изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:28 EET
ОТ ПАРТИЯТА НА ИВАН КОСТОВ ЗАЯВИХА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ Е В ШОК    
Политика

Правителството е в шок, заради неизпълнението на бюджета, каза икономистът и заместник-председател на ДСБ Димитър Бъчваров. По думите му, в началото на тази година в бюджета са влезли с 600 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В същото време разходите на държавата са огромни.



Обявените 28 антикризисни мерки на правителството са „медийно плашило”, каза още Бъчваров по PRO.BG, цитиран от БГНЕС.

От групата на ДСБ ще предложат на правителството антикризисна програма. Основен акцент в нея са промяна в централното управление на европейските фондове и изплащането на държавните задължения към фирмите.
Много спешно, до дни трябва да се отпушат разплащанията към фирмите, каза още икономистът.

По думите му, възможностите за това са няколко: държавата да припознае всичките си изискуеми задължения и да посочи срок, в който да се изплати. Фирмите могат да продадат това свое вземане на друга финансова институция, което е така наречената система “факторинг”, каза икономистът. Другият вариант е да се покаже на банките, че вземанията им от държавата са сигурни и ще се случат. Третата опция е фирмите да чакат, ако имат финансови резерви, до изплащането на задълженията, а четвъртата възможност е компаниите да съдят държавата. Сред другите антикризисни мерки, посочени от ДСБ, е и преструктурирането на разходите.

Правителството има не повече от два месеца, за да се увеличат приходите и ако това не стане, може да се стигне до увеличаване на данъците, коментира пред БНТ общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Мерките, които циркулираха в публичното пространство, са много грешни. Нито една не трябва да се използва. Те са писани от експерти и очевидно са обсъждани, каза още той.

Държавата трябва да си изплати задълженията, което не направи в края на миналата година, за да се похвали с нисък бюджетен дефицит, заяви той и попита: И какво от това? Според бившия зам.-министър на финансите болното място е събирането на акцизи и данъци. Всичко зависи от приходната част, която е много зле и трябва да се обърне внимание на приходните агенции, заяви  Кадиев.

България за първи път от 12 години насам се намира пред реалната възможност да дестабилизира финансовата си система. Антикризисни мерки като че ли вече няма да ни свършат работа. Благодарение на некомпетентните действия на правителството и опитите на министър-председателя да управлява на основата на социологически проучвания вече сме в състояние, в което ще трябва да мислим за нещо като спасителни мерки. Това каза по БНР Румен Овчаров, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от Коалиция за България. Той допълни, че правителството се е провалило и в двете основни насоки, в които е искало да решава проблемите с бюджета – и в намаляването на разходите, и в увеличаването на приходите, и в борбата с контрабандата.

Без много сериозни действия по никакъв начин няма да можем да се оправим. Овчаров определи разпространените антикризисни мерки като „чисто счетоводно масово рязане на разходи от бюджета и събиране на приходи”. Според него трябва да се предприемат ясни и категорични действия за недопускане на бюджетен дефицит по-голям от 3%. Румен Овчаров заяви, че има антикризисни мерки, които би подкрепил.
Да бъде така добро правителството и да предложи тези мерки. Разумните неща, разбира се, че ще бъдат подкрепени, каза социалистът.

 


Сходни връзки

ОТ ПАРТИЯТА НА ИВАН КОСТОВ ЗАЯВИХА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ Е В ШОК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОТ ПАРТИЯТА НА ИВАН КОСТОВ ЗАЯВИХА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ Е В ШОК
Автор: Anonymous да 2010-03-19 @ 11:53 EET
Правителството в шок, ами защо се захванаха с управлението на Държавата , да бедстваме , да умираме от безхаберие,или да си ходят?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди