изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:24 EEST
Добричкият окръжен съд отложи дело за подкуп, поради отсъствие на свидетели    
НовиниНеявяване на свидетели стана причина Добричкият окръжен съд да отложи наказателното дело срещу 37-годишния Димитър Г. Д.

Военно-окръжна прокуратура – Варна, е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 06.03.2008 г. около 21,50 ч. на ГКПП – Кардам, в качеството си на длъжностно лице – старши граничен полицай, поискал и приел дар – 10 EUR, на две банкноти от по 5 EUR, които не му се полагат, за да извърши действия по служба – паспортна проверка, и да пропусне през границата на Република България гражданин на Турция и управлявания от него тежкотоварен автомобил.
В съдебната зала днес присъстваха само трима от призованите свидетели. Не се яви основният – пострадалият шофьор, а турските власти не са върнали изпратената му преди 9 месеца призовка. Добричкият окръжен съд прецени, че нередовното  призоваване на главния свидетел и, предвид евентуална необходимост от очни ставки, е наложително съдебното заседание да бъде отложено.
Гражданинът на Истанбул е работел като шофьор на камион за международни превози в турска фирма. Той е роден в България, говори български и има двойно гражданство. Изпълнявал курсове за европейски страни и често му се налагало да пътува през България и Румъния за Украйна и Русия. Направило му впечатление, че почти при всяко преминаване на българската граница, служители на Гранична полиция си позволяват да изнудват шофьорите за дребни суми. Той давал по 10 EUR на съответния граничар, извършващ паспортна проверка и това обстоятелство го подтикнало да потърси връзка със служители на МВР, чрез обявен в медиите телефон за борба с корупцията. В телефонния разговор той обяснил проблема и бил насочен към служители на „Вътрешна сигурност” при МВР - Варна. Шофьорът подал официална жалба, подробно обяснил по какъв начин е бил принуждаван да дава пари и на кои служители по границата. Бил инструктиран как да се държи в подобни ситуации, а две от неговите банкноти били заснети и подробно описани от представителите на „Вътрешна сигурност”.
В обстоятелствената част на обвинителния акт е посочено, че около 21,50 часа на 06.03.2008 г. свидетелят преминал през ГКПП – Кардам, а проверяващият го граничен полицай му поискал 10 EUR, за да обработи по-бързо документите му. Водачът  първоначално отказал, но след повторна  покана предал предварително обработените банкноти. Граничният полицай извършил съответните проверки и пуснал камиона. Свидетелят паркирал камиона на паркинга към ГКПП-то и уведомил полиците от „Вътрешна сигурност”. Следствена група незабавно пристигнала на граничния пункт и започнала претърсване на помещенията и личен обиск на подсъдимия. В сервизно помещение с общ достъп, в кашон, в който имало и пластмасова кутия, те открили пари.
Димитър Д. има средно образование, не е женен, не работи, неосъждан е. Той е работил в органите на МВР от 1993 г., като през 1999 г. бил преназначен за сержант младши експерт на ГКПП – Кардам. Награждаван е през 1999 г. и наказван през 2008 г.
Делото ще продължи на 26 май, за когато ще бъдат призовани отново всички свидетели.
 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд отложи дело за подкуп, поради отсъствие на свидетели | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди