изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:40 EEST
И РУМЪНЦИТЕ ТРЪГНАХА ДА СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВДА ПО ПРИМЕРА НА ГЪРЦИТЕ    
По света Румъния тръгна по стачния път на Гърция. От вчера до края на март северната ни съседка ще бъде залята от вълна от стачки. Недоволни от начина, по който се прилага законът за единно заплащане, което доведе до намаляване на заплатите на много държавни служители, както и от проекта на нов закон за пенсиите, повечето синдикални организации свикаха протести. Премиерът Емил Бок поиска от всички синдикати отсрочка от седмица за преговори в опит да спре "войната".

Той предупреди и че Румъния ще стигне до тежкото състояние на Гърция, ако кабинетът се откаже от реформите. "Ако не държим под контрол публичните разходи, ако не насочим приоритетно обществените пари към инвестиции и създаване на работни места, Румъния няма да успее в средносрочен и дългосрочен план да се справи с предизвикателствата на страна - членка на ЕС", каза Бок. Румъния вече взе заем от 17 млрд. евро от МВФ и й бяха отпуснати пари от ЕЦБ.

Молбите на румънския премиер обаче не разнежиха потърпевшите на съкращенията в бюджетната сфера. Вчера преподавателите и студентите протестираха пред сградите на правителството и на министерството на образованието в Букурещ. Студентите са недоволни, че с тях не са проведени консултации във връзка с новия закон за образованието, както и от намаляването на броя или размера на стипендиите. Стипендиите трябва да нарастват пропорционално на инфлацията, защото те не покриват голяма част от разходите, каза пред агенция Аджерпрес шефът на Националния съюз на студентите Йон Поенару. Вчера от просветното министерство контрираха, че средствата не са намалявани и са на нивото от 2009 г. Поенару заплаши, че ако не обърнат внимание на исканията им, студентите ще протестират до 26 март. Утре стачки заливат десет големи университетски центъра - Яш, Крайова, Решица, Тимишоара, Бъкъу, Търгу Жиу, Галац, Брашов, Петрошан и Плоещ. Междувременно Румънската Федерация на свободните синдикати в образованието също реши от вчера да организира митинги на национално ниво, съобщи Медиафакс.

Недоволството на преподавателите е предизвикано от решението от септември да бъдат съкратени 17 000 служители в образованието, както и от намаляването на доходите им в резултат на прилагането на единния закон за заплатите от 1 януари 2010 г. Паралелно с уличните протести и предупредителните стачки, планирани в периода 15 март - 2 април, преподавателите съобщиха, че ще обжалват в Конституционния съд постановлението, с което кабинетът премахва плащането на надбавки въпреки съдебното решение, че учителите имат право на тях. Четвъртък, 18 март, се очертава пък като ужасен ден за всички жители на Букурещ. Превозвачите обявиха, че ще блокират с 8000 камиона площада пред правителството. В същия ден стачкуват и служителите на метрото. Те искат увеличение на заплатния фонд с 3,7% и подобряване на условията на труд. На 23, 24 и 25 март движението в столицата също ще бъде парализирано от митинг на работещите в сферата на транспорта. Списъкът от протестиращи ще бъде допълнен от синдикатите в сферата на здравеопазването, които също заплашиха със стачки. На 26 март пък пенсионерите планират да обградят сградата на правителството и седалищата на префектурите. Кулминацията ще бъде общата стачка на държавната администрация, която ще се отрази на стотици хиляди румънци. www.moreto.net
 


Сходни връзки

И РУМЪНЦИТЕ ТРЪГНАХА ДА СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВДА ПО ПРИМЕРА НА ГЪРЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди