изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:43 EEST
3000 полицаи: Писарушките вън    
Общество Пролетта дойде с протести на полиция, данъчни и военни. Към 3000 служители на МВР, НАП и членове на легия "Раковски" от цялата страна се събраха пред Народния театър. Те бяха подкрепени и от профсъюза на румънските ченгета. Точно в 12,15 ч под звуците на националния химн започна митингът им срещу лошите условия на труд и ниските заплати. "Пушихме, пихме вода и това доведе ли до нещо", попита от трибуната шефът на синдикалната организация в МВР Валентин Попов.

 "Затова сега сме тук и ще говорим", отсече той. След това призова колегите си, ако сред тях има привърженици на която и да е партия, да напуснат. Попов определи като основни проблеми липсата на социален диалог, на техника, както и ниското заплащане. "Колеги, докога ще продължаваме да спонсорираме МВР и сами да си купуваме дори течност за чистачки на служебните коли", попита Попов. След това всички присъстващи коленичиха в памет на загиналите си колеги. Като музикален фон прозвуча песента на Слави Трифонов "Едно ченге". В 12,30 ч пред Народния театър пристигна и цялото ръководство на МВР. Протестиращите посрещнаха шефовете си с освиркване. На площада дойдоха вицепремиерът Цветан Цветанов, главният секретар Калин Георгиев, шефовете на ГДБОП и пожарната Станимир Флоров и Никола Николов, началникът на столичната полиция Валери Йорданов и зам. вътрешният министър Веселин Вучков.
Цветанов влезе сред протестиращите и започна да разговаря с тях. Полицаи от Велико Търново го наобиколиха и попитаха как може 6 човека да са шефове на един патрул и да му обясняват как да си върши работата. "Няма как човек, който не знае дори какво е тротоарна плочка, да ми обяснява как да работя. Аз съм изкарал 20 зими на улицата", заяви полицай от Горна Оряховица. Той се оплака на министъра и че за всяка смяна имат спуснат норматив за разкрити нарушения, което е недопустимо. "Не е редно шефът да ми казва да не се прибирам в РПУ-то, ако не съм написал минимум 5 акта. Крайно време е да кажем "не" на писарушките в МВР", категорично заяви той. Цветанов изслуша оплакванията на служителите си и ги помоли да ги споделят открито, когато ги посещава в дирекциите им. "Например в петък в Благоевград попитах колегите там какви проблеми имат, а те мълчат", обясни МВР шефът. "За да увеличим заплатите ви, трябва да вземем от парите за пенсии на нашите майки и бащи, което не е редно", обясни още вицепремиерът. Той бе категоричен, че заплатите на полицаите няма да се намаляват. Дори, ако се наложи те да си плащат осигуровките, ще намерим начин да ги компенсираме - било то с допълнително възнаграждение, или с пари за храна, обясни министърът. Той обеща на протестиращите и нови летни дрехи. Цветанов защити заместника си Павлин Димитров, който не дойде на митинга заради планирана далеч по-рано инспекция на граничните пунктове. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров пък обясни, че колкото и да са правдиви исканията на полицаите, сега МВР няма пари и освен това е с 60 млн. лева стари дългове. През това време на сцената пред Народния театър излязоха Ваня Костова, Мими Иванова и Росица Кирилова. Малко след 14 ч протестиращите се отправиха към Президентството. Охраната обаче заяви, че не е упълномощена да приема исканията им, което доведе до освиркване. Протестната нота на полицаите обаче бе внесена в Министерския съвет. Единственият държавник, който лично прие полицаите, бе парламентарният шеф Цецка Цачева.  Там стана ясно, че в сряда синдикатите ще внесат исканията си и конкретните си предложения за промени пред властите.
Десислава Георгиева

http://paper.standartnews.com



 


Сходни връзки

3000 полицаи: Писарушките вън | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди