметка на доходите на изпълнителите на медицинска помощ.
Фокус: Има ли значение откога ще бъде въведено увеличение на вноските?
Хасан Адемов: Първо обещанието беше, че вноската ще се увеличава заедно с промяната на структурата на здравноосигурителния модел в България. Т.е. при положение, че има създадени законови условия, регламентирани за участие на доброволни здравноосигурителни дружества, конкуриращи НЗОК, при положение, че всичко това е уредено в съответните закони, това увеличение да бъде в полза на демонополизацията на НЗОК, при положение, че има диверсификация на финансовите източници, при положение, че има възможност за конкуренция между финансиращите органи – нещата биха изглеждали по друг начин. А така – без да е завършил дебатът за бъдещето на здравноосигурителния модел, изведнъж да се търси увеличение на здравната вноска и увеличение на приходите, при положение, че има друг резерв от 830 млн. лв. само в бюджета на касата за 2010 г., това означава, че нещата не са изпипани докрай и не са достатъчно синхронизирани – а това е най-важното нещо. Едното действие трябва да върви успоредно с другото. Трябва да върви и с преструктурирането на болничната помощ. Всички тези неща трябва да водят до ефективно използване на финансовия ресурс, който е налице от една страна, ясно е, че той е недостатъчен. Но въпросът е – ако увеличим здравната вноска, какви са гаранциите, че ще бъде подобрена събираемостта, и дали процентното увеличение на здравната вноска ще отговаря на по-добро качество на оказваната медицинска помощ. Няма гаранции нито в едната, нито в другата посока. Което означава, че решението не е добре премислено.
Веселина ЙОРДАНОВА
 


Сходни връзки

Хасан Адемов: Увеличението на здравната вноска е непопулярна мярка в условия на криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди