изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:54 EEST
Първанов: Нагледах се на ненаучени политици    
Новини
България е силна с качеството на човешкия материал, противно на някои други тези, които се чуваха в предишни месеци. Тази теза защити президентът Георги Първанов пред ученици, които участваха в дискусия как виждат развитието на България до 2020 година, намеквайки за изказване на Бойко Борисов от времето когато беше столичен кмет. Тогава, пред българи в Чикаго, той заяви, че проблемът в страната е лошият човешки материал.


Според държавния глава липсата на природни богатства и финанси може да компенсираме с качествата на българите, убеден е държавният глава, който вижда голям потенциал вижда в науката и иновациите, предаде БНТ. Той обяви, че ще организира серия от дебати, които да оформят българската позиция по европейската стратегия “Европа 2020”. В думите му прозвучаха индиректни коментари по някои политически теми.

"Нагледахме се тези 20 години на хора, които се учат, когато влязат в парламента или даже в правителството. Твърде късно е", заяви още Първанов.      

Според него Европа гледа на България като на равноправен пратньор  и е крайно време да се спрем порочната практика българските политици да ходят в Брюксел, за да се оплакват или оправдават.

"Ние българите имаме голям проблем - продължаваме да се изживяваме като кандидат-член на ЕС, свикнахме от предишните години да ходим в Брюксел да се оплакваме или да се оправдаваме, вече ми е обидно да го правим. Вместо да се оправдаваме с наследството, да се вземем в ръце и да почнем да правим политика, която ни дава друга перспектива", призова президентът.
По думите му безопасната ядрената енергетика може да се превърне в един от лостовете за изход от кризата.

"Важно е да изберем такива решения за борба с кризата, които след нейния край ще ни изведат на много по-удобна, перспективна позиция в сравнение с другите страни от ЕС", заяви още Първанов, цитиран от БТА.
Той смята, че е важно да скъсим дистанцията на България с развитите страни-членки, защото иначе перспективата е да има Европа "на две писти".
"И в бъдеще да останем в периферията, на опашката, където продължаваме да сме заради тежкото наследство от началото на прехода, заради много обективни и субективни причини. Вместо да се оправдаваме с наследството, да се вземем в ръце и да почнем да правим политика, която ни дава друга перспектива", каза  държавният глава.

Той посочи, че България трябва да заложи на развитието на биологичното земеделие и да се борим да сме свободна страна от ГМО.

Георги Първанов отказа да коментира скандала с правителството и искането на ГЕРБ за започване на процедура по импийчмънт, но по-рано днес от прессекретариата му съобщиха, че в петък той ще даде пресконференция, на която ще коментира й отношенията между институциите. dir.bg

 


Сходни връзки

Първанов: Нагледах се на ненаучени политици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди