изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:49 EEST
Иде вълна от протести    
НовиниВълна от протести се очаква да залее страната в близките дни. Основната причина за готвените стачни действия са обмисляните от кабинета мерки, целящи намаляване на бюджетния дефицит.

Сред първите, които обявиха готовност за протестни действия, са служителите на МВР, които определиха като цинично предложението на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си. Полицаите планират да излязат на протест на 20 март - събота.
В същия ден на улицата се очаква да излязат и данъчните служители. Мотивът им е същият -предложението сами да плащат осигуровките си.

Не това обаче е причината протест да подготвят и майките. Те се обявиха категорично срещу една друга идея на правителството - намаляване периода на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на малко дете от 410 на 225 дни.

Протест се обсъжда и в редиците на пациентски организации. Той ще стане факт, ако законът за лекарствените средства в хуманната медицина влезе в пленарна зала в сегашния си вид.
В остра декларация за политиката на управляващите от КТ „Подкрепа" заявяват констатациите си, че икономическата криза в България се задълбочава, публичните финанси са в критично състояние, страната е изправена пред срив на основни социални системи.

Според синдиката заетостта прогресивно намалява, а тенденцията безработицата да достигне критични измерения се потвърждава. Нараства и обедняването на населението.

Подкрепа са категорични, че отсъства целенасочена, обмислена, консенсусна, балансирана, възможна и ефективна антикризисна политика.

Несъстоятелни са стремежът и усилията към постигане на нереалистични краткосрочни и средносрочни цели като балансиран бюджет, размер на фискалния резерв, шоково нарастване на приходите в държавната хазна, ударно усвояване на средства от фондовете на ЕС, внезапна оптимизация на разходната част на бюджета, чудодейни обеми на чужди инвестиции и магически прогрес по пътя на кохезионната и конвергентна програма за достигане до приемливи европейски стандарти на обществено развитие.
"Подкрепа" алармира и за поставените на дневен ред нови, още по-тежки рестрикции, ограничения, съкращения, задължения за обикновените граждани, за хората, които разчитат на своя труд, за да оцелеят. Намаляват се нетните доходи на държавната администрация, полицаите, военнослужещите и пенсионерите.

От обикновения български гражданин отново се изискват лишения, жертви и нови страдания, но никой не посяга върху придобивките на незаконно забогатялите, посочва декларацията.

Припомняме, стана ясно съществуването на рестриктивен план на финансовото министерство, сред чийто мерки са данък върху пенсиите, принудителен неплатен отпуск за бюджетни служители, данък общ доход, преди да се удържат осигуровките, съкращава наполовина дните за платеното майчинство.
Според Конфедерацията на труда "Подкрепа" е необходима спешна смяна на философията и методите за управление на финансите на страната. В противен случай ни очаква финансов и икономически крах.

България се нуждае от Правителство на националното спасение, заявяват синдикалистите. Убедени сме, че здравият разум на министър-председателя ще го доведе до правилното решение за неговото структуриране, се посочва още в декларацията.

"Подкрепа" заявява готовност и за активни протестни и стачни действия в защита на своите членове, на българските граждани и население.
http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Иде вълна от протести | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди