изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:55 EEST
Тайно заседание на правителството за кризата без Бойко    
Новини
   Преговорите по мерките продължават до края на седмицата. Засега е ясно, че ДДС най-вероятно ще скочи с 2%, че въвеждането на данък лукс е на кантар и че няма да има данъчна амнистия. Все още не е ясно дали цените на тока, парното и газта ще замръзнат за 9 месеца. Докато премиерът Бойко Борисов е на посещение в Кувейт, а вицепремиерът Симеон Дянков водеше тристранка, МВР-шефът Цветан Цветанов събра министрите на заседание, за да обсъдят новите мерки за справяне с кризата и да им напомни да свият разходите на ведомствата си. 


Още в началото на седмицата официално бе обявено, че заседанието на правителството ще бъде в четвъртък заради отсъствието на премиера Борисов от страната. Докато чакаха да приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, обаче, журналистите забелязаха членове на кабинета да излизат един по един от сградата на Министерски съвет и така се разбра, че членовете на кабинета, които не са в чужбина, са били събрани от вицепремиера Цветанов, за да обсъдят антикризисните мерки. Тази сбирка на министрите обаче не беше оповестена на медиите.

Няма единодушно решение за ДДС, но смятаме, че плоският данък трябва да остане, по-скоро се върви към това да няма данъчна амнистия, а мненията дали да се въведе данък “лукс” и какъв ще бъде ефектът от това били раздвоени. Това каза на излизане от неформалното заседание от сградата на МС земеделският министър Мирослав Найденов. По негово мнение вдигането на ДДС ще бъде една от най-дискутираните теми. Това обаче бил един от най-бързите начини за увеличение на приходите в бюджета. Найденов каза, че утре на официалното заседание на правителството предстои да се гледат допълнителните мерки. Ако се налагат допълнителни съкращения, ще се правят, ще ограничаваме, няма друг начин, коментира земеделският министър по темата със свиванията на харчовете на ведомствата. Той обаче бе категоричен, че не бива темата да се тълкува механично. Според него трябва да се направи анализ колко определени служители допринасят за усвояване на средствата или за допълнителни приходи. Ако отрежем допълнителното материално стимулиране на служителите работещи по еврофондовете и то на базата на резултати, едва ли ще бъде продуктивно, категоричен бе той.

Той даде пример, че в момента в рамките на кампания 2010 се обработват десетки хиляди заявления и ако сега се направят съкращения в администрацията, която се занимава с кампанията това би довело до финансов ефект, който е по-малък от средствата от ЕС, които страната би могла да усвои тази година за субсидиране на земеделските производители.

Спортният министър Свилен Нейков бе много по-лаконичен в коментарите си. Попитан за вдигането на ДДС, той отговори – “Премиерът каза за ДДС”. От Катар Борисов каза, че вдигането на данък добавена стойност е задължителна възможност.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък хвърли светлина върху друга от антикризисните мерки, която предвижда приватизация и концесиониране. Той бе категоричен, че няма да се продава НДК, тъй като това бил единственият ни културен дворец.

Паралелно с правителствената сбирка вървеше второто поред за седмицата обсъждане на антикризисните мерки със синдикатите и работодателите в тристранката, водена от финансовия министър Симеон Дянков. И днес обаче социалните партньори не стигнаха след близо 3-часово заседание до обсъждане на горещата тема за вдигането на ДДС.

Обсъжданията на мерките ще продължи до събота, казаха синдикалистите. На вчерашното заседание НСТС успя да отметне само една трета от общо 43-те антикризисни мерки. Днешната среща минала пък основно под знака на обсъждането на идеята да се замразят цените на тока, парното и газта за девет месеца до края на годината.

Представителите на синдикатите в тристранката обаче бяха категорични след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че не трябва да се вдигат цените на енергоносителите. КНСБ дори организира протест. 15% увеличение на цената на природния газ, каквито са разчетите на ДКЕВР, е страшно рязко и това означава „усмъртяване” на предприятията. Не бива да се правят и резки движения с данъците, коментира президентът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Според икономическия експерт на “Подкрепа” Мика Зайкова все пак има шанс да се задържат монополните цени. Тя обаче призна, че при изслушването на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред тристранката днес се е разгорял истински скандал. За да задържи цените на газта, му трябват 37 млн. лв., иначе щял да се декапитализира “Булгаргаз”, каза за БЛИЦ Зайкова.

Ако властта все пак вдигне ДДС, да си поеме политическата отговорност за решението без наше участие, бе категоричен президентът на КНСБ Желязко Христов. Вдигане на ДДС значи нова криза – бедните и средните да платят кризата, отсече той. 

Позицията на синдикатите е, че ДДС не трябва да се вдига, каза и президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Човекът наистина го направихме на луд (председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев – бел. ред.), каза синдикалният лидер. Барел петрол е 75 долара, а излиза, че трябва да плащаме много повече за природния газ, отколкото когато барелът беше 150 долара, заяви д-р Тренчев.

Предложили сме схема Българският енергиен холдинг чрез вътрешни ресурси да омекоти ценовия удар по отношение на газта, т.е. въобще да няма увеличение. Това каза след заседанието пък вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

В петък ще ни бъде представен модел на анекс който ще се сключи с фирмите към които бюджетът има задължение, за да може приоритетно да се разплатят с работниците и служителите. МТСП и МФ ще го изготви този модел, каза още Ненков. Това ще бъде условие за издължаване към фирмите и те да поемат ангажимент в който получат парите да се разплатят с персонала. Става въпрос най-вече за договорите по обществените поръчки. Сумата е около 600 млн. лв., уточни Ненков.

В следващите дни ще се коментират  и мерките на пазара на труда. /БЛИЦ

ДДС ВСЕ ПАК ЩЕ СЕ ВДИГНЕ НА 22 %, ЩОМ КАТО И ПРЕМИЕРЪТ Б. БОРИСОВ ИЗРАЗИ ПОДКРЕПАТА СИ ОТ ДОХА

Който понесе новото ДДС, ще го рекламират

От Светите земи Борисов сваля ДДС с 0.5%

Правителството се готви да одере още една кожа от обикновените хора: ДДС става 22%?

С 22 процента данък убиец изяждат ни Великден

НСТС иска замразяване на държавно регулираните цени до края на годината

Синдикати и работодатели са против повишаване на ДДС

КНСБ: Ще има протести, ако се отнемат права на хората

НСТС разглежда 46 антикризисни мерки

AФП: България застрашена от финансова нестабилност като в Гърция

КНСБ излезе с Позиция относно необходимите антикризисни мерки

Лъчезар Богданов: По-високият данък не е мярка против кризата

МЕТИН КАЗАК: “БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ РЕАГИРА АДЕКВАТНО И НЯМА КОНКРЕТНА СТРАТЕГИЯ”

Васил Велев: В предложените от правителството мерки отсъства изготвянето на график за издължаване на държавата към бизнеса

НОВО ПЕТ: Правителството предлага ДДС да скочи на 22%


 


Сходни връзки

Тайно заседание на правителството за кризата без Бойко | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Тайно заседание на правителството за кризата без Бойко
Автор: Anonymous да 2010-03-24 @ 16:20 EET
Докога? Антикризисният  план се отлага от ден на ден, тайно , с Бойко , от Доха  , едно е ясно,че управляващите оплетоха конците по кризата! Щом и Дянков тайно се намесва ще лъсне нещо, американско, но антибългарско!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди