изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 04:03 EEST
Добричкият окръжен съд не одобри споразумение по наказателно производство за грабеж и блудство    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд не одобри и върна на Окръжна прокуратура – Добрич, сключеното между нея и 44-годишния Николай Ч. споразумение за решаване на наказателното производство срещу лицето.

С него страните са се съгласили обвиняемият да изтърпи наказание от 4 години „лишаване от свобода” при строг режим. Той се е признал за виновен, че на 05.11.2009 г. в с. Соколово, община Балчик е отнел 20 лв. от владението на 75-годишна жена като е използвал за това сила и грабежът е придружен с причиняване на две средни телесни повреди на пострадалата. Тя е получила сътресение на мозъка с изпадане в безсъзнателно състояние и прободно-порезно нараняване с проникване в коремната кухина. Николай Ч. е извършил и действия с цел да удовлетвори полово желание без съвкупление с пострадалата, като използвал безпомощното й състояние. Прокуратурата посочва, че първото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив.

Представителят на държавното обвинение пледира, че престъпленията са извършени с пряк умисъл от обвиняемия, а наказанието за по-тежкото деяние - грабежът, е предвидено под минимума, заради размера на посегателството и факта, че парите са върнати.

Николай Ч. заяви пред съда, че се признава за виновен. Той обясни, че след като се напие забравя какво върши. По тази причина, посочи той, при минало осъждане е бил настанен в заведение за лечение на алкохолна зависимост.

Той има начално образование, живее на съпружески начала, осъждан е.

Добричкият окръжен съд прецени, че предложеното от прокуратурата споразумение противоречи на закона и морала и не следва да го одобрява. С него е постигнато съгласие за приключване на наказателно производство за престъпление по чл. 150 от НК – блудство, за което Наказателният кодекс предвижда наказание до 6 години „лишаване от свобода”, което го определя като тежко умишлено престъпление. Поради това то попада сред деянията, за които е забранено делото да се решава по този ред.

Съдът посочи, че като обвиняем за същото престъпление е било привлечено още едно лице. Разследващият полицай е постановил наказателното производство срещу него да бъде прекратено, но това не е извършено. Това обстоятелство се явява съществено процесуално нарушение, което препятства внасянето на делото срещу Николай Ч. в съда преди прекратяването на производството срещу другото лице.

На трето място Добричкият окръжен съд констатира от свидетелството за съдимост на Николай Ч., че по три минали осъждания са му налагани медицински грижи. От тези данни съдебният състав стига до извода, че е задължително да бъде изготвена експертиза за вменяемостта на обвиняемия.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест

 

16.03.2010 г.                                         Пресслужба Добрички окръжен съд      

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд не одобри споразумение по наказателно производство за грабеж и блудство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди