изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:25 EET
За делото "Кричим" - царят да внесе 10 хил. лв.    
Ред и сигурност

Окръжният съд в Пловдив отново не даде старт на делото за двореца и земите на фамилия Сакскобургготски в Куртово Конаре, известно като делото "Кричим". Исковата молба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок ще бъде оставена без движение, докато те внесат държавна такса в размер на 10 650 лева в едноседмичен срок, постанови днес съдът. Той взе това решение, след като прие новата комплексна експертиза на имота.



Делото бе образувано в края на 2008 г. срещу държавата по иск на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за собсвеността на двореца "Кричим" и прилежащите му земи.

До делото се стигна след като на 11 ноември 2008 г. Върховният административен съд разпореди, че отказът на пловдивския областен управител да върне двореца "Кричим" на царската фамилия е законосъобразен

Днес вещите лица Мария Михайлова и Антон Бамбалов представиха експертизите си, на базата на които съдът промени цената на иска в размер на 1 159 640 лева.

Новата сума променя и размера на държавната такса, която фамилията Сакскобургготски трябва да внесе до 30 март т.г.

От исканите 371 дка земя, 147.5 дка са селскостопанските земи, а останалото са гори и земи от горския фонд, разясни адвокатът на ищците Ели Христова.

Тя каза, че е доволна от експертизата на вещото лице Бамбалов, но не е съгласна с оценката на земеделските земи, която е направена от вещото лице Михайлова.

Според Ели Христова, Михайлова е използвала механични данни, които не са годни за заключението.

Адвокатът увери, че няма основания да бъде забавено внасянето на държавната такса и това ще стане в упоменатия 7-дневен срок.

Очаква се след внасянето на сумата делото да бъде насрочено и обявено за решаване.

Адвокатът на държавата Любомир Денев каза, че е доволен от развитието на делото и смята, че то се е изяснило откъм техническата страна.

Той подчерта, че исканите декари са изцяло извън зоната на двореца и представляват части, които са изкупувани от държавата за допълване на парка на двореца "Кричим".

Имотът се намира в землището на пловдивското село Куртово Конаре и представлява земя и сгради, строени в началото на ХХ век по времето на цар Фердинанд. Земята е била ползвана за отглеждане на селско-стопански култури и за засаждане на редки видове дървета, поради което имотът е познат и под името чифликът "Кричим".

След национализацията имението дълги години е разсадник за редки дървесни видове. www.vesti.bg

Симеон и сестра му продължават да съдят държавата за “Кричим“

Симеон няма да получи двореца ”Кричим”

"НЕКА СЪДЪТ РЕШИ ЗА ИМОТА В КРИЧИМ"

Царят си поиска двореца „Кричим” от съда

Отказаха да върнат двореца ”Кричим” на Симеон

 


Сходни връзки

За делото "Кричим" - царят да внесе 10 хил. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди