изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:01 EET
Съдийката, забавила протоколи за октоподите, не е виновна, сочи проверка в градския съд    
Ред и сигурност   Съдия Мими Петрова, която отнесе критика от прокуратурата, че забавила протоколи от обиски така отворила клетката да си тръгнат от ареста повечето от задържаните по делото "Октопод", не е извършила сериозни нарушения. Това обяви пред PRO.BG началникът й Георги Колев, председател на градския съд.

Според МВР именно заради закъснението шестима от задържаните "октоподи" се озовали на свобода. „Аз лично считам, че то по никакъв начин не може да бъде причина за изменение на мярката им за неотклонение. В крайна сметка, ако съдът прецени, че не стигат доказателства, той би могъл да отложи делото за друго време”, посочи съдия Колев.

Целият скандал тръгна от обиските на МВР и прокуратурата, които провериха близо 80 адреса, свързани с хора, близки до Алексей Петров. Заради неотложност, обиските се правеха без предварително разрешение от съдия и след това бяха дадени за одобрение. Веднага след акцията, протоколите са разпределени на няколко магистрати за парафиране. Основна част от документацията се пада на съдия Мими Петрова.

„Не считам, че е налице сериозно нарушение, защото съдия Петрова е предавала протоколите перманентно, всеки един ден. А и не всички от тези 60 протокола са били забавени. Забавени са само 4 от тях. Всички останали са предадени”, продължи съдия Георги Колев.

Така или иначе, обиските не бяха приети като доказателство и в ареста останаха само Трактора и Марчело Джотолов. Юристи обаче коментират, че първо - забавянето наистина не е съществено, и второ - че Апелативният съд наистина е можел да отложи делото за друга дата. Защо не го е направил и имало ли е изобщо нещо в кориците на делото за Дамбовците и останалите съучастници на Трактора, не се разбра.

Казусът с протоколите обаче даде повод за пореден път да се подложат на изпитание крехките отношения между МВР и магистратурата. „Разбира се, има и доста негативни реакции от страна на част от колегите, но те не са много, повечето са спокойни. Ние си даваме сметка, че и МВР, и изпълнителната власт полагат огромни усилия - независимо дали е за „Октопод” или за „Наглите”, и тяхната реакция е обяснима. Прекалено много усилия са вложени в тези дела, затова е така”, отнесе се с разбиране председателят на градския съд.

В крайна сметка, се оказва че засега крехкият мир между полицаи и съдии е възстановен. Но Георги Колев припомня и други любопитни факти, свързани с въпросителните около знакови дела, като това срещу президентския спонсор Людмил Стойков и близкият до БСП бизнесмен Марио Николов. И премиерът, и заместникът му критикуваха съдебната система заради делото "САПАРД", по което в Германия отдавна има присъди.

„Делото в Германия наистина приключи за изключително кратко време, но само защото там бяха сключени споразумения. Там процес изобщо не е воден! Ако и у нас имаше споразумения, щяхме да сме приключили всичко”, обясни Георги Колев.

В същото време той признава, че наистина процесът за източените 7,5 милиона евро се бави, но само защото от септември досега е отлагано пет пъти, заради отсъстващ адвокат. Председателят на съда е категоричен: за да не зациклят знаковите дела заради болестите на подсъдимите и техните защитници, трябва да се направят спешни законодателни промени.

/БЛИЦ

ОЩЕ ЗА "ОКТОПОД"-ИТЕ

 


Сходни връзки

Съдийката, забавила протоколи за октоподите, не е виновна, сочи проверка в градския съд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди