изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:06 EEST
Лекари искат пенсионерите да си плащат    
Здраве
Не приемам, че 400 млн. лв. за остойностяване на медицинските дейности са резултат от неправомерна дейност от страна на лекарите.


Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, предаде агенция „Фокус”. По думите на Райчинов не е обяснимо как е изчислена тази сума, защото според разчетите тя не е изчислена на реална база. „Едва ли не излиза, че болничната помощ може да се финансира с 300 млн. лева на година”, заяви Райчинов. Според него това означава, че средствата за пациентите ще намалеят. „Клиничните пътеки трябва да отпаднат. Те са алгоритъм за лечение, но не е и метод на финансиране. В тях са включени непреките разходи и разходите за труд”, каза още Райчинов.

На конференцията на БЛС се представи анкета, проведена между лекари, повечето, от които се обявяват за това да се върне потребителската такса за пенсионерите. Райчинов коментира, че потребителската такса е по-скоро регулативен метод и не трябва да се злоупотребява с медицинската помощ. „Има достатъчно бедни хора – за тях потребителската такса трябва да се поеме от съответното министерство”, смята Райчинов. Той изрази мнение, че не трябва да има освобождаване от потребителска такса, защото това е вид неравноправение. Райчинов посочи, че проверките, които се правят в момента, са субективни и в резултат на тях няма да намалее броят на хоспитализациите.

„Докато няма електронна здравна карта на пациента, няма как да има обективни проверки. В момента проверките са главно за изпуснати точки, запетайки, сгрешено ЕГН, пропуснати манипулации”, каза още Цветан Райчинов. По думите му проверките се извършват месеци след като пациентът е напуснал лечебното заведение и не са обективни. Според председателя на БЛС проверките трябва да се правят на място по време на лечението затова дали всичко, необходимо за лечението на пациента е приложено. „Електронната здравна карта би дала възможност всичко това да се проверява в реално време”, уточни Райчинов.

От БЛС имат информация, че до края на този месец в срок ще бъдат изплатени средствата за лекарите в доболничната помощ и специалистите, а за извършващите останалите видове дейности все още няма яснота кога и колко средства ще бъдат приведени. Изплащането на средствата за извършена дейност се превръща във все по-голям проблем за дейността на лечебните заведения, призна Райчинов. Той каза, че БЛС е предложил на НЗОК и Министерство на финансите да приемат мерки, с които да освободят болниците за срока, в който не могат да осъществяват реални плащания и да заплатят всичко на съответните доставчици, когато има постъпления след три месеца.

Райчинов добави, че все още не се знае дали ще има национален протест на лекарите на 7 април, защото това трябва да реши събора на БЛС на 27 март.

dir.bg

 


Сходни връзки

Лекари искат пенсионерите да си плащат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди