изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:21 EEST
БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА    
Новини

Пътищата в областта вчера бяха затворени, липсата на автобуси доведе до „дървена ваканция” в 38 училища. 48 селища бяха без ток, много и без вода

Като за последно, зимата отново изненада Добричко и институциите, които трябва да се справят със снежния капан. Продължаващият от понеделник снеговалеж, съпроводен със силен вятър със скорост 16-20 метра в секунда, натрупа снежна покривка в цялата област. Тя е между 10 и 30 сантиметра, съобщиха от Метеорологичната служба в Добрич. По-късно през деня преспите обаче стигнаха 50-70 сантиметра.



 

 

По данни на Областно пътно управление от вчера сутринта пътищата на територията на областта бяха проходими  при тежки зимни условия. Настилките бяха  заснежени и заледени, с намалена видимост, образувани навявания. Сутринта от ОПУ съобщиха, че няма затворени пътни отсечки. 29 машини на пътноподдържащата фирма почистваха републиканските пътища на територията на областта.

Пътищата не са почистени, заявиха от Автогара - Добрич. Оттам казаха, че колите им не пътуват извън града. Сутринта е направен опит да се пусне кола до близкото село Стефаново, но тя е затънала в преспите. Друг автобус до село Паскалево се е върнал. В 8,30 часа е тръгнала маршрутка за Варна. В областния град Добрич има вътрешноградски транспорт, казаха от фирма „Пътнически превози”.

Републиканските пътища в областта бяха затворени за движение вчера по обяд, съобщиха от ОПУ. Оттам към 11 ч.  информираха, че се затварят за движение републиканските пътища на територията на областта, с изключение на Добрич - Варна, Добрич - Ген.Тошево - граница с Румъния, Добрич - Балчик, Добрич - Карапелит - Силистра, Карапелит - Тервел, международен път I-9 - в частта граница с Румъния - Балчик и Добрич - Крушари. Обяснението бе, че въпреки положените усилия от страна на пътноподдържащата фирма, се налага затваряна на пътни участъци, заради лошите метеорологични условия. Силният вятър образува снегонавявания, а преспите достигнаха до 50-70 см. Силно намалена бе видимостта, поради навяванията и падналата мъгла. По-късно от пътното управление съобщиха, че по първокласен път I-9 ще се поддържа отворена за движение само отсечката Балчик - Каварна, тъй като силният вятър образува навявания и намалява много видимостта.

От ОПУ - Добрич апелираха - водачите да съобразяват скоростта и дистанцията с тежката зимна обстановка. Автомобилите трябва да се движат с вериги, а тежкотоварните - без ремаркета и полуремаркета.

В 38 училища в Добричка област вчера не се провеждаха учебни занятия, съобщиха от регионалния инспекторат по образование. Причината бе утежнената зимна обстановка в областта. Масово днес не се движат автобуси по извънградски линии в областта, които да извозят учениците.

Не се провеждаха учебни занятия в нито едно от общо 21 училища на територията на община Добричка. Не се учеше и в пограничното шабленско село Дуранкулак. В дървена ваканция вчера бяха всички четири училища извън общинския център в община Генерал Тошево. По две затворени училища имаше в села от общините Тервел и Каварна, а по четири - в Балчишко и Крушарско.

Около 40 бяха селищата в областта, които осъмнаха без ток вчера. От тях 35 са в общините Шабла и Каварна. От „ВиК” съобщиха, че има вероятност водата да бъде спряна от 10 до 17 часа, заради липсата на ток в помпената станция Шабла.

Поради усложнената зимна обстановка 48 населени места в област Добрич бяха без електрозахранване, съобщиха по-късно от „Е.ОН”. Оттам информираха, че тежката зимна обстановка в Североизточна България е причината 48 населени места в област Добрич да са без електрозахранване. На територията, обслужвана от Е.ОН България Мрежи АД, има силен вятър достигащ на моменти 80 км в час, снежната покрива е 40 сантиметра, като на места, в резултат на снегонавявания, достига 150 сантиметра, съобщиха от дружеството. И посочиха, че засегнатите общини са Каварна (с. Видно, с. Иречек, с. Могилище, с. Раковски, с. Х. Димитър, с. Чунчево, с. Българево, с. Божурец, с. Топола), община Шабла (с. Божаново, с. Ваклино, с. Граничар, с. Дуранкулак, с. Езерец, с. З. Стоянов, с. Крапец, с. Смин, с. Стаевци, с. Твърдица, с. Черноморци, с. Нейково, с. Пролец, с. Септемврийци, с. Горичане, с. Горун), община Ген. Тошево (с. Кардам, с. Горняк, с. Снягово, с. Огражден, с. Йовково, с. Чернооково, с. Спасово, с. А. Стамболийски, с. Бежаново, с. Сираково, с. Средина, с. Великово) и община Добричка (с. Стефаново, с. Вайсил, с. Драганово, с. Опанец, с. Богдан, с. Победа, с. Царевец; с. Колево; с. Минково; с. Котленци; с. Свещарово). Целият наличен състав на Е.ОН България Мрежи в засегнатите райони е мобилизиран за бързото отстраняване на авариите. Достъпът до съоръженията от електроразпределителната мрежа е затруднен заради трудно проходимите пътища, в резултат на усложнената зимна обстановка.

В община Добрич от 4.00 ч. часа вчера четири автомобила с гребла на оператора „АСА България” са работили за осигуряване проходимостта на главната улична мрежа, по която се движи градският транспорт и интензивното автомобилно движение. Кметът Детелина Николова е разпоредил да се работи на непрекъснат режим по тази група улици през цялото време на снеговалежа и за недопускане спиране на масовия градски транспорт, съобщиха от кметството. И добавиха, че общината има готовност за привличане на допълнителна техника при влошаване на обстановката в рамките на ограничения финансов ресурс за зимно поддържане. Подготвена е за работа малогабаритната техника - ръчни роторни снегорини на Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти” и при намаляване на снеговалежа, ще започне разчистване на главни пешеходни трасета.

От общината отново призоваха да се ограничи използването на МПС без необходимост и без нужното зимно оборудване, както и да не се паркира и престоява по главната улична мрежа - обект на интензивното снегопочистване. Необходимо е собствениците на жилищни, обслужващи, промишлени имоти и етажна собственост да предприемат действия по почистване на прилежащите тротоари и подходи към обектите, напомниха от кметството.

 

Движението в община Каварна се извършваше при тежки зимни условия, съобщиха от кметството. И добавиха, че движението на автомобили в община Каварна се извършва при тежки зимни условия. Отворен за движение при зимни условия бе републиканският път Балчик - Каварна - Шабла. Непроходими са пътищата до по-голямата част от селата в общината. Без ток и вода бяха част от град Каварна, както и селата Божурец, Топола, Хаджи Димитър, Раковски, Нейково и Българево. Без ток бяха и селата Поручик Чунчево, Видно, Могилище и Било.

Екипите на „Гражданска защита” вчера цял ден са били в областта, съобщи началникът й Живко Гочев. Те са помагали за изтегляне на закъсали автомобили по пътищата и за оказване на помощ на нуждаещи се. Транспортирани са пациенти за хемодиализа от селата Бакалово и Черна. Заради решението на ОПУ да спре почистването на международния път, високопроходимата техника на „Гражданска защита” не е успяла да стигне до Шабла, където има пациент, който се нуждае да бъде транспортиран до лечебно заведение, обясни Ж. Гочев.

Снежната покривка в Добрич вчера стигна до 30 сантиметра, а вятърът в следобедните часове утихна до 6-8 метра в секунда. Температурите бяха минус 2 - минус 3 градуса по Целзий, съобщиха от Метеорологичната станция в Добрич. Оттам прогнозираха, че през нощта снеговалежът ще спре. Очаква се днес по крайбрежието снегът да премине в дъжд, а във вътрешността на областта отново да вали сняг. Минималната температура се очаква да е минус 5, а максималната - минус 2 градуса.

Възстановено е електрозахранването в 33 населени места в област Добрич. Екипите на Е.ОН България съобщиха следобед, че са успели да възстановят електрозахранването в 33 населени места в област Добрич, въпреки тежката зимна обстановка. На територията, обслужвана от Е.ОН България Мрежи АД в Североизточна България, има силен вятър достигащ на моменти 80 км в час, снежната покрива е 40 сантиметра, като на места, в резултат на снегонавявания, достига 150 сантиметра. Екипите на компанията работят по възстановяването на електрозахранването в останалите 15 населени места. Засегнатите общини са: Каварна (с. Раковски, с. Българево, с. Божурец, с. Топола), община Шабла (с. Граничар, с. З. Стоянов, с. Горичане, с. Горун), община Генерал Тошево (с. А. Стамболийски, с. Бежаново) и община Добрич (с. Стефаново с. Вайсил, с. Драганово, с. Опанец, с. Богдан). Целият наличен състав на Е.ОН България Мрежи в засегнатите райони е мобилизиран за бързото отстраняване на авариите, информираха от дружеството.

Морето заля плажа в Кранево, алармира кметът на морското селище Румен Николов. Над триметровите вълни се разбивали направо на пътя и там с кола не може да се преминава, обясни той. Две заведения и тоалетна са съборени и вече плуват във водата. Движението по пътя Кранево – Златни пясъци е изключително затруднено заради снегонавявания и големи преспи, обясни още кметът.

 

НДТ

 

СНИМКА ОТ ПОРАЖЕНИЯТА В КАВАРНА

 

СНИМКА ОТ ПОРАЖЕНИЯТА В ШАБЛА

 

ЗАТВОРЕНИ ПЪТИЩА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ

 


Сходни връзки

БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 10:07 EET
КЪДЕ СА НИ ЖУРНАЛИСТИТЕ! ЗАЩО ЦЯЛА ЗИМА В ЦЕНТРАЛНИТЕ МЕДИИ СЕ ГОВОРИ САМО ЗА ВАРНА И ДРУГИ ГРАДОВЕ, А ДОБРИЧ И НЕВОЛИТЕ МУ ИЗОБЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТУК ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА Е НАЙ-ТЕЖКА. ДОВЕДЕ СЕ ДОРИ ДО СПИРАНЕ НА ЕЛ. ЗАХРАНВАНЕТО В ГРАДА. НЯМАМЕ ЛИ КОРЕСПОНДЕНТИ ЗА ЦЕНТРАЛНИТЕ МЕДИИ. С КАКВО ТОЛКОВА НАШИЯТ ГРАД И ЖИТЕЛИТЕ МУ СА ЗАСЛУЖИЛИ ТОВА НЕВНИМАНИЕ ОТ СТРАНА НА ЦЕНТРАЛНИТЕ МЕДИИ И ДЪРЖАВАТА! А НИЕ СМЕ ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ! АКО НЕ СМЕ НИЕ КАКВО ЩЕ ЯДАТ СОФИЯНЦИ /СТОЛИЧАНИ/ НЕ ЗНАМ! НЕКА ЖУРНАЛИСТИТЕ И ОБЩИНАТА СЕ СЪБУДЯТ!!!!
БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 11:02 EET

Правим се на корави за това е така

БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 12:12 EET
НЕ САМО БАБА  МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ВСЧКИ СМЕ РАЗЛЮТЕНИ, АМА НИКОЙ НЕ НИ ЧУВА,КЪДЕ Е КМЕТА, ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ, НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ?  КОЙ, КОЙ ДА ГИ РАЗМЪРДА ОТ КАБИНЕТИТЕ?
БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 12:19 EET
Показал ли се е един от нашите управници на този екран, написал ли нещо, дал ли е отговор на някого тук, четат ли ги въобще? Отговаря ли някой на тези публикувани  коментари,или само си чешем езиците?
БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 01:32 EET
kakvo iska6 ot olasnia ,ta toi ne moje da kaje dve izre4enia,a 6e ti za6itava okraga,tova e goliam seliandyr,taka da znaete,a kolko smotan se vigda ot dale4
БАБА МАРТА СЕ РАЗЛЮТИ, ЗИМАТА ПАК НИ ИЗНЕНАДА
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 09:20 EET
Колкото им плащат от общината толкова чистят.Могът да отпускат пари за всякакви глупости например като 222 000лв за кучешки приют но за почистване и асфалтиране пари няма а ние се сърдим на фирмите които извършват тези услуги че и ги глобяват от общината да има някой тях да глоби че да започнат да си вършат работата както трябва-безхаберници

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди