изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:03 EET
ОТ 12 МАЙ В СИЛА ПОДОБРЕНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ПРАВА    
ОбществоВ броя от 5 март на Държавен вестник бяха публикувани новите законови промени, които въвеждат нови европейски потребителски права у нас по отношение на банковото и лизингово кредитиране. В сила новите правила влизат на 12 май тази година.

На нарочен семинар, провел се в столицата, Себастиан Бор от отдел "Финансови услуги и компенсация" към Генерална дирекция "Здраве и потребители" на ЕК е разяснил основните подобрения на потребителските права. Новите изисквания подобряват прозрачността и сравнимостта на информацията, която се подава преди сключване на договор за потребителски кредит. Те дават на клиента право да се откаже от сключеното вече споразумение в рамките на 14 дни, ако промени мнението си или реши да търси по-добра кредитна оферта. "Новите правила са добри както за кредиторите, давайки им нови пазарни възможности и по-малко тежести, така и за потребителите, защото им предлагат по-голямо разнообразие на продукти", е обяснил Бор. В хода на дискусията индивидуални банки и кредитни компании са представили политики и добри практики относно информацията и прозрачността спрямо потребителите.
По време на форума председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов е представил и социологическо изследване на Флаш Евробарометър, според което само 23 % от потребителите смятат, че познават добре правата си, когато теглят кредит. Николов е изтъкнал, че все още сред точките, които се нуждаят от подобрения са ясни процедури за разглеждане на възражения на клиентите и задължително спазване решенията на помирителните комисии. Не на последно място експертът е посочил и заблуждаващата реклама.
 


Сходни връзки

ОТ 12 МАЙ В СИЛА ПОДОБРЕНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ПРАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди