изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:15 EEST
КНСБ излезе с Позиция относно необходимите антикризисни мерки    
Икономика Късно снощи Координационният съвет на КНСБ прие Позиция относно необходимите антикризисни мерки. Позицията е гласувана, преди да бъдат получени предложенията на правителството за антикризисни мерки. Коментари за мерките, вкл. и правителствените предложения ще бъдат правени от ръководството на КНСБ след обсъждането им в НСТС днес, съобщиха от конфедерацията. В позицията на КНСБ, изпратена до медиите, се казва:

„Световната финансова и икономическа криза се прояви в България още от есента на 2008 г. С течение на времето се задълбочаваше спадът в промишленото производство и продажбите. Рязко намаляха преките чуждестранни инвестиции. Драстично се свиха обемите на вноса и износа. Силно се ограничи достъпът до фирмени и потребителски кредити. Макар и относително плавно до края на 2009 г., растеше безработицата. Увеличиха се фирмите с неизплатени задължения към работниците и служителите.

През последните няколко месеца проявленията на кризата бързо се задълбочиха. Критично нараснаха задълженията на бюджета към бизнеса /по обществени поръчки, ДДС и др./, което силно повлия върху заетостта и възнагражденията на работещите.” Според КНСБ основните моменти в новата антикризисна програма са: Привличане на допълнителен финансов ресурс от страна на държавата чрез: емитиране на вътрешен и външен дълг; спешна продажба на остатъчни държавни миноритарни пакети; разширяване на концесионирането; ускорена продажба на емисии по протокола от Киото и др.; Легализиране на нерегламентираните доходи на физически лица, но не от престъпна дейност, с които е придобита собственост, чрез еднократното й данъчно облагане;

Реализацията на горните две мерки би довела до допълнителен финансов ресурс от 5 до 8 млрд. лв.; Изплащане на просрочените задължения на бюджета към фирмите с гаранция и ангажимент на работодателите, че с част от получените суми ще се изплатят неизплатените заплати и осигуровки. Изработване на график за погасяване на задълженията и създаване на публични регистри за техните размери; Издаване от страна на държавата на ценни книжа с падеж до края на 2010 г., които да се предоставят на фирми с просрочени вземания от бюджета и се използват за осигурителни и данъчни плащания; Олекчаване достъпа до кредитен ресурс чрез рязко увеличаване на ресурса на Българската банка за развитие и бързо изграждане на собствена клонова мрежа в страната; Обстоен преглед на предприятията, застрашени от затваряне поради несъответствие с екологични изисквания на ЕС и разработване на мерки за държавна подкрепа; Разширяване и бързо прилагане на схемите за частично компенсиране на доходи на работници в предприятия, преминали на непълно работно време; Използване правото на министъра на труда и социалната политика да разпростира действието на браншовите колективни трудови договори на базата на предварително постигнат консенсус в рамките на отрасловите съвети за тристранно сътрудничество; Създаване на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата за страната от 1 юли т.г., който да включва както икономически, така и социални параметри; Премахване тавана на обезщетенията за безработица от 1 юли т.г. и определяне нивото на обезщетение като 60% от осигурителния доход преди загубата на работа. Временно, до края на 2010 г. да се намали от 9 на 6 месеца изискването за период, в който лицето е било осигурявано за риска безработица; Разширяване на броя и обхвата на ваучерите за хранене, като механизъм за подкрепа на реалните доходи на работниците и служителите.; Временно, до края на 2010 г., отказ от всякакво повишаване на държавно регулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес / ток, парно, природен газ, вода/; Създаване на механизъм за държавна подкрепа на дохода на домакинства с двама безработни за обслужване на ипотечни кредити за единствено жилище; Гарантиране средствата на осигурените лица в пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, вложени в депозити на български търговски банки; Отказ от намаляване на осигурителните вноски до края на 2011 г.; Отказ от увеличение на здравно-осигурителната вноска; Лицата, които не са здравно осигурени на друго основание, заплащат осигурителни вноски върху доходите от капитал и собственост; По-силно данъчно стимулиране на доброволното осигуряване – пенсионно, здравно и за безработица, както и за застраховка живот; Увеличаване на сумите, изплащани по реда на Закона за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Съвместният антикризисен пакет е представен и пред премиера Бойко Борисов, както и пред финансовия министър Симеон Дянков.

КС на КНСБ оценява като положителна стъпка постигнатите на този етап резултати и дава мандат на представителите на синдиката да продължат да отстояват представените предложения в бъдещите заседания на НСТС и при постигане на удовлетворителни резултати, президентът на КНСБ да подпише тристранно споразумение за антикризисни мерки.

Същевременно, КС на КНСБ се съобразява с факта, че все още не са представени правителствените мерки. Категорично заявяваме, че няма да приемем предложения, водещи до орязване на социални права и придобивки, ръст на безработицата и влошаване на покупателната способност на населението. Бъдещите действия на синдиката ще зависят от готовността на правителството да се съобрази с тази позиция, се казва в съобщението.

http://www.spekulanti.com

 


Сходни връзки

КНСБ излезе с Позиция относно необходимите антикризисни мерки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди