изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:45 EEST
Доц. Минчо Христов: Алчността на енергийната мафия ще катурне правителството!    
Интервюта Парите за политическите партии са увеличени с 500% на гърба на българина!

Доц. д-р Минчо Христов е бивш депутат, сега преподавател в Техническия университет, София. Той е магистър по история от Хаванския университет, специализирал в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността – Париж, автор на две книги и десетки научни публикации. Независим депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно Събрание.

- Г-н Христов, преди няколко месеца вие пръв предупредихте чрез вестник “ШОУ” за опасностите пред българската икономика заради огромния външен дълг. През последните дни две от най-авторитетните рейтингови агенции потвърдиха вашите прогнози. Още ли мислите, че има опасност за валутния борд?

- Ще ви кажа направо. Престъпни банкери в съучастие с министри и депутати подготвят нов банков грабеж като този през 1997 г. Още преди 7 години беше премахната наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. Неслучайно през последните месеци лошите кредити нараснаха с около 300% и вече са над 10% от всички кредити. В закона за гарантиране на влоговете пише кога ще започне изплащането на влоговете, ако една банка фалира, но не пише кога трябва да завърши. Според същия закон всички валутни влогове ще се изплащат в обезценени левове, ако бордът бъде провален. В миналия парламент много пъти предлагах тези криминални моменти да бъдат поправени, но предложението се отхвърляше без никакъв дебат. Преди 2 месеца написах официално писмо до премиера Бойко Борисов с молба да поправят закона и да гарантират наистина спестяванията на хората. Това са страшно много пари - 24 милиарда лева!

- Вие бяхте член на Комисията по енергетика в 40-ото Народно събрание. Как се отнасяте към поредното увеличение на цената на тока и принудителната подмяна на топломерите на десетки хиляди граждани, защото батериите им не можело да се подменят?

- През последните дни сме свидетели на вопиюща наглост от страна на няколко енергийни монополиста. Топлофикациите засилиха рекета към обществото, получавайки новото поредно увеличение на цената на парното. Оказа се, че и фирмите за дялово разпределение грубо рекетират хората да подменят уредите, които преди десетина години бяха принудени да закупят чрез закон. Тогава, естествено,

никой не обясни, че уредите имат определен живот и батериите не могат да се сменят.

Политиците ни получиха странна амнезия и забравиха, че преди години парламентът задължи хората да закупят от шепа тарикати бракувани топлоразпределители, от които енергомафията спечели десетки милиони. Сега ни убеждават, че хората отново трябва да заделят 150-200 лева на семейство, за да си закупят нови уреди, още по-хубави и, естествено – още по-скъпи. Депутат от ГЕРБ дори предложи „гениалната” идея топлоразпределите да бъдат давани под наем на хората срещу „скромната” сума от 1 лев на месец. Топлоразпределителните фирми били съгласни. Ами как няма да са съгласни, след като за десет години те ще получат за всеки уред по 120 лева, тоест три пъти повече, отколкото ако продадат този уред за 40 лева на потребителя. Така за 4 уреда вместо 160 лева едно семейство би платило като наем на топлинните счетоводители 480 лева. И всичко това въпросният депутат представя като грижа за човека. Срамота! Възниква елементарният въпрос защо депутатите предлагат закони, които облагодетелстват само енергийната мафия?

Защо топлофикациите или топлинните счетоводства не поемат този разход за сметка на огромните си печалби. Реалната цена за наема на подобен уред е под 30 стотинки на месец и топлофикациите спокойно могат да платят. Депутатите не задават въпроса защо сметките за парно са толкова надути, защо хората продължават да плащат на топлофикациите дори в случаите, когато са демонтирали своите радиатори? Или защо продължават да бъдат толерирани кражбите на топлоенергия, като всички съседи са заставяни да плащат откраднатото? Отговорът е ясен – докато има хаос в ценообразуването, топлофикациите и свързаните с тях политици ще могат да крадат необезпокоявано. Излишно е да давам примери като този с Вальо Топлото, откраднал и скрил милиони евро у нас и в чужбина. Като член на енергийната комисия в 40-ото Народно събрание успях да прокарам например в закона за енергетика един елементарен текст – навсякъде, където радиаторите имат по два крана и лесно могат да се сменят – единият да бъде поне пломбиран с холограмен стикер, който струва 10 стотинки. Ако законът се спазваше, щяха да се намалят драстично кражбите, и съответно сметките на добросъвестните потребители. Предложих да се въведе проверка с термокамери, които безпогрешно могат да засичат отвън кражбите на топлоенергия, без да е нужно да се влиза в съответния апартамент. Ако някой бъде хванат – нека той да плати сметките на съседите си, от които е крал. Отново глас в пустиня. Крайно време е за радикално решение – прозрачно ценообразуване, спиране на кражбите и премахване на излишните посредници, като топлофикациите сами да водят топлинното счетоводство. И сега законът им дава това право. Искам да ви кажа, че държавата нехае и за онези, които се топлят на ток. Постоянно лъжат, че ние плащаме най-ниския ток в Европа. Като пътувам из България, ми става страшно тъжно, като виждам възрастни хора да мъкнат наръчи с дърва от гората, за да могат да се сгреят вкъщи.

- А как бихте коментирали предложението да бъде въведена такса електромер- между 20 и 30 лв. годишно?

- Това е наглост на алчни тарикати, които се чудят как да откраднат повече пари от хората. Според тези наглеци всички, които имат вили, къщи на село или друг електрифициран имот, трябвало да плащат, дори и да не потребяват нищо. Това било по-справедливо. (!!?) Предложението е на

същата фирма ЕВН, която преди време беше надписала сметките на хиляди свои абонати

и специална подкомисия в парламента разследваше нейните далавери. Бяха откраднали стотици хиляди, а ги глобиха само с 20 000 лева! Бедата обаче не е, че някой монополист иска да увеличи монополните си печалби. Бедата е, че назначената от правителството Държавна комисия за енергийно и водно регулиране обслужва интересите на монополистите, а не на гражданите. Един умник от същата тази държавна комисия направо заяви: „Потребяваш ток или не – плащаш за възможността да го ползваш”(!?!) По същата логика утре могат да ни спрат пред някой луксозен магазин и

да ни накарат да платим такса „черен хайвер” заради това, че сме го гледали от витрината

или за теоретичната възможност някога да го опитаме. Според мен крайно време е да бъде разследвано поведението на служителите от ДКЕВР и техните самоотвержени опити да защитават интересите на естествените монополисти. Освен за грубо лобиране в полза на няколко енергийни фирми тези хора трябва да бъдат разследвани и за подвеждане на общественото мнение и грубо нарушаване на законите, и в частност закона за енергетиката. Опитите да бъде въведена „такса електромер” са още от предишното правителство. Тогава обаче група депутати предложихме и успяхме да наложим забраната на тази такса, забрана, която продължава да съществува и днес в закона. Така че въпросът за такса електромер може да се реши единствено и само чрез нов закон от парламента, а не от комисионерите от ДКЕВР. Ако на парламента му стиска и посмее да го направи – ще си носи отговорността. Има обаче и друго –

според европейските директиви потребителите не трябва да плащат за нещо, което не потребяват.

Според директива 32/2006, която е задължителна за България, енергийните сметки трябва да са направени само въз основа на реалното потребление. Тази директива беше и причината ДКЕВР да отмени въведеното от ЧЕЗ тримесечно отчитане на тока. Колкото и да им се иска, членовете на тази държавна комисия не могат да се правят на три и половина, защото лично аз съм им чел цитати от въпросната директива от трибуната на Народното събрание и пред Комисията по енергетика в тяхно присъствие. Според мен държавата незабавно трябва да си върне собствеността върху енергоразпределението, така както направи Унгария. Ако алчността на енергийните монополисти не бъде обуздана, тя може да предизвика бунтове, които да свалят правителството.

Едно интервю на Ваня ПАНОВА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Доц. Минчо Христов: Алчността на енергийната мафия ще катурне правителството! | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Доц. Минчо Христов: Алчността на енергийната мафия ще катурне правителството!
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 07:34 EET
то правителството е от българи също и за тях важи приказката ..гъз глава затрива ..такаче щесе получи  шоп страна  затрива
Доц. Минчо Христов: Алчността на енергийната мафия ще катурне правителството!
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 09:28 EET
Да го свалят, като правят всичко от алчност и не мислят за хората, как да плащат безработните, като не им дават работа, че са над 50г, не им дават помощи, само за циганите се полагат, тия управляващи не трябва да объркват държавата повече!
Доц. Минчо Христов: Алчността на енергийната мафия ще катурне правителството!
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 15:10 EET
ЧУДИМ СЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ, КАКВО ОЩЕ ЧАКА,ЕДВА ЛИ НЕ...., А МОЖЕ БИ........
Доц. Минчо Христов: Алчността на енергийната мафия ще катурне правителството!
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 23:18 EET
Която държава няма контрол върху електрификацията и телекомуникацията, все едно вече я няма. Дори и простите съвети са го знели това.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди