изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:46 EEST
Гняв срещу омразните 2%    
Общество Работодателски организации, синдикати и известни български икономисти остро разкритикуваха намерението на кабинета да вдигне здравните осигуровки с 2 процента от 1 април. Вчера финансовият министър Симеон Дянков даде заден - той предложи вариант, при който вноската няма да се пипа. Но полицаи, военни, съдии, прокурори и чиновници да поемат своя дял, който сега се плаща от бюджета. Има и идея държавата да определи твърда месечна вноска за здраве на деца и пенсионери.

Дянков: И чиновниците може да си плащат осигуровките

Държавните служители сами да си плащат здравните вноски, за да се осигурят пари за лекари и пациенти - това предложи вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Народното събрание.

В момента всички осигуровки на чиновниците на служебно правоотношение, както и на армия, полиция и съдебна система, се поемат от бюджета. Или всички хора ще плащат равностойно, или здравната вноска за частния сектор ще се вдигне от 8 на 10%, това е алтернативата, каза Дянков пред депутатите и ги призова: “Ако мислите, че едното предложение ще затрудни бизнеса, може да задължите държавните служители да си плащат осигуровките.”

Ефектът от двете мерки бил приблизително равен - 296 млн. лв. за здраве, пресметна министърът.

По-късно от ГЕРБ уточниха, че в групата им се обсъжда вариант държавните служители да плащат всички осигуровки, не само за здраве.

“Алтернативата е пълно изравняване на двата осигурителни режима - в държавната система и в частния бизнес. Но затова трябва политическо решение, защото в този случай ще намалеят нетните заплати на заетите в държавния сектор”, обясни Димитър Главчев, зам.-председател на бюджетната комисия.

В лично мнение като дясномислещ икономист той определи като добър вариант държавата да се оттегли от плащането на осигуровки, но се обяви за широка обществена дискусия по въпроса.

“Справедливо е кризата да се поеме от всички страни. Не е коректно да се натоварва само бизнесът”, каза Главчев.

В повечето европейски страни държавата поема осигуровките на определени категории свои служители, на армията и полицията.

Какво показват сметките?

В бюджет 2010 средствата за заплати са 2,048 млрд. лв. От тях средно 12,1% са личните вноски за пенсии и здраве, които би трябвало да плащат държавните служители, но които се поемат от бюджета. Ако парламентът реши да премахне държавната помощ за чиновниците, това означава част от тези близо 248 млн. лв. да се пренасочат към здравната каса.

По време на дебатите в зала лидерът на СДС Мартин Димитров се обяви твърдо против увеличаването на здравната вноска и припомни предизборното обещание на ГЕРБ да намалява осигурителната тежест, а не да я увеличава.

“В условия на икономическа криза това няма да доведе до повече приходи в бюджета. Частният сектор няма възможност да плати тези пари”, каза той. Според Димитров повишението на здравната вноска ще предизвика фалити и по-голяма безработица.

БСП предложи трета мярка - отблокирането на 450 млн. лева от резерва на НЗОК. Най-забавният момент при изслушването на Дянков бе свързано с предложението на Мая Манолова от левицата за пряко предаване по БНТ. Когато то бе отхвърлено, Манолова шеговито вметна: “Да не разпространяваме стенограми след заседанието!”

Преведоха пари на специалистите

Здравната каса преведе вчера на районните си поделения парите на лекарите специалисти, на лабораториите и на болниците, които изработили през януари т. г. Става дума съответно за сумите от 12 млн. лв., 6 млн. лв. и 60 млн. лв.

Парите за февруари лечебните заведенията и докторите ще получат до 30 март т. г.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Гняв срещу омразните 2% | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Гняв срещу омразните 2%
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 12:54 EET

Дянков, аз те подкрепям! Бъди твърд!

Гняв срещу омразните 2%
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 17:29 EET
А аз не те подкрепям!Как да бъде твърд като е мека китка?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди