изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:03 EEST
МО дължи 697 млн. лева по договори без осигурено финансиране    
Новини Министерството на отбраната трябва да изплати 696.8 млн. лева по сключени договори от предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране. Най-големите пера от дължимите средства са по контрактите за модернизацията на въоръжените сили, за купуване на жилища и строителство. Непокрити сметки има и за закупуването на препарати за чистене на басейни, яхтени круизи, туристически услуги и други.

Това показва справка на военното министерство, подготвена за Министерския съвет, с която Мediapool разполага. Изготвянето на списък с необезпечените сделки бе поискано от премиера Бойко Борисов.

По договори за доставки и услуги, сключени от министър на отбраната или упълномощени от него лица, има задължения за 491.7 млн. лева.

Така например по договора за доставката на вертолети с “Юрокоптер“, който изтича на 31 март 2011 година, се дължат 174.8 млн. лева. Договорът бе сключен през 2005 г. и по него военното министерство купи 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" - за 358 млн. евро. Голяма част от машините вече са доставени в България.

Наскоро военният министър Аню Ангелов съобщи, че ще се търсят възможности за разсрочване на задълженията или за отказване на част от хеликоптерите поради липсата на средства. България обаче вече е превела 60 на сто от дължимата сума под формата на банкова гаранция за доставка на 18 хеликоптера. През миналата година дължимата вноска от 36 млн. лева не е платена и от фирмата доставчик изтеглила част от гаранцията.

МО дължи още 20 млн. лева и за доставката на третия самолет "Спартан" и може да се откаже от него. Досега по сделката с "Аления Аеронавтика", подписана през 2006 г., България е получила два самолета "Спартан". Договорът е за 5 машини на обща стойност 91 млн. евро.

По договора с "Аления", който изтича на 11 август 2011 г., не са осигурени 56 225 836 лв.

За доставката на кораби "втора ръка" по договора с Белгия, който изтича през 2015 година, пък са необходими 13 690 810 лв. За доставка на автомобили по договор с "Даймлер Крайслер, който е изтекъл на 30 ноември 2009 г., се дължат още 21 420 327 лв.

Министерството има и договор за ремонт на вертолети с държавната "Терем" ЕАД, по който сумата е над 1 млн. лева.

По договори за доставки и услуги, сключени от второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, които са юридически лица, са натрупани 165.462 млн. лв. Второстепенни разпоредители са Военна полиция, служба "Военна Информация", висшите учебни заведения, Военно-медицинска академия и други.

По договори за лекарствени продукти натрупаният дълг е над 10 млн. лева.

Част от дължимите средства са за текуща издръжка, охрана, както и по договори за обзавеждане на служебни жилища.

Правят впечатления и сделки за туристически услуги. За яхтени круизи, например има договор за 85 000 лева. Отделени са и средства за закупуване на препарати за басейн. За тези разходи е отговорна социалната агенция на военните.

Без осигурено финансиране са били подписани и договори за строителство и строителни услуги за общо 26. 493 млн. лева, като повечето от тях приключват през 2009 година. По договори за закупуване на жилища, всички са с краен срок 2009 г., пък са заложени общо 13 104 019 лв.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

МО дължи 697 млн. лева по договори без осигурено финансиране | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди