изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:45 EEST
Израелски самолети прелетели над България    
Новини
Вчера между 16.00 и 16.45 часа два граждански самолети на Израел от типа „Гълфстрийм” са изпълнили учебно тренировъчни полети на територията на нашата страна.


Самолетите са влезли от Турция и са излезли в посока Румъния. При връщането си от румънска територия са направили тренировъчен заход на летище „Варна”, след което са продължили към Турция. За навлизането във въздушното пространство на България, самолетите са получили разрешение от държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение”. Подобни учения, получили разрешение от българските власти, се извършват редовно на територията на нашата страна, поясниха от транспортното министерство, съобщи „Фокус”.

Според информация на израелската агенция Курсор, която се позовава на унгарски медии, два разузнавателни самолета на израелските Военновъздушни сили са навлезли във въздушното пространство над Европа. Самолетите са прелетели над Унгария, Турция, Румъния и България и са взели курс към Тел Авив. До вчера информацията не бе потвърдена от никакви други източници.

Учебно прелитане на израелски самолети е имало над територията на България, съобщиха по-късно от Министерството на външните работи (МВнР). С нота от 1 март т.г. от израелското посолство в София е поискано разрешение за двупосочно прелитане на два самолета на държавата Израел, с цел тренировка. В нотата са описани характеристиките на двата самолета, като се уточнява, че на борда им няма оръжие, фотографско или разузнавателно оборудване, уточнавят от МВнР.
Разрешението за прелитане по маршрут Неватим-Будапеща-Варна-Неватим е издадено за 17 март 2010 г., когато са били извършени и полетите. Самолетите са направили две ниски прелитания над летище Варна, без да кацат, като част от рутинна тренировъчна дейност.

Издаването на разрешения за прелитане е стандартна процедура, по която през 2009 г. са разрешени 3231 полета на чужди самолети и са издадени 61 постоянни дипломатически разрешения за прелитане, пише в съобщението.

Според унгарските медии израелските самолети са се доближили до летището в Будапеща, но са го подминали. От унгарското министерство на отбраната са съобщили, че самолетите са имали разрешение да преминат през унгарското въздушно пространство. Не бе ясно дали подобно разрешение са дали Турция, Румъния и България, отбелязва агенцията. Според нея става дума за разузнавателни самолети способни да различат и най-малките цели на сушата.

Унгарското правителство опроверга твърденията, че двата израелски изтребителя са свързани с убийството на сириец в унгарската столица, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс. В ранната сутрин същия ден 52-годишният сириец Басам Трахе бе застрелян в колата си на светофар в Будапеща. Нападателят взел куфарче или чанта от колата на жертвата. Полицията съобщи, че между прелитането на самолетите и убийството на сириеца няма връзка. Сирийското правителство не е коментирало случая.

Басам Трахе има двойно сирийско и унгарско гражданство. По данни на полицията той е в Унгария от 20 г. и вероятно се е препитавал с обмяна на валута. Въпреки уверенията на унгарските власти израелските и арабските медии допускат, че самолетите са били част от план за убийството на сириеца от израелски агенти.

Израелският информационен сайт "Йешива уърлд нюз" припомня сензационното убийство на палестинец в дубайски хотел миналия месец. Тогава в хотела бяха заснети израелски агенти, дегизирани като туристи.
 


Сходни връзки

Израелски самолети прелетели над България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди