изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:30 EET
ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В    
ЗдравеТри бебета на по един месец бяха приети в Детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич след като им бе поставена ваксина срещу хепатит В.


За случая сигнализира Павлина Щайнберг - баба на малкия Денис. Тя разказа, че бебето се родило на 11 февруари. Месец по-късно - на 11 март, го завели на консултация и в кабинета на личния му лекар му била поставена задължителната ваксина срещу хепатит В. Часове по-късно състоянието детето започнало да се влошава, "плачеше непрекъснато, пищеше, получи разстройство, появи му се обрив", разказа бабата. След като семейството изкарало две кошмарни денонощия, на 13 март - в събота, потърсили медицинска помощ и по спешност майката и бебето били приети в Детско отделение. Там станало ясно, че в отделението се лекуват още две бебета, на които също на 11 март е поставена ваксина срещу хетатит В в същата лекарска практика. Бебетата бяха сложени на системи, майките са под стрес, спря им кърмата, разказа още Павлина Щайнберг.
Трите деца бяха приети в един и същи ден в рамките на няколко часа, каза за НДТ началникът на Детско отделение д-р Йовчо Йовев. Те са били приети от дежурния лекар д-р Емилия Баева. Тя обясни, че бебетата са постъпили с еднотипни симптоми - с диария със слуз, едно от които и с кръв, едното и с обрив. Децата не бяха в тежко състояние, посочиха педиатърът. "Бяха леко отпаднали - може от ваксината, може и от диарията", обясни д-р Баева. Медиците предприели действия за предотвратяване на обезводняването с вливане на глюкозно-солеви разтвори, на детето с обриви е включен и противоаларгичен препарат. Считам, че това е токсична реакция на ваксината Енжерикс В, каза д-р Баева. Вчера трите бебета бяха изписани от болницата.
В проспекта стомашно-чревните и кожните реакции са упоменати като редки странични реакции, каза д-р Баева. За толкова години работа като педиатър не съм чувала за проблеми с тази ваксина, поне не сме приемали деца с усложнения в Детско отделение, каза тя. Педиатърът съобщи още, че за проблема са уведомени представителят за Добрич на фирмата-производител ГлаксоСмитКлай за Добрич и РИОКОЗ. Това е една от най-качествените ваксини, продавани у нас, категоричен бе и д-р Йовев. По думите му, в практиката си не се е срещал със случаи на странични действия от нея. Началникът на детско отделение обясни, че фирмата-производител е описала честотата на страничните реакции - от едно на 10 000 до едно на хиляда.
До момента сигнали за отклонения при тази ваксина при нас не са постъпвали, каза д-р Даниела Иванова от РИОКОЗ. Тя обясни, че първият прием на Енжерикс В е 24 часа след раждането на бебето, вторият -  на едномесечна възраст, а третият - на шест месеца. Вчера специалисти от здравната инспекция започнаха епидемиологично проучване на случая с трите бебета. То включва установяване кога е поставена ваксината, били ли са здрави децата, имали ли са странични реакции при първия прием, коя е серията на ваксината, какъв е срокът й на годност, съхранявана ли е правилно - при температури между 2 и 8 градуса, има ли отчетени други странични реакции от други лица от същата серия, какви са хигиенните условия в лекарската практика. НДТ
 




 


Сходни връзки

ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В
Автор: Anonymous да 2010-03-15 @ 16:25 EET
Ужас.А личните препоръчват да се купува Пентаксим ,пак на въпросната фирма-Глаксо Смит Клайн
ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В
Автор: Anonymous да 2010-03-15 @ 18:50 EET
Пентаксима е производство на Пастьор,Франция.
ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 09:15 EET
Искам да отбележа, че вчера по новините казаха, че на децата са им давани противогрипни сиропчета, забележете!!!! Това са едномесечни бебета все пак...и с ваксината се е стигнало да предозиране и интоксикация...Питам аз, къде е отговорността на този личен лекар, щото да третира по този начин бебета, че и родителите да се съгласят..ужас...Никъде не се споменава, че това евентуално е лекарска грешка, не мислите ли?
ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 15:04 EET

Интересното е,че никой от журналистите не спомена името на педиатъра/рите на бебчетата?Защо?

ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В
Автор: Anonymous да 2010-03-16 @ 16:22 EET
Лекарят е Добринка Чобанова.
ТРИ БЕБЕТА С ТОКСИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕД ВАКСИНА СРЕЩУ ХЕПАТИТ В
Автор: Admin да 2010-03-16 @ 16:57 EET
Ne e

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди