изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:02 EEST
Властта пести от здравето на децата    
Здраве Държавата си спести на гърба на деца и пенсионери 8 млн. лв. от здравните им вноски за януари т. г. Вместо предвидените 78 млн. лв. здравната каса получила трансфер от 70 млн. лв., научи “Труд” от здравното министерство. А по-късно новината потвърди и Жени Начева, директор на касата.

Тежък удар нанесе правителството вчера на българите и фирмите, като увеличи здравната вноска от 8 на 10%. Повишението обаче не засяга държавата, която отговаря за основните социални групи. Стана ясно, че и баш вицепремиерът Симеон Дянков е с неплатени здравни вноски.

Народът ще плаща по-скъпо за здраве, а държавата - не

От 8 на 10% скача здравната вноска за гражданите и техните работодатели от 1 април т. г. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които бяха приети вчера на заседанието на Министерския съвет.

Повишението на данък здраве обаче не се отнася за самата държава, която осигурява деца, пенсионери, студенти, държавни служители, безработни и социално слаби. Скокът на вноската е удар само върху осигуряващия се българин и фирмите.

Обяснението на касата за “боя” по редовия платец е, че другият вариант за вливане на средства в системата е бил отблокиране на големия резерв на НЗОК. Това обаче щяло да се отрази и на фискалния, да доведе до дефицит и, от една страна, да ни отдалечи от еврозоната, а от друга, да застраши валутния борд, обясниха от здравното министерство.

“Бяхме обещали след няколко месеца, от януари 2011 г., да вдигнем вноската на 10%. Направихме го по-рано заради голямото нетърпение и безпокойство от пациенти и лекари и за да подобрим здравната услуга. Ставката остава най-ниската между всичките ни съседи, те имат 12-14%. За спокойствието на пациентите тръгнахме към тази мярка”, аргументира се и вицепремиерът Симеон Дянков пред журналисти. В Румъния, например, данък “лекар” е 12%, а германците плащат за здраве средно 14% от доходите си.

Дянков припомни, че от средата на 2010 г. се чакат още 350 млн. лв. за здравеопазването, които държавата ще получи от допълнителни приходи.

Здравният министър д-р Божидар Нанев, който бе на правителственото заседание, не се появи пред журналистите, за да защити мярката на кабинета.

Когато в понеделник увеличението на вноската било обсъждано в Надзорния съвет на НЗОК, представителите на работодателите и на пациентите - трима души, дали своя глас “против”. Но хората на държавата в съвета (трима заместник-министри, главният секретар на МЗ и шефът на НАП) надделяли и дали “зелена светлина” на по-солената вноска.

Според разчети на Надзорния съвет с увеличението в бюджета на касата ще влязат 316 млн. лв. Всички те обаче ще отидат за доболнична и болнична помощ. Нито стотинка не е предвидена за лекарства.

КНСБ ще обжалва решението, заяви проф. Желязко Христов вчера в Хасково.

А Дянков хич не се осигурявал

Баш вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е с неплатени здравни вноски. Това моментално означава, че няма право на безплатен преглед при джипи, на изследвания и лечение в болница по линия на НЗОК. Може да разчита единствено на спешна помощ, показва справка от вчера, направена в регистрите на НАП. Те отчитат, че от началото на 2000 г. до юни 2009 г. (през юли заема министерския пост) Дянков не е дал на държавата и стотинка за здраве. Това е разбираемо, защото вицепремиерът е живял в САЩ.

В Закона за здравното осигуряване е записано, че българите, които не са живели у нас от юли 1999 г. до 31 декември 2007 г., са освободени от здравни вноски. Следователно за този период Дянков дълг няма. Но остават задълженията му от 1 януари 2008 г. до юни 2009 г.

Източници на “Труд” разкриха, че вицепремиерът и финансист № 1 вчера следобед е внесъл дължимите здравноосигурителни вноски. И само след двадесет и четири часа по-късно софтуерът на НАП ще отчете, че той е изряден платец.

В Бургас премиерът Бойко Борисов коментира по следния начин поведението на заместника си, “кръшнал” от задълженията си за здравно осигуряване: “Ще ги плати... Ще си понесе санкциите... Каквото за всички, такова и за него”.

Дянков е внесъл и задължителната в срок от 6 месеца след връщането си у нас декларация в териториалната данъчна инспекция. А тя удостоверява, че той вече пребивава в България. На малкия син на Дянков - 5-годишния Марко, наскоро му се наложи да ползва услугите на българската здравна система след нелеп инцидент у дома. Но лечението на деца у нас все още е безплатно.

Джипита протестират, специалисти искат 20 лв.

От утре (днес - б. р.) преустановяваме протестните действия, но навсякъде нашите регионални структури остават в готовност. Това съобщи вчера д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Въпреки това семейните доктори в Силистра например заявиха, че и днес ще стачкуват ефективно. “Протестът ще е от 11 до 15 ч и в това време няма да преглеждаме и ще напуснем кабинетите си”, обясни д-р Стелияна Величкова, шеф на местната колегия.

Специалистите от Пловдив от вчера преглеждат всички пациенти, които са без направление от джипито, само срещу депозит от 20 лв. Ако в рамките на 72 часа болният му предостави нужния талон, то сумата ще му бъде върната. Близо 500 лични лекари и специалисти протестираха вчера под тепетата.

Да си плащат всички услуги в кабинетите, препоръча и районната колегия в Смолян. Това било крайна мярка, но не можело без нея, защото джипитата имали необслужени кредити. На протест вчера се вдигнаха и семейните лекари от Перник, Радомир, Плевени др.

“Премиерът Бойко Борисов не ни прави жест, нито ни дава бонус, като ни превежда изработените през януари пари. Защото те идват от нашите здравни вноски”, каза още д-р Киров.

Властта “взе думата” и за безплатните лекарства

Правителството върна вчера стария модел на плащане на лекарствата от здравната каса, в който основната дума има държавата. Причината е, че повечето членове на Надзорния съвет на касата се назначават от управляващите.

Министерският съвет гласува вчера промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Така в бъдеще НЗОК ще определя нивото на реимбурсация (пълно или частично плащане) на медикаментите.

В момента съществува Комисия по позитивния лекарствен списък (в нея освен държавните чиновници работят и представители на съсловните организации), която е решила касата да плаща за над 3000 препарата (става дума за тези за домашно лечение, за прилаганите при терапия в болниците, за редки и социално значими заболявания и др.). В този списък в специални графи се посочва каква част от цената на съответния медикамент да покрива касата. Примерно - 100%, 75, 50 или 25%.

НЗОК се съобразява с тази листа. “Така българските пациенти се чувстват като европейските! Разчитат и на утвърдени, и на модерни и нови лекарства”, обясниха от пациентските организации.

С промяната, приета вчера от МС, комисията пак ще изготвя позитивен лекарствен списък. Но той ще съдържа единствено имената на одобрените препарати, а касата сама ще решава кои от тези препарати да плаща и в какъв процент. Примерно, ако в списъка има приети 50 бетаблокера, то касата може да реши 1 от тях да се покрива 100%, за други 10 да плаща половината от цената, а за останалите - нито стотинка.

Аргументът на Надзорния съвет на НЗОК, предложил промяната, е, че който плаща, той трябва да посочва за кое лекарство да отиват. “В цял свят здравноосигурителните фондове преценяват какъв процент от цената на медикамента да покриват”, обясниха вчера от НЗОК.

Предвижда се и друга промяна. Ако в момента при реимбурсацията се взема най-ниската от трите най-малки цени на даден препарат, съответно в 3 от 8 сравними с нас държави, то в бъдеще да се приема средноаритметичната стойност от трите най-ниски цени.

Според представители на фармацевтични фирми промяната отваря врати за корупционни практики.

ТЕМАТА подготвиха Диана ТЕНЧЕВА, Иван ДИМОВ, Лилия ЦАЧЕВА и Соня ГЪЛЪБАРОВА

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Властта пести от здравето на децата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди