изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:18 EEST
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ    
ОбразованиеПървокласниците минават на целодневно обучение от есента на 2010 г., а забавачката ще е задължителна за 5-годишните, обяви зам.-просветният министър Милка Коджабашиева. За целодневното обучение може да стартира още тази година и за това са предвидени средства в бюджета на министерството, увери тя.

Новият закон за училищното образование вече бил готов в суров вид и в края на месеца предстои да започне широкото му обществено обсъждане. Правилникът и в момента предвижда целодневна организация на учебния процес за първи клас и за това не е нужна законова промяна, но за да стане забавачката задължителна за 5-годишните, трябва корекция в нормативна уредба.
В новия закон ще бъде заложена и промяна в структурата на образование. Основните идеи в него са основното образование да приключва в 7-ми клас, а гимназиалното да е на два етапа. В първия - от 8 до 10 клас, трябва да е овладян общообразователният минимум, а по нататък - след 10-ти клас, да се надгражда. Там ще се заложи на профилирано и професионално обучение.
Най-рано от учебната 2011-2012 г. има голяма вероятност да се учи по нови учебници, а през 2010-2011 г. децата ще продължат да учат по старите учебници. Възможно е обаче по предложение на министъра на образованието или на авторите на учебниците, да бъдат подменени отделни текстове с други - "по обективна необходимост"... 
По първоначални разчети разработването на нови учебни програми и планове по всички дисциплини ще струва около 50-70 млн. лв. Сериозната работа по тях обаче ще започне едва след окончателното приемане на Закона за училищното образование. Отсега се знае, че ще бъде въведен нов предмет в гимназиалния курс - "Предприемачество".
До края на март в суров вид трябва да се появи и Законът за висшето образование, каза и просветният министър Сергей Игнатов. Той е категоричен, че обсъждането на проекта няма да мине безболезнено. Особено драматично ще е приемането на механизма за намаляване на броя на университети у нас. "Сходните по предметна област университети ще формират обща структура. Това е наложително да се случи", категоричен бе Игнатов. Сега у нас ВУЗ-овете са 51, предстои да станат 40, с тенденция за още по-чувствително намаляване чрез "отваряне на вратата за преструктурирания". БЛИЦ/НДТ
 


Сходни връзки

ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ | 16 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 12:38 EET
Нали уж първоначално съобщиха, че всички деца в началното образование ще се по цял ден на училище? В крайна сметка не разбрах какво е.
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 14:09 EET
Добре би било поне до 5 клас да е целоднвено обучението,а не само за първолаците!
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 14:44 EET
След края на 10-ти клас би трябвало да има матура? Да продължават нагоре в 11 и 12 клас само издържалите! Ако не стане така напразна е реформата?
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 14:51 EET
В СОУ   ДОРА ГАБЕ ОТ  ГОДИНИ Е ЦЕЛОДНЕВНО ОБУЧЕНИЕТО . ТАМ Е ЧУДЕСНО - ТИХО.СПОКОЙНО Е.МНОГО ЧИСТО . ХА СЕГА ДА ВИДИМ СОУ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ КЪДЕ ЩЕ ГИ ПОКАНЯТ ПЪРВОКЛОСНИЦИТЕ СИ. ОТ ГОДИНИ СА НАТИКАНИ БОГ ЗНАЕ КЪДЕ .А ВЕЧНО  ЗАКРИВАТ ДОРА ГАБЕ.ВЕЧНО СЕ КОМЕНТИРА ТОВА САМО ОТ ТЯХ. ДОРА ГАБЕ ЩЕ ГО ИМА  ЗАЩОТО Е ТИП ЕВРОПЕЙСКО УЧИЛИЩЕ.
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 15:24 EET

Да ще стане ако им сменят половината некадърни даскали и върнат по миналогодишната директорка иначе е най новото и хубаво училище и най важното родителите да си записват там децата а не само в Охридски но познайте защо не е така.

 

ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 16:01 EET
И ДВЕТЕ МИ ДЕЦА УЧАТ  В СОУ ДОРА ГАБЕ . НОВИЯТ ДИРЕКТОР Е МНОГО ОТГОВОРЕН И ВЪЗПИТАН МЪЖ.ВИНАГИ ПОСЕЩАВА РОДИТЕЛСКИТЕ СРЕЩИ  И РАЗГОВАРЯ С НАС ПО МНОГО ПРОБЛЕМИ.НЕ ЗНАМ КАКВО ИМАТЕ ВПРЕДВИД .ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ СИ СТРУВА ДЕЦАТА ВИ ДА УЧАТ В ТОВА УЧИЛИЩЕ. УЧЕНИЦИТЕ ПРЕМИНАВАТ ВИНАГИ БЕЗОПАСНО ПРЕЗ КОМПЛЕКСА И ПРЕСИЧАТ  ВИНАГИ  С ОХРАНАТА ИЛИ УЧИТЕЛ. ОСИГУРЕНО Е СТОЛОВОТО ИМ ХРАНЕНЕ. ВСИЧКО ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАСТОЯЩИЯТ ДИРЕКТОР.
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 16:22 EET
Пред наивните родители прави мили очи като се явява на родителски срещи! Браво,ако това е гарнция за добър директор - а защо не кажете защо за 3 години при неговото управление броят на децата се срина до 200 по официални списъци,а реални са не повече от 150. Но нали е от управляващите няма кой да му търси сметка и за финансовите злоупотреби и фалшификации
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 16:34 EET

Майка съм на бъдещ първокласник. В момента  учителите обхождат децата по домовете  и говорят, че СОУ ДОРА ГАБЕ ще се закрива .,това са учители от СОУ КЛ.ОХРИДСКИ . ТЕ  лъжат. Не бих си поверила детето на такъв учител,който от сега лъже. Не им вярвам на китарите и гъдулките, а не знаят да четат и смятат. Затова ще си дам детето в СОУ ДОРА ГАБЕ

И ЩЕ СЪМ СПОКОЙНА ЗА НЕГОВОТО ОБУЧЕНИЕ. Няма некадърни учители. Обмислете нещата добре, ЗА ДА НЕ СЪЖАЛЯВАТЕ ПОСЛЕ1

ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-09 @ 18:29 EET
Грешна информация за училище"Д.Габе"- беше хубаво училище, когато имаше паралелки по изобразително изкуство, но това вече го няма...училището е с наи- много съкратени учители, спечелили в съда, а там управлява другарката Мира Любкова- който е кадърен и принципен се гони....няма конкурс за нов директор, не може в училище да се директорства временно 4-5 и повече  години нима има хора само за директори, училището трябва да стане основно, пък като ви харесва даваите си там децата- уволнени са най-способните начални учители, а другите добри учители се преместиха в по- елитни училища. СОУ с 200 ученици, ако това не е далавера на директора и инспектората- плачат за проверка на нормативи и бюджет- към закриване
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 12:53 EET

Много жалко. Явно сте съкратен учител.Това говори,че сте на много ниско интелектуално ниво.Те затова са Ви съкратили.НЕ Е ВЯРНО ,ЧЕ УЧИЛИЩЕТО Е С НЕКАДЪРНИ НАЧАЛНИ УЧИТЕЛИ,ВСИЧКИ СА МНОГО ДОБРИ . Елитни училища няма, има училища  на мода.

ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 15:49 EET
IA vijte ychilishte <Slaveikov<_vsichko si imat,klasni stai za parvolacite,kompyitri vav vseki kabinet i xybav direktor.
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 18:27 EET
Коя е пък тази дето хвали "интелигентните учители" от " Д. Габе" - сигурно е една от последните пионки там..жалко толкова сте зле с преподаване и интелект, навярно в много училища по селата са по- добри от вас.. докарахте го с простотията си децата от квартала да учат в Балик....за закриване сте, не ви са виновни Кл. Охридски, а вашата лакомия и посредственост, не ставате и за селски учители, барабар с директорите си- вече гербаджии
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 20:06 EET

awe kva re taq tapanar6tina te decata 6te kapnat po cql den egati skapanoto ; )

ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-14 @ 12:01 EET
Коя е Коджабашиева? 

При НДСВ
Налбант (ДПС) - Директор дир-я Координация и Контрол МОН
Коджабашиева в дирекцията

При тройната
Коджабашиева - Директор дир-я Координация и Контрол МОН, заема едновременно този пост и и се пази мястото на експерт

При ГЕРБ - всички обратно
Коджабашиева - зам-министър, пази и се мястото на Коджабашиева
Налбант (ДПС) - Директор дир-я Координация и Контрол МОН, заема едновременно този пост и и се пази мястото на експерт

Коджабашиева не може да прави проверка, защото за минал период тя би пропверявала себе си и началничката си.

Следващата седмица ще тръгне гражданска преписка за махане на Коджабашиева, Налбант и Катя Никова, сестрата на бившия шеф на СДВР при който са прикривали документни измами, фалшификаци при изпити и т.н. 

ФАНДЪКОВА СИ ЗАТВАРЯШЕ УСТАТА И ПРОГРЕСИРА!

Игнатов е поредния палячо в цялата история.....
ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-14 @ 17:04 EET
ia    vijte  kakvi dobri ysloviia predlagat slaveikovci!!!!


ПЪРВОЛАЦИТЕ - ПО ЦЯЛ ДЕН НА УЧИЛИЩЕ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ
Автор: Anonymous да 2010-03-15 @ 11:50 EET
В Дора Габе има все още няколко съвестни и добри преподаватели - К.Жекова-по биология, П.Колева-по български и още 1-2 - това е! Всички други са дупелизци на директора и трябва да бъдат изринати заедно с него,за да се даде шанс на това училище.Само незнам как ще се получи като той винаги се е нагаждал с управляващите и е бил под чадъра им.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.66 секунди