изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:47 EET
Ражда ли се в ГЕРБ опозиция на Борисов?    
КоментариКолкото и да е невероятно, на пръв поглед този въпрос лека полека започва да изплува. В условията на задълбочаваща се криза все по-видимо става, че някои от решенията се вземат „на пожар”, не винаги са добре обмислени и много често се налага да бъдат променяни. А това вреди на имиджа на депутатите и на авторитета на партията като цяло.

Примерите не са един и два. Скандалното указание на НАП с двойните осигуровки на едноличните търговци и самоосигуряващи се собственици на малки фирми буквално взриви дребния бизнес и накара шефа на НАП Красимир Стефанов да признае, че от агенцията са подходили „твърде фискално”. То засягаше около 200 000 фирми и е трудно за вярване, че за „подхода” не е знаел премиерът. В същото време в разгара на протестите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ призна, че въпросът е спорен и указанието едва ли ще бъде приведено в действие. Както и стана.

Двата процента увеличение на здравните вноски също изглеждаха паническа мярка. И също така от ГЕРБ (отново Менда Стоянова) предупредиха, че решението на Министерския съвет може и да не мине в парламента. Тя направо заяви, че изобщо е спорно дали парите на Здравната каса трябва да се увеличат с 300-350 милиона лева, както предлагаше Дянков. От кабинета започнаха трескаво да търсят нови варианти, един от които бе служителите в бюджетната сфера да започнат да си плащат здравните вноски както всички останали българи. Това изглежда по-справедливо и логично, но пак ни връща към усещането, че нещата при Борисов стават по-добре от втори опит.

Показателно е решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ от вечерта на 9 март по случая с публикуваната стенограма от разговора Първанов-Дянков. Тогава от партията препоръчаха на парламентарната група да внесе искане в парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов, въпреки несъгласието на собствения си лидер.

„Опитах се да повлияя както първия път, но партията е категорична, че подобно поведение не може да се търпи”, коментира по-късно Борисов, като заяви, че има по-важна работа – да строи магистрали и да решава проблемите на хората и не смята да си хаби енергията за подобни спорове за импийчмънт.

Това може да е част от политическия театър, но трудно може да се допусне, че Борисов и партията му могат да имат различия по скандал, който разтресе държавата в момент на задълбочаваща се криза.

Сред депутатите на управляващите се породи сериозно недоволство от пазарлъците между президента и премиера около несъгласието на Първанов с някои законопроекти и особено Закона за отбраната, когато трябваше да изпълняват указанията на своя лидер почти като в казарма. Още тогава депутати изразиха недоумение от прекалено затоплените отношения между държавния глава и министър-председателя. В началото на февруари след среща на двамата държавници при президента, Първанов обяви, че няма да подпише указа за Закона за отбраната и този за митингите, и ги връща обратно в парламента. Премиерът Борисов пък обеща, че мнозинството ще коригира спорните текстове съобразно забележките на държавния глава, като дори се извини, че заради прекомерна ангажираност e изпуснал дебатите в Народното събрание.

Глухо недоволство породи дори мекушавото решение за „мекия” вариант на закона против тютюнопушенето на обществени места. Въпреки, че Борисов даде ясен знак за неговото прилагане, част от депутатите от ГЕРБ запазиха мнението си, че това е нередно и че премиерът се поддава на обществен натиск, въпреки че дори част от пушачите се обявиха за забрана на тютюнопушенето на обществени места.

Това обаче все още са само конкретни и изолирани примери. Проблемът ще се появи истински, ако в парламентарната група и партията започнат да изразяват съмнения по основни въпроси от политиката на ГЕРБ в условията на криза. Вчера например в свой анализ „Ройтерс” предупреди, че политиката на българското правителство може да доведе до застой. Агенцията напомни, че правителството се огънало пред нарастващото недоволство в обществото и замразило плановете за радикални реформи в здравеопазването, включително закриване на неефективните лечебни заведения и планираното увеличаване на пенсионната възраст. „С изключение на съкращаването на известен брой служители в министерствата, в данъчните и митническите служби, до момента София не е предприела сериозни реформи в надутия публичен сектор, както беше обещала”, твърди световната агенция.

За момента няма знаци за принципни несъгласия на депутатите и актива на ГЕРБ с основни подходи при реализиране на програмата на партията и конкретно на нейната антикризисна част. Но на фона на задълбочаващата се криза все по-често от независими експерти и анализатори се чуват упреци за непоследователност и честа смяна на позициите. Въпросът е дали и докога в партията безусловно ще продължат да танцуват политическия валс „Две напред, едно назад”.

Евгени Петров, БЛИЦ
 


Сходни връзки

Ражда ли се в ГЕРБ опозиция на Борисов? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ражда ли се в ГЕРБ опозиция на Борисов?
Автор: Anonymous да 2010-03-22 @ 16:35 EET
Явно, докато са на власт  в  ГЕРБ ще се налага еднолично управление, а решенията се вземат стихийно и прибързано, днес едно утре,съвсем друго и е вярно, че се поражда вътрешна опозиция,ама кой ни пита?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди