изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:13 EEST
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската    
Новини  Резервът на Здравната каса от 860 млн. лв. е заложен през септември м.г. в Международния валутен фонд (МВФ). Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума.

Падежът по депозита е на 30 април. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

На 31 юли 2009 г. България има сметка от 4 247 105 специални права на тираж (СПТ) - специфична валутна единица, чийто курс се определя от МВФ. На 31 август м.г. страната ни вече има на сметката си 478 845 705 СПТ, а месец по-късно те са 615 134 807 СПТ.

“Това по 1,38 курс долар/лев прави 848 886 033 лв., колкото е резервът на НЗОК в края на 2009 г. Министър Дянков ги е заложил пред МВФ предварително и затова Здравната каса не можа да плати на лекарите и болниците за ноември и декември м.г. Това е причината сега панически да търси начини да набави пари за здравната система и да иска увеличаване на вноската с 2% от 1 април, тъй като финансовото министерство отново няма да има средства да плати на медиците за извършената дейност”, обясни д-р Кацаров.

Предишният финансов министър Пламен Орешарски е обединил в една сметка в БНБ всички резерви и остатъци от предвидени разходи в различните сектори в държавата, включително и резервът на НЗОК. Това улеснява прехвърлянето на част от тези средства по други сметки.

“Правителството е длъжно да отговори вярно ли е, че на 31 август 2009 г. Министерският съвет е взел решение, което не е публикувано официално, да купи от Международния валутен фонд 474 586 534 специални права на тираж. На 9 септември е взето второ такова решение от кабинета за купуването на 136.3 млн. СПТ. Вярно ли е, че за целта като гарантиран залог са послужили парите от резерва на НЗОК?

Как Министерският съвет се разпорежда с пари, които Народното събрание е определило за здравеопазване? Защо България, която по думите на премиера се намира в най-дълбоката си криза от войната насам, е станала донор на Международния валутен фонд? Прокуратурата, ако е на мястото си да упражнява общ надзор, също е длъжна да провери това”, допълни Кацаров.

Специалните права на тираж са създадени през 1969 г. като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи, както и за диверсифициране на валутните резерви. Всяка страна-членка на МВФ има специална сметка, по която са записани разпределените й СПТ. В момента България има дял в капитала на МВФ от 640,2 млн. специални права на тираж.

Бюджетът на НЗОК за 2010 г. е приет с излишък от 829 милиона лв., при 8% здравна вноска, а по данни на правителството увеличението на здравната вноска ще донесе още 300 милиона лв. на бюджета на НЗОК. “Защо тогава след като може спокойно да се отблокират 300 млн. лв. от резерва на Здравната каса и пак да останат 560 млн. лв. в него, или просто да се намали излишъкът за тази година от 829 на 529 млн. лв., премиерът Борисов решава да вдига здравните вноски от 1 април? Достоверното обяснение е, че тези пари ги няма”, коментира д-р Кацаров.

В съобщения на БНБ се казва, че на 28 август м.г. Република България е получила 474 586 534 млн. специални права на тираж от МВФ. С тях се увеличават международните валутни резерви на БНБ. “На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза беше взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните-членки на МВФ. Това дава право на всяка от тях да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ”, е съобщил пресцентърът на БНБ.

В съответствие с това решение на 7 август 2009 г. с мнозинство от 85% от гласовете на страните-членки в МВФ бордът на управителите на фонда е одобрил резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на БНБ в качеството му на Управител за България в МВФ, е гласувал в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка. На 9 септември 2009 г. на България ще бъдат предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ, съобщават от БНБ.

Маргарита Благоева, БЛИЦ

Полицаите тръгнаха на акция срещу осигуровките

С ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА: Обмислят десятък за работещите пенсионери

АНКЕТА: Трябва ли частният бизнес /работодатели и работници/да изплаща здравните вноски и на държавните служители?

 


Сходни връзки

Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската | 11 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-12 @ 22:37 EET

А, това е интересно! Дали ще се потвърди това?

Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-13 @ 10:13 EET
ЕДВА ЛИ, ЧУДЯТ СЕ КАК  ДА НИ СВЛИЧАТ КОЖАТА, ЕДНА ПО ЕДНА, КАТО УВЕЛИЧАВАТ ВСИЧКО!
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-13 @ 11:41 EET
Господа управляващи,престанете да ни обирате по пряк и косвен начин.Ще изброя някои от тях:
-ВИСОК  ДДС.НЕУПРАЖНЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ЗА ИЗТОЧВАЩИТЕ ДДС
-ВИСОКИ ДАНЪЦИ ,КОИТО НАМАЛЯВАТ ЕЖЕГОДНО РЕАЛНАТА ПОКУПАТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРИНА
-МНОГОБРОЙНА НЕЕФЕКТИВНО ДЕЙСТВАЩА АДМИНИСТРАЦИЯ,издържаща се от данъците ,които плащаме.
-ВСЕ ПО-МАЛОБРОЙНИЯ БРОЙ РАБОТЕЩИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ  НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И ПОЛИТИЦИТЕ,ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО НА СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ.ПРОВЕРЕТЕ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА ЧАСТ ОТ ХОТЕЛИТЕ
-ВЪВ ФИРМИТЕ НЕ НИ СЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ ЗА ЗАЕМАНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ.ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА И СИНДИКАТИТЕ СА  СЛУГИНАЖ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ .СИНДИКАТИТЕ НИ СЪВЕТВАТ ДА ВОДИМ САМИ ДЕЛА СРЕЩУ ФИРМИТЕ,А НИЕ  ЗАЩО ИМ ПЛАЩАМЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС?ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА НЕ ИНСПЕКТИРА.
-ЧАСТ ОТ РОМИТЕ,КОИТО ВЕЧЕ ЗАГУБИХА ТРУДОВИ НАВИЦИ , НЕ ЖЕЛАЯТ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ ДА РАБОТЯТ  И ТАКА РАЗЧИТАТ НА ПОМОЩИ .
-ЛЕКАРИТЕ ИСКАТ ПО-ВИСОКИ ВНОСКИ,А НИМА И ПРИ ТЯХ НЯМА МАФИЯ -КАК СЕ ИЗТОЧВА КАСАТА  ЧРЕЗ НЕИЗВЪРШЕНИ УСЛУГИ НА ПАЦИЕНТА.В СФ НА ДЪЩЕРЯ МИ БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО Й ИЗВЪРШИХА НЯКОЛКО СТОМАТОЛОГИЧНИ ИНТЕРВЕНЦИИ,КОИТО ПОСЛЕ ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ УСТАНОВИ,ЧЕ СА НЕНУЖНИ
-ПРИ НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ГАЗТА НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ,У НАС ЦЕНАТА ЩЕ СЕ ВДИГА-26% ПО ИСКАНЕ НА ДОСТАВЧИКА.НАПРАВИХМЕ ЕДНИ ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ НАПРАЗНО .
БЕДАТА ПРИ ГАЗТА Е,ЧЕ ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА НЕ СЕ ИЗДЪЛЖАВАТ И ЕТО НАМЕРИХА КОЙ ДА ПЛАТИ СМЕТКАТА .
-СЕГА ФАРМАЦЕВТИТЕ ИСКАТ ТАКСА РЕЦЕПТА,ЕНЕРГОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ СДРУЖЕСТВА -ТАКСА МОЩНОСТ И Т.Н.

ПИТАМ ДОКОГА?
В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНА АНАРХИЯ-ЕДНИ ХАРЧАТ ,А ДРУГИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ИМ.
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ,ЧЕ БРОЯ НА ТЕЗИ,КОИТО ПЛАЩАТ ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА СТАВА ПО-МАЛЪК.

Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-13 @ 15:37 EET
Тези и главите си да заложат, пак няма да успеят, да направят нещо, само опашати лъжи, да ви отговори Дянков!
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-13 @ 16:44 EET
ТЕЗИ   КОИТО  НЯМАТ   РАБОТА   НЯМАТ    И    ПАРИ    ТИЯ    КОИТО   ХОДЯТ     НА   РАБОТА   ИМА  Т ДА   ВЗЕМАТ  И ВСЕ ПАК ХОДЯТ  НАДЯВАЙКИ СЕ ЧЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАПЛАТИТЕ  КОЙ ГОСПОДА  ЩЕ НАПЪЛНИ ХАЗНАТА  ПИТАМ АЗ  И ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ  ВСИЧКИ КОИТО КАТО ГОСПОЖА МАСЛАРОВА  СА КРАЛИ  И ОНИЯ  КОИТО ИМАТ КЪЩИ КАТО ПАЛАТИ  ДА СИ ГИ ПРОДАДЪТ И  ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ  В  ТРЕЗОРА  НА ДЪРЖАВАТА  ИНАЧЧЕ   ЩЕ ИМАТИЕ ДА ЧАКАТИ ДА СИ ПЛАТЯ ЗДРАВНИТЕ   АЗ КАТО ПЛАЩАХ   ТОЛКОВА  ГОДИНИ   И ДАНО  НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМ   ДОКТОРА  СИ ВЗЕМАШЕ ПРОЦЕНТА  ДАЖЕ  И БЕЗ ДА  МЕ  Е ВИЖДАЛ 
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-13 @ 18:01 EET
Питайте, тези които избрахте Борисов и Дянков, дето мислят отново за избори до дупка и пълна еднолична власт!
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-13 @ 23:42 EET

Не е правилно тъй да се поставя въпроса. Хората им беше обещано едно, а се получи същото като депото за боклук в Суходол. Не хората са виновни, а част от избраните политици. Време е вече в тази Страна отговорностите да са персонални. Тъжен факт е, че у нас, по стар народен обичай, връзкарщината и политиканщината са единствено перо за лично обогатяване. Затова трябва да се търсят правилните хора до дупка. Че то никой не знае ако бяха останали ДПС и БСП на власт каква щяха да я свършат.

Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-14 @ 11:12 EET

Тройната коалиция не е само от БСП и ДПС,но и НДСВ,защо забравяте царя,вършиха, каквато я свършиха,сега Борисов е на ход, ама не сме съгласни с избори до дупка с този издънен бюджет,откъде пари пак да се избираме,време е да се справят, стига с тези оплюванки, да заработят най-после!

Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-14 @ 14:01 EET
те пари ще намерят  мафията нали  работи за тях  нали всички  сводници и наркодилари са им  спонсорите   за това немислете  ами  нашата  е зле
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-14 @ 14:34 EET
Вярно, че тяхната е наред на управляващите, ама нашата, дето е от зле по-зле как да я оправим?
Резервът на здравната каса заложен в МВФ, затова вдигат вноската
Автор: Anonymous да 2010-03-14 @ 16:02 EET
На митинг-протест, може да я оправим, поне да ни чуят НА 15 03 ОТ  11ЧАСА ПРЕД НАП! Бизнесмени,безработни,пенсионери и всички недоволни от СОФИЯ, ВАРНА, ДОБРИЧ, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ШУМЕН ЩЕ СТАЧКУВАТ!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди