изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:04 EEST
Пуснаха лъвицата Афродита от хотел в Мелник    
ЕкологияЛъвица, маймунка и таралеж конфискуваха от частен хотел в град Мелник. Незаконно отглежданите животни бяха прибрани от служители на МВР и РИОКОЗ в Благоевград, съобщават от фондация "Четири лапи". Акцията бе осъществена в понеделник и с помощта на специалистите от международната организация, които упоиха голямата котка и организираха транспортирането на животните до зоологическите градини в София и Благоевград.

В Софийския зоопарк бяха настанени също ягуарът и женският тигър, конфискувани от Малкия Дамбовец преди време.

И трите са от видове, чието притежание е забранено от Закона за защита на животните и Закона за биоразнообразието.

След едномесечен престой в софийския зоопарк 4-годишната лъвица Афродита ще поеме към парка за големи котки Лайънсрок в Южна Африка, който се стопанисва от "Четири лапи".
Тя е била отглеждана в клетка в двора на хотела като атракция за посетителите заедно с маймунка гвенон и европейски таралеж.

Според вече бившите й собственици Афродита е внесена от Словакия, като най-вероятно произхожда от Африка.

Общото състояние на животните е добро, но на маймунката, чиято опашка е откъсната, ще се наложи операция.

Според представителя на природозащитниците Димитър Иванов акцията е нагледен пример как трябва да се прилагат законите в България и как органите на властта и неправителствените организации могат да си сътрудничат.

Макар отглеждането на големи котки да е абсолютно забранено, а в някои случаи и наказуемо със затвор, на практика досега не се е стигало до налагане на сериозни санкции, обяснява той.

Той обяснява това с "характерните особености" на собствениците, които в повечето случаи са "влиятелни и заможни личности", както и с невъзможността на държавата да осигури настаняването на животните в зоопаркове или спасителни центрове.

Фондацията поема всички разходи по транспортирането и отглеждането на Афродита в Южна Африка, където тя ще може да живее в максимално близки до естествените условия.

От "Четири лапи" обещават да дадат ново име на лъвицата, което ще символизира новото начало в живота й.

Транспортирането й е планирано за края на април или началото на май, като дотогава тя ще бъде под непрестанно наблюдение в столичния зоопарк.

Специалистите от "Четири лапи" се надяват до края на годината да могат да помогнат и на други лъвове, отглеждани незаконно или при неподходящи условия.  www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Пуснаха лъвицата Афродита от хотел в Мелник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди