изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:02 EEST
Ректорите - почти доживот, 1000 лв. глоба за първокурсник над лимита    
Парламент
Ректорите ще могат да управляват даден университет в продължение на 21 години, предвижда проекта на Закон за висшето образование. Проектозаконът позволява университетите сами да определят броя и продължителността на мандатите на ректора. Мандатите ще могат да са три, с продължителност до 7 години, предаде БНР. В момента ректорите могат да са начело на дадено висше училище най-много за два мандата по четири години.


Колежите могат да се разкриват и функционират само в състава на висше училище, предвижда още проектът на закона, представен от председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов, цитиран от БТА. Той посочи, че колежите ще могат да обучават в тригодишна бакалавърска степен по професионални направления, но не и по специалности.

Във висшите училища ще има и четиригодишно бакалавърско обучение, като ще се придобива и специалност. Университетите ще преценяват сами дали да имат и тригодишно бакалавърско обучение, уточни проф. Борисов, който е ректор на УНСС.

Три са вариантите занапред пред колежите, каза Борислав Борисов и допълни, че първият от тях предвижда колежите да се акредитират като специализирано висше училище, ако преценят, че имат кадри и възможности. Според втория вариант два-три сродни колежа могат да се обединят и да си направят университет, обясни още председателят на Съвета на ректорите. По думите му колежите могат и да преминат доброволно - на основата на договор, към структурата на дадено висше училище.

Колежите ще са най-засегнати от новия закон и ще се съпротивляват срещу него, но никой не иска да ги унищожи, коментира Борисов. Той заяви, че идеята на закона е да се стимулират добрите висши училища, а да се санкционират тези, в които няма добър образователен процес.

Предвиждат се и санкции за университетите, надвишили годишния си прием на студенти, като министърът на образованието, младежта и науката ще налага глоба от 1000 лева на ръководителя на висшето училище за всеки неправомерно приет студент, каза проф. Борисов. По думите му, в момента примерно даден университет приема 1500 студенти, а определеният му капацитет от държавата е за 500 първокурсници. Държавата сега не може да наложи никакви санкции на тези висши училища, коментира той.

Според законопроекта един преподавател трябва да бъде на един основен трудов договор и да се акредитира към едно висше училище. Целта е да се спрат "летящите чети на Бенковски от преподаватели в страната", каза още Борислав  Борисов. dir.bg
 


Сходни връзки

Ректорите - почти доживот, 1000 лв. глоба за първокурсник над лимита | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди