изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:49 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ СМЯТАТ ДА ОБЛАГАТ ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ С 10 % ДАНЪК    
Новини Високите пенсии ще се облагат с данък от 10%. Това е една от мерките за пълнене на хазната в кризата, които се обмислят от правителството, научи "Стандарт". Идеята е данък да се сложи само за високите пенсии над някакъв необлагаем минимум - например 350 лв. или 400 лв. В момента работещите българи са само 3,36 млн., сочат данните на националната статистика.

Тези 44% от населението пълнят хазната с данък върху дохода си, както и с вноски за здраве и пенсии. В същото време ние сме сред най-застаряващите нации в Европа. Именно затова се обмисля в условията на криза пенсионерите с високи доходи да понесат част от тежестта за пълнене на хазната. В момента има много работещи българи, които върху заплата от 350-400 лв. плащат данъци и осигуровки и взимат чисто 277-316 лв. С тези пари те трябва да гледат и децата си. Затова една от възможните мерки за пълнене на хазната е слагането на данък за най-високите пенсии. Заради кризата приходите в хазната падат и бюджетът спешно се нуждае от пари. Само за първите два месеца на годината дупката в бюджета е 1,2 млрд. лв. Това се дължи на спада на чуждите инвестиции и вноса, както и на намаленото потребление на гражданите.
Около 35 мерки за излизане от кризата ще набележи правителството, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Голяма част от тях ще залегнат в проектозакон за подкрепа и устойчив растеж на българския бизнес, допълни той. В петък идеите на правителството за излизане от кризата ще бъдат дадени на Националния съвет на тристранно сътрудничество. Те ще бъдат обсъдени на нарочно заседание на съвета в понеделник, а след това и на оперативно заседание на правителството. Част от обсъжданите идеи съвпадат с предложенията на социалните партньори, каза Дянков. Една от мерките е предлагането на миноритарните дялове на държавата в няколко дружества на Българската фондове борса. Към министъра на икономиката ще се създаде държавна консолидираща компания, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Компанията ще предлага на фондовата борса миноритарните дялове. Съветът на директорите на компанията трябва да бъде избран до края на седмицата. В него ще влизат представители на министерствата на икономиката, финансите, както и на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Към икономическото министерство има 55 миноритарни дялове от компании, които могат да бъдат пуснати на борсата, каза Горанов. Част от тях са миноритарните дялове в електроразпределителните дружества, "Свободна зона Пловдив", "Транзитно-търговска зона Варна", "Арсенал", "Ломски мелници" и други. С писмо на Дянков до отделните министерства вече е изискана информация за останалите миноритарни дялове, които ще бъдат прехвърлени в компанията и незабавно пуснати на борсата. По този начин относително бързо разчитаме да подпомогнем не само фискалния резерв, но и приходната част на бюджета, каза зам.-министърът Горанов. Според Дянков, предлагането на миноритарните дялове на борсата е най-бързият и прозрачен начин за приватизация, което не изключва и раздържавяване чрез Агенцията за приватизация. В отговор на въпрос Дянков опроверга твърдението, че правителството води преговори за заем от международни финансови институции. "Нямаме нужда от такъв заем", заяви той.
Екип "Стандарт"
 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СМЯТАТ ДА ОБЛАГАТ ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ С 10 % ДАНЪК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди