изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:12 EET
НАД 130 СЕ ПРЕГЛЕДАХА ЗА ГЛАУКОМА В ДКЦ I    
ЗдравеНад 130 добруджанци се прегледаха за глаукома в Диагностично-консултативен център 1 в Добрич до вчера, съобщи за НДТ управителят д-р Велина Комарева.


Лечебното заведение организира безплатни прегледи за забелязването в рамките на една седмица по повод Световния ден за борба с глаукомата, който бе на 6 март. Днес е последният ден, в който гражданите могат да се прегледат безплатно в ДКЦ I.
890 болни, диспансеризирани за глаукома, има в Добричка област, каза д-р Комарева. По думите й, недиагтостицираните са поне още толкова. У нас честотата на глаукомата е от 2-5 процента, средно  годишно в България  се хоспитализират между 3000-3600 пациенти, от тях около 1500 се оперират. Д-р Комарева посочи и данни в световен мащаб - болните са 98 милиона. Но дори в развитите страни, като например Англия, само 50 процента от глаукомно болните са диагностицирани и лекувани, за редица други страни в Европа процентът на диагностицирани глаукомно болни е още по-малък, посочи управителят на ДКЦ 1.
Глаукомата обхваща група дегенеративни очни заболявания, характеризиращи се с прогресивно увреждане на зрителния нерв, зрителното поле и намалено зрение, достигащо до слепота, каза д-р Комарева. И допълни, че заема второ място като причина за необратима слепота, поради което представлява голям социален проблем. Рисковите фактори за настъпване на глаукомата са високи стойности на очното налягане, денонощни колебания на очното налягане, голямата физиологична екскавация, фамилната обремененост, възрастта на пациента, расата, съдови фактори и др. Ранното откриване на глаукомата е от значение, защото терапията е много по-ефективна в ранен етап, преди още да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало, посочи д-р Комарева. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 130 СЕ ПРЕГЛЕДАХА ЗА ГЛАУКОМА В ДКЦ I | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди