изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:19 EET
Двуликият Костов    
Коментари Национален дълг е всеки, който има идеи и ясна представа за това, как страната може да излезе от кризата, да помогне на правителството. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов на 16 март, когато партията представи антикризисната си програма. Повече няма да предлагаме идеи, ГЕРБ да спре хаоса в говореното за мерките, с които ще излезем от кризата, обяви пак той на 23 март. Какво предизвика извъртането на 180 градуса в позицията на Командира само за седмица? И до какво добро за страната, в чийто интерес твърди, че работи Костов, ще доведе отказаната подкрепа за мерките на ГЕРБ?


Вероятно националният и личният интерес на експремиера не съвпадат, изглежда най-логичният отговор. Защото Костов се проявява като двуликия Янус за пореден път. Много убедителен, когато защитава своите лобистки интереси или предлага
 гръмки антикризисни мерки със съмнителен ефект
Но когато управляващите търсят изход от кризата с непопулярни мерки - като вдигането на ДДС, Командира веднага заема позицията "ни лук ял, ни лук мирисал". Против, няма да подкрепим, обяви синият лидер. Тоест - имам ли полза, част от властта съм, стане ли неизгодно, минавам в опозиция. Какво друго, ако не отричането на всичко, което правят управляващите, е ролята на опозицията!? Както и предлагането на мерки, които ще се харесат на хората и бизнеса, но със съмнителен ефект за решаването на конкретния проблем.
Една от пропагандираните мерки на Костов е "облекчени условия за започване и правене на малък и среден бизнес". Чудесна идея, която ще грабне всеки избирател. Но проблемът на страната в момента не е, че човек не може да стартира бизнес. Проблемът е, че хиляди действащи фирми не могат да оцелеят. Дори бизнес, който се е развивал добре с години, сега е на ръба на фалита.
Разбира се, въвеждането на по-лесни правила за започване на малък бизнес е добре да се прави по всяко време - преди кризата, по време на нея, след края й. Но да се мисли, че с подобни облекчения ще измъкнем страната от кризата, при положение че утвърдени фирми фалират, е доста цинично. Подобно е положението и с другата гръмка антикризисна мярка на Костов: "увеличаване на финансовата дисциплина и намаляване на корупцията и сивата икономика". Не може нещо, което се прави от години и ще продължи дотогава, докато има държава, да се вади като коз срещу кризата. Факт - властта се бори със сивата икономика, откакто има пазарна икономика. Тя е и сериозно ограничена днес -
данъчните вече направиха сериозни удари
дори футболисти и фолк певици започнаха да плащат налозите си. Много фирми постепенно излизат на светло. Изведнъж: бум! - това било идея на Костов!
И още - "разплащане на скритите държавни задължения", друга гръмка антикризисна мярка "в синьо", която всъщност е дъвка за всички политици. Проблемът не е, че държавата не иска да си плати, а че няма с какво. И правенето на списъци на кого и какво се дължи, малко ще помогне на фирмите. То и при социализма се правеха списъци за нова кола и се чакаше с години за нея, това обаче роди вицове, не увеличи колите в държавата.
И най-прилежният списък няма да донесе полза за фирмите, ако ще получат парите си след година-две. По важното е да се набележат няколко бързи мерки, с които да се намали дупката в хазната. Ако искаме да се увеличат приходите към днешна дата, това не може да се направи без вдигане на данъците. Другият вариант е да се свият разходите на държавата. И именно това трябва да се направи на мига, всеки ненужен разход да бъде спрян и всеки чиновник, който само търка стола си, да си търси работа в частните фирми. Както и незабавно спиране на изтичане на пари от здравеопазването. Всичко друго е политическо лицемерие.
Петър Костадинов  /  http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

Двуликият Костов | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Двуликият Костов
Автор: Anonymous да 2010-04-20 @ 23:16 EEST
  Двулик, или многолик подлец, само подлива вода на Бойко и го подвежда, алчен износен властолюбец!
Двуликият Костов
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 08:33 EEST
дребно, дребно човече остави Костов на мира, той не е лъжица за твоята уста.А това какво е той за България има кой да прецени.По добре стой си в дупката и не показвай глава,щото ще те чуе друга дребна душица, а като станете две  може и някоя пакост да направите.
Двуликият Костов
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 12:54 EEST
  Пакостите в държавата ги направи Костов още 97г и затова, днес му е  такъв "висок" рейтинга,жалък мерзавец!
Двуликият Костов
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 15:31 EEST
към предния пишещ: а вие сте кръгъл идиот и простакес!
Двуликият Костов
Автор: Anonymous да 2010-04-21 @ 20:11 EEST
То се вижда кой кой е! Без обиди моля, когато думите не стигат идва безумието на предходния!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди