изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:09 EEST
Учени: В Черно море е имало цунами    
Новини

Сред историческите доказателства са и свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне (Каварна) през ІІІ век



Според учени от БАН исторически факти подкрепят тезата за образуване на цунами по североизточното крайбрежие на Черно море.

Бойко Рангелов от Геофизичния институт дава пример с динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 г. и я определя категорично като цунами.

По думите му освен в района на Балчик, в Черно море данни за такива вълни има около Кримското крайбрежие и Кавказкия бряг.

Сред историческите доказателства са и свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне (Каварна) през ІІІ век, разрушаването на храма на Кибела в Балчик след земетръс и последвала приливна вълна през 543 г.

Трусът край древния Одесос (Варна) през август 815 г. и пагубното земетресение на 31 март 1901 година с разрушителни вълни, които са го съпътствали са също подобен пример.

До края на май учени от БАН ще предоставят карти, които да бъдат полезни при кризисни ситуации, породени от земетресения.

Научните работници са категорични, че бурното строителство край морето е неправилно и последните наводнения на туристически обекти от морските вълни са показателни.

Учените представиха в Балчик идеите на проекта СХЕМА на Европейския съюз, разработван съвместно с Франция, Турция, Италия, Португалия, Мароко и България.

Те изследват теоретичните модули на цунамито.

Историческите данни и геоложката активност в региона е повод европейските учени да посочат Балчик като място, където да бъде насочено вниманието към изследвания на приливните вълни.

http://www.vesti.bg

ЦУНАМИ? И КАЛНИ ВОДОВЪРТЕЖИ ИЗПЛАШИХА РИБАРИ И ТУРИСТИ

Рибари от Балчик: Морето се е оттеглило на около 15 метра от брега

 


Сходни връзки

Учени: В Черно море е имало цунами | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди