изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:12 EET
С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден    
Икономика

 Туристите ще избягат, икономиката ще посивее още, скочиха от всички гилдии



ДДС да се повиши от 20 на 22%. Това е една от предложените от правителството мерки за справяне с кризата, разпространени от синдикатите. Финансовото министерство запази пълно мълчание. Според документа вдигането на налога убиец ще е само за 1 година. Предложението, което идва само три месеца след като бяха намалени осигуровките с 2 пункта, ще бръкне директно в джоба на потребителите. Така от всички българи хазната се надява да събере 540 млн. лв., сочат разчетите на кабинета. Подобна мярка е имало във Франция и Великобритания, коментираха експерти. Те припомниха, че ДДС е най-големият приход в бюджета, който пълни повече хазната в период на инфлация. За тази година планираните приходи от ДДС са 6,8 млрд. лева. Заради кризата обаче хората ограничиха разходите си, затова сумата не може да се събере.
Увеличението на ДДС ще вдигне цените на всички стоки. Сметките показват, че хлябът с цена от 90 ст. средно ще поскъпне до 92 ст. Неминуемо е обаче закръглянето. От бранша веднага заявиха, че ще вдигнат цената на насъщния с 4-5 ст. За кофичка мляко ще плащаме вместо 85 ст. - поне 87. Кашкавалът от 10 лева ще ни струва 10,20 лв. По-скъпо с 2 лева ще ни излиза и пълненето на резервоара, сметките за ток и парно също ще скочат поне с 1-2 лева.
Най-голяма ще е брадвата за скъпите вещи като коли, имоти, мебели. За нов автомобил от среден клас цената скача поне с 500 лева.
С мярката убиец Симеон Дянков иска да изстиска максимално хората, без да предприеме нищо, за да свие разходите, скочиха производители, търговци и потребителски асоциации. Те веднага изчислиха, че с новия данък държавата ще прибере по един телевизор от всяко домакинство в големите градове. Едно семейство в София живее средно с по 1500 лева, с новия данък всеки месец ще вади от джоба си по още 25 лева. Това за година прави около 300 лв. Толкова струва хлябът ни за цяла година, както и неколкодневна ваканция за Великден.
Данъкът е пагубен и за бизнеса. Туристите, от които очакваме да влязат свежи пари в икономиката, ще избягат при комшиите, притесняват се туроператори и хотелиери.
Радостта, че ударените от по-висок ДДС гърци дойдоха да пазаруват у нас, бе краткотрайна. След като ни вдигнат налога, цените ще се изравнят и тогава българите ще си харчат парите в съседните страни.
Икономисти пък прогнозираха рязък скок на сивата икономика. Това показва горчивият ни опит от януари, когато се увеличиха акцизите на цигарите. От това приходите в хазната, вместо да се увеличат, започнаха да падат. А нелегални цигари се продават по всички пазари у нас.
Екип на "Стандарт" / http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден
Автор: Anonymous да 2010-03-23 @ 22:54 EET
Стига с тази безцеремонност и безпардонност този данък ще ни убие физически, не само ВЕЛИК ДЕН! ВАДИ ОСТАВКАТА ОТ ДЖОБА!
С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден
Автор: Anonymous да 2010-03-23 @ 23:13 EET
С този данък 22%  ДЯНКОВ живи ни изяжда не само  с Христовото възкресение,трябва да се разделим,ами с много, много стоки,чийто цени се вдигат! Гладни,ама не бойте се! Мечката се събужда от зимен сън!
С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 09:41 EET
Тия управници, живи ще ни изядът! Дано се затъкнат, щом не работят, а само се гаврят с народа!
С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 16:39 EET
Сива икономика, туристите бягат, като опарени от нашите цени и обслужване,а кризата от ден на ден се задълбочава,изяждат ни дори Великден , тези ще ни довършат!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди