изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:45 EEST
ГЕРБ поиска импийчмънт на Първанов    
Политика Изпълнителната комисия на ГЕРБ препоръча на парламентарната група на партията да внесе искане в парламента за започване процедура по отстраняването от поста президента Георги Първанов.

Това заяви на специален брифинг съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който прочете становището, предаде БГНЕС.
Процедурата ще е съпроводена с обсъждане с организации и експерти на обществените и правни последици от случая с публикуваната от президента стенограма от разговора с финансовия министър Симеон Дянков от 5 март.

В становището се казва, че на редовно заседание на Изпълнителната комисия вчера са били обсъдени стенограмата и аудиозаписа от разговора и е констатирано, че срещата е била записана без знанието на вицепремиера. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите, по едностранното решение на президентската институция, отново без да бъде информиран министър Дянков.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ тълкува този случай като нарушение на чл.32, ал. 2 от Конституцията, който гласи, че "никой не може да бъде следен, записван и подслушван, без негово съгласие“, се казва в становището.

Ръководството на ГЕРБ призова парламентарно представените политически партии, всяка според нормите на своя политически морал и разбирания, да подкрепят това искане.

От ДСБ веднага обявиха, че ще подкрепят искането за започване на процедура по отстраняването на президента Георги Първанов. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев, предаде Агенция „Фокус”.
По-рано от “Атака“ вече настояха за импийчмънт на държавния глава. БСП и ДПС обаче заявиха категорично, че няма основания за отстраняването му от поста.

Няма да има анкетна комисия, която да проучи случая с разпространената стенограма, каза междувременно в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде Агенция “Фокус”. По думите й няма предвидена такава процедура по Конституция и по действащия правилник на Народното събрание. Сега следва ПГ на ГЕРБ да внесе проект за решение за предсрочно прекратяване на правомощията на президента.

ГЕРБ имат към президента и допълнителни въпроси във връзка с разпространените впоследствие негови обяснения, че записът на официалните срещи е официална практика:

кога и по какъв начин е решено и регламентирано записването на срещите
информирано ли е обществото за това и защо едва сега, в края на втория мандат на Първанов, тя се огласява публично, какви са гаранциите, че липсата на ясен и публично представен регламент за запис и публикуване на аудио и текстова информация за официалните срещи на президента не се извършва по субективни и политически причини и поводи
записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици и представители на други държави и ако се прави запис, били ли са участниците уведомявани предварително и искано ли е им съгласието
каква е съдбата на тези записи и къде и как се съхраняват и ползват и ако това е практика, готова ли е президентската институция да предостави на обществеността всички записи и разговори от последните години

"Има нарушение на Конституцията, но то не е в такава степен, че да има импийчмънт на президента", коементира по-рано днес по БНТ проф. Александър Джеров, който е бивш конституционен съдия.
Юристът заяви, че освен това е трудно да се случи отстраняване, защото процедурата е да има предложение от 160 народни представители до Конституционния съд, който трябва да реши казуса.

В такъв случай решаващи ще бъдат гласовете на РЗС.
"Относно евентуална процедура за импийчмънт, от РЗС са готови да изслушат инициаторите, и ако те дадат достатъчно юридически факти и аргументи, биха ги обсъдили. Към момента не сме видели нито един сериозен юридически аргумент за импийчмънт", коментира лидерът на партията Яне Янев преди дни.

Според Джеров нарушението не е, че е имало запис, което винаги става при държавния глава, а че е разпространен. Мнението му е, че за разпространяването трябва да има съгласие, защото тук има личен елемент в личен спор. Изказвания в медии, според него, не е въпрос на служебни отношения между институции.
dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ поиска импийчмънт на Първанов | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЕРБ поиска импийчмънт на Първанов
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 12:54 EET
ГЕРБ САМИ СИ ПРАВЯТ ИМПИЙЧМЪНТ, НАЛИ СИ ХОДЯТ С ОСТАВКАТА В ДЖОБА, ДА Я ПОДАВАТ И ДА СЕ СВЪРШВА ТАЗИ ГАВРА С ПРЕЗИДЕНТА , С  ЦЯЛОТО БРОЖЕНИЕ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО,С БЕДИТЕ, КОИТО НИ ДОКАРА ДО ГЛАВИТЕ ВЕЧЕ 7 МЕСЕЦА, САМО ОПРАВДАНИЯ И ВИНОВНИ НИЩО ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ ХОРИЦА, САМО АУТ ОТ РАБОТА , ПЕНСИОНЕРИТЕ РАБОТЯТ И ПЕНСИИ ВЗЕМАТ ,И ТО В СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ, КОИТО КРИЗАТА ЗАСЕГНАЛА УЖ НАЙ-МНОГО. ПАДНА И ПЪРВАТА  БЕЗРАБОТНА ЖЕРТВА В ДОБРИЧ ЖЕНА  САМО НА 38 ГОДИНИ СЕ ОБЕСИЛА,ЗАЩОТО Я СЪКРАТИЛИ ОТ РАБОТА НАШИТЕ КРЪВОЖАДНИ БИЗНЕСМЕНИ!
ГЕРБ поиска импийчмънт на Първанов
Автор: Anonymous да 2010-03-10 @ 13:00 EET
Да бяха разкрили едно работно място, тук в тези коментари, а не да съкращават и да принуждават  безработните хора да се затриват, до къде я докара Бойко?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди