изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:23 EEST
Звездата Gliese 710 връхлита върху Слънчевата система    
Любопитно Към нас лети звезда, която почти сигурно ще премине достатъчно близо, за да засегне Слънчевата система, и ще засипе Земята с комети, макар и не твърде масирано, съобщава публикация в "Ню сайънтист". Вадим Бобильов от обсерваторията "Пулхово" в Санкт Петербург, Русия, е моделирал движението на съседните звезди, използвайки данни от сателита "Хипарк" на Европейската космическа агенция и направени на земята измервания на скоростта им.

Той е разкрил неидентифицирани досега звезди, които ще преминат на приблизително 9,5 светлинни години от нас. Най-опасна от тях е звездата, известна под номенклатурата Gliese 710.

Преминаващите наблизо звезди ще засегнат Облака на Оорт - огромно образувание от ледени елементи около Слънчевата система, за което се смята, че е "резервоар за комети".

Gliese 710 е тип оранжево джудже и сега се намира на 63 светлинни години от Слънчевата система и ни приближава със скорост 14 километра в секунда. Предишни изчисления вече заключиха, че тя ще се размине със Земята след около 1,5 милиона години. Сметките на Бобильов показват, че тази звезда има 86% шанс да се вреже в Облака на Оорт. Това ще разпръсне милиони комети, много от които по траектория, пресичаща земната орбита. За късмет моделите показват, че кометите ще достигат земята не масово, а регулярно, вероятно с честота по една годишно.

Съществува и статистическа възможност от 1към 10 000 Gliese 710 да премине на по-малко от 1 000 астрономически единици от нас (1 АЕ е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето). Това вече е "гаден" сценарий, при който тя ще разблъска обекти в Облака на Оорт, Куйпъровия пояс (струпване на ледени обекти отвъд орбитата на Нептун), и някои тела, обикалящи между тези две структури. Съществува възможност събитието, което учените окачествяват като изключително значимо, да предизвика някои изменения в орбитата на Нептун. Така "срещата" с Gliese 710, която вече беше смятана за възможна, се потвърди с по-добър модел и на база на по-точни данни. www.moreto.net
 


Сходни връзки

Звездата Gliese 710 връхлита върху Слънчевата система | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Звездата Gliese 710 връхлита върху Слънчевата система
Автор: Anonymous да 2010-03-18 @ 23:21 EET

ПулКовската обсерватория, а Хипарк е Хипарх, можеби да... :-))))

Звездата Gliese 710 връхлита върху Слънчевата система
Автор: Anonymous да 2010-03-18 @ 23:26 EET

Облакът на Оорт не е на 9 светлинни години от Земята, т.е. ще е относително далече. 14км/с не са чак толкова голяма скорост, защото например Земята се движи по своята орбита с около 30 км/сек. Най-близката звезда до нас е на около 4 св.години от нас.

Сами разбирате, тази сензация кой я прави такава - ВЕСЕЛИТЕ дЖУРНАЛИСТИ... :-))))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди