изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:09 EEST
ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ ПТИЧИ ГРИП    
НовиниРВМС обяви горещи телефони

Предвид пламналото огнище на птичи грип в югоизточната част на северната ни съседка и разпоредените от министъра на земеделието и храните и директора на НВМС мерки, областният управител е провел спешно заседание на Областната епизоотична комисия, съобщиха от пресслужбата на администрацията. След заседанието губернаторът е издал заповед, която е  изпратена до кметовете на общини за свикване на общинските епизоотични комисии с цел предприемане по места на превантивни мерки. В хода на работната среща РВМС е обявила горещи телефони, на които могат да бъдат подавани сигнали за мъртви птици. Телефоните са 602-237 и мобилен - 0888/953-425. Обявен е национален телефон - 02/915-98-42 и мобилни телефони - 0885/ 660-950 и 0886/399-745 за сигнали в случай на завишена смъртност.
От своя страна, съобразно изискванията директорът на РВМС - Добрич, е разпоредил на собствениците и управители на птицевъдни обекти и "задни дворове" мерки, свързани с недопускане на свободно движение на птиците извън дворовете, недопускане на контакт между диви и домашни птици, правила за съхраняване на фуражите и разделно отглеждане на домашните птици.
Откритите 49 мъртви птици в две стопанства в Летеа, окръг Тулча в Румъния, са потвърдени от лаборатория в северната ни съседка, че се касае именно за огнище на високо патогенен вирус на птичия грип от тип H5N1. Взети са мерки за наблюдение на района, като всички птици ще бъдат унищожени, а около мястото ще бъде наложена 6-километрова защитна зона, обградена от 20-километрова зона на "висок риск". Това е първият потвърден случай на птичи грип в ЕС от март 2009 г., когато вирусът беше открит в Германия.
 


Сходни връзки

ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ ПТИЧИ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди