изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:36 EET
ОТРОВЕН ДЪЖД НАД ЧЕРНО МОРЕ И ДОБРУДЖА?    
НовиниСпоред бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда на България във въпросните дни в региона не са отчетени завишения на фините прахови частици и тежки метали

Червеникавият прах в дъжда, който падна в края на миналата седмица в Южна Румъния, е съдържал тежки метали, твърди румънският в. "Адевърул" в материал, озаглавен "Отровният дъжд над Черно море и Добруджа", съобщи електронното издание Vesti. Пак, според същата информация, прахът е бил забелязан и в България, но на повечето места е обявен за жълт. „Някои специалисти изказаха предположение, че той идва от Сахара, но румънските метеоролози отхвърлят това предположение. Нашите карти не показват никаква връзка на явлението със Северна Африка, категоричен бе Йон Паун от Центъра по метеорология в Добруджа. Изследвания показват, че червеният прах съдържа мед, желязо, цинк, хром, олово, никел, арсен и кадмий - тежки метали, които обичайно се намират в почвата. Според експерти по околната среда във въздуха не би трябвало да има и следа от тях, а вдишването им може да бъде опасно - особено ако явлението се повтаря.
Медиците обръщат внимание, че опасност представлява не само съставът на праха, но и големината на частиците. При вдишване те попадат директно в дробовете. В края на миналата седмица Констанца и околностите й бяха покрити с червеникавия прах, а собствениците на автомивки отчетоха повишено търсене на услугите им, тъй като той се наслои върху автомобилите” – пише още румънското издание.
НДТ потърси информация по случая от ресорните институции у нас. Главният специалист по екология към община Добрич Теодора Петкова каза, че няма постъпила такава информация, а ако е било отчетено завишение на фините прахови частици и тежки метали във въздуха в района на Добрич, то е трябвало общината да бъде информирана от ресорните национални институции. Такъв сигнал не е постъпил. От РИОСВ-Варна казаха, че нямат подаден сигнал за отровен дъжд през миналата седмица в района на Черно море и Добруджа. Според бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда за дните 8 и 9 март не е отчетено завишение на фини прахови частици или на тежки метали в района. Потърсихме информация и от Метеостанцията към НИМХ в Добрич. Оттам казаха, че нямат данни за такива частици в падналия през миналата седмица дъжд.
 


Сходни връзки

ОТРОВЕН ДЪЖД НАД ЧЕРНО МОРЕ И ДОБРУДЖА? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОТРОВЕН ДЪЖД НАД ЧЕРНО МОРЕ И ДОБРУДЖА?
Автор: Anonymous да 2013-04-14 @ 17:53 EEST
"арсен, мед.." странно, защото има всички предпоставки да са от това - МДК „Пирдоп”, НЕЗАКОННО извличащ злато (от клипа поне има доста основателни съмнения за това ... а замервания има ли??! ):
http://vbox7.com/play:b6fd684ebf


-

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди