изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:49 EEST
Предложението за сливане на „Набуко” и „Южен поток”, коментари в руските медии    
Новини Главният изпълнителен директор на италианския концерн „Eni” Паоло Скарони на конференцията „Енергия: строителство на новото бъдеще” в Хюстън направи революционно предложение: да се обединят проектите за газопроводи „Южен поток” и „Набуко”. Тези проекти, както е известно, имат един и същ пазар за реализация, но принципиално различни идеологии.

Първият е насочен към поддържане и засилване на позициите на „Газпром” в Европа, докато вторият има за цел да се доставят в ЕС нови газови ресурси от каспийския регион като се заобиколи Русия, пише „Время новостей”.
„Двата проекта изискват мащабни инвестиции. „Южен поток” е проект на най-големия в света производител на газ – „Газпром”. Докато основното, с което не разполага „Набуко”, е голям доставчик на газ”, посочи Скарони. Именно последното обстоятелство обяснява факта, че проектът, започнат през 2002 г., до момента няма ясни очертания, смята ръководителят на „Eni”. В същото време той посочи, че голямото преимущество на „Набуко”е това, че проектът е събрал заедно енергийните компании, обслужващи пазарите в Германия, Австрия, Унгария, Турция, България и Румъния.

Изпълнителният директор на италианската енергийна компания „Eni”, която е партньор на „Газпром” в проекта „Южен поток”, предложи да се повиши рентабилността на проекта чрез частичното му сливане с проекта „Набуко”. Според експерти шансовете за подобно обединение са много малки, но това изявление сигнализира за огромните проблеми, с които се сблъскват и двата проекта, коментира руското електронно издание „БФМ ру”.
„Eni” е партньор на „Газпром” в „Южен поток” като инвестициите в проекта ще са 25 млрд. евро. С негова помощ по дъното на Черно море до европейските потребители трябва да постъпват до 63 млрд. кубически метра газ годишно. Споразумения за присъединяване към „Южен поток” с Русия вече са подписали България, Сърбия, Гърция, Унгария и планират да подпишат още Австрия и Словения.
Що се отнася до алтернативния в определен смисъл проект „Набуко”, то той се планира да заобиколи Русия. Сред акционерите му са австрийската компания „OMV AG” и германската „RWE AG”. Проектът „Набуко се оценява на 7,9 млрд. евро и предполага транспортирането на природен газ в европейските страни чрез Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия.

По време на конференция в Хюстън ръководителят на италианската компания Eni Паоло Скарони предложи да се помисли над обединението на проектите за газопроводите „Южен поток” и „Набуко”. Според Скарони в момента на световните пазари се предлага твърде много евтин природен газ и при сегашните условия обединението на проектите би довело до намаляване на инвестициите и на експлоатационните разходи и би увеличило общите приходи. Според експерти Eni всъщност не иска да обедини проектите, а да получи от „Газпром” отстъпки при инвестициите за „Южен поток”, които в период на криза се превърнаха в тежко бреме за италианската компания, пише вестник „Взгляд”.
Съществували ли чисто техническа възможност за съединяването на „Южен поток” и „Набуко”? Експертите смятат, че да.
„На хартия всичко прекрасно се обединява. Просто ще бъде създадено продължение от две тръби. Те ще се срещат на територията на Турция и от там ще тръгват или към България, или към Гърция. Едното направление ще е към Италия, а другото към страните от Източна Европа. По принцип всичко е възможно, остава „Газпром” да има желание”, посочва анализаторът от „Велес Капитал” Дмитрий Лютягин.

Изпълнителният директор на италианската енергийна компания „Eni” Паоло Скарони предложи да бъдат обединени пресичащите се участъци на двата европейски газопровода „Южен поток” и „Набуко”, предаде ИТАР-ТАСС.
„Ако всички партньори решат да обединят пресичащите се участъци, биха се намалили оперативните разходи и би се увеличил коефициентът на полезно действие”, каза Скарони.
Според него Европа трябва да увеличи инвестициите в инфраструктурни проекти на фона на увеличаващото се търсене на природен газ, за да може да се осигури доставката на газ от нови източници, като Туркменистан и Казахстан.
Нужна е единна стратегия, уверен е изпълнителният директор на „Eni”.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Предложението за сливане на „Набуко” и „Южен поток”, коментари в руските медии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди