изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:45 EEST
Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?    
Новини Червеникавият прах в дъжда, който падна в края на миналата седмица в Южна Румъния, е съдържал тежки метали, твърди румънският в. "Адевърул" в материал, озаглавен "Отровният дъжд над Черно море и Добруджа". Прахът беше забелязан и в България, но на повечето места беше обявен за жълт.Някои специалисти изказаха предположение, че той идва от Сахара, но румънските метеоролози отхвърлят това предположение. Нашите карти не показват никаква връзка на явлението със Северна Африка, категоричен бе Йон Паун от Центъра по метеорология в Добруджа.

Изследвания показват, че червеният прах съдържа мед, желязо, цинк, хром, олово, никел, арсен и кадмий - тежки метали, които обичайно се намират в почвата.

Според експерти по околната среда във въздуха не би трябвало да има и следа от тях, а вдишването им може да бъде опасно - особено ако явлението се повтаря.
Медиците обръщат внимание, че опасност представлява не само съставът на праха, но и големината на частиците. При вдишване те попадат директно в дробовете.

В края на миналата седмица Констанца и околностите й бяха покрити с червеникавия прах, а собствениците на автомивки отчетоха повишено търсене на услугите им, тъй като той се наслои върху автомобилите.
Източник: Vesti

 


Сходни връзки

Отровен дъжд над Черно море и Добруджа? | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 08:55 EET

Щом този дъжд и сняг са били отровни, то веднага кметството трябва да почисти снега и да го изхвърли далеч от Добрич

Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 10:28 EET

Много ме кефи работата със слухове върху българското общество. Навремето като пускаха Кашпировски просто наблюдаваха колко хора вярваха на подобна идиотщина. Така се изследва доколко обществото се поддава на манипулации и в каква степен и с какви средства може да се парализира неговото логично обосновано поведение. Доколкото една тълпа може да има логично поведение.

 

Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?
Автор: Admin да 2010-03-12 @ 10:31 EET
Слух е била навремето и аварията на Чернобилската атомна електроцентрала...
Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 13:38 EET

Ти сигурно за аварията в Чернобил по слух научи. :-Р  Не говори глупости!

 Аварията в Чернобилската АЕЦ е много груба технологична грешка с много висока човешка цена. По съществото на нейния мащаб тя не може да бъде укрита( и не е могла да бъде укрита). Но това е друг случай - имаш реален акт (събитие), което трябва да поднесеш по такъв начин, че паниката да не унищожи  обществото. Представи си например всичкия паникьосан народ, който иска да живее поне 1000 години, къде би отишъл...

Е, наистина можели са да кажат на хората да се пазят от дъжда. Но в напечена ситуация поведението на човеците е трудно за прогнозиране. А по време на "студената война" мисленето е било като по време на война: губиш известен човешки ресурс, но задържаш фронта там където искаш. Е, който погине не му е готино, но на война, като на война - целта е врага да го боли повече. ;-)

Сам виждаш. Никого не защитавам, но ми е забавно как се манипулира тълпата с какви ли не глупости - врачки, световни конспирации, местни политически войни и какво ли още не. Навремето ни убеждаваха, че самолетите над града сменяли климата, сега ни плашат с оранжеви дъждове. Човек просто може да умре от страх ако е по-лековерен и не проверява заливащата го отвсякъде сензационна информация. ;-) 

Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 15:36 EET
Не знам дали прахът е отровен, но е истина, че колите бяха покрити с него и при избърсване оставяше жълто-червеникава следа бърху бяла кърпа.
Отровен дъжд над Черно море и Добруджа?
Автор: Anonymous да 2013-04-14 @ 17:52 EEST
"арсен, мед.." странно, защото има всички предпоставки да са от това - МДК „Пирдоп”, НЕЗАКОННО извличащ злато (от клипа поне има доста основателни съмнения за това ... а замервания има ли??! ):

http://vbox7.com/play:b6fd684ebf

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди