изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:04 EEST
СТУДЕНТИ ОТ ДОБРИЧ ПОДКРЕПИХА КАМПАНИЯТА "SOS - СПАСИ ОБРАЗОВАНИЕТО СЕГА"    
Образование
Те смятат, че основен проблем на висшето образование в България е неговото финансиране

Студенти на Висше училище Международен колеж подкрепиха кампанията "SOS - Спаси образованието сега" със среща-дискусия по проблемите на висшето образование в България. "Кампанията "SOS - Спаси образованието сега" се следи и подкрепя от студентите на ВУМК, с тази разлика, че ние нямаме типичните за българския студент проблеми, защото моделът на ВУМК съчетава законовите изисквания с опита на чуждестранни европейски университети, с които си сътрудничи" споделят представители на Студентския съвет.
По време на срещата са представени опорните точки на кампанията и са разисквани разликите между представените проблеми и практиката по същите въпроси във ВУМК. Добричките студенти отправят редица предложения за промени в областта на висшето образование, съгласно начина, по който се извършва обучението във ВУМК. Те искат да се прилага Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) от висшите училища, която ще създаде възможности за по-голяма мобилност на българските студенти и за избор на най-доброто за всеки студент образование. ВУМК прилага тази система и, след натрупването на кредити от първите две години, студентите са свободни да изберат друго висше училище в Европа, в което да учат. Младите хора поставят като акцент и факта, че академичните звания на преподавателите обикновено означават дългогодишен научен опит, но не и опит в решаването на проблеми от практиката. Те изтъкват, че в колежа решаването на казуси от практиката е основен момент в обучението. Добричките студенти смятат също, че е удачно анонимното оценяване на студентите, което се прилага във ВУМК, както и възможността преподавателите да бъдат оценявани от своите студенти. Те дават като пример и осигуряването на стажове. Във ВУМК кариерният център се свързва и работи директно с работодатели в България и чужбина, за да осигури стажове на студентите.
"Според нас, основен проблем на висшето образование в България е неговото финансиране - финансирането на брой студенти в университет. Това поражда практиката студентите, колкото и да не се стараят да се учат, да продължават да бъдат студенти, защото ВУЗ-овете нямат интерес да ги отстраняват" - подчертават още младите хора от Международния колеж. В тази връзка те подкрепят т.нар. ваучерна система. Добричките студенти смятат също, че е необходимо подобряване на връзките между образование и бизнес. Те смятат още, че за степен "Бакалавър" обучението трябва да е тригодишно.
"Въпреки че като студенти в частно висше училище, ние до голяма степен нямаме проблемите на повечето български студенти, сме напълно съпричастни към иниациативата и разбираме важността на реформата в закона за висшето образование. Тромавата образователна система и негъвкавостта на институциите трябва да бъдат преработени, за да може българският студент да получава нужните знания и практика. Още повече че като част от ЕС, България ще има полза от развитието на образователната си система за привличане на повече чуждестранни студенти" - допълват още младите хора. И припомнят, че във ВУМК в момента се учат студенти от над 10 държави и основен принцип е обучението им на английски.
 


Сходни връзки

СТУДЕНТИ ОТ ДОБРИЧ ПОДКРЕПИХА КАМПАНИЯТА "SOS - СПАСИ ОБРАЗОВАНИЕТО СЕГА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди