изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:10 EET
Осем начина за боядисване на Великденски яйца    
Любопитно

 За да са твърдо сварени и по-трайни яйцата, които ще боядисваме, се варят още 10-12 минути след завирането. Слагат се в подсолена студена вода, като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно. Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.



 І начин

Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

ІІ начин

Така правеше яйцата баба ми, а предполагам и не само моята. В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

ІІІ начин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

ІV начин

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

V начин

Този начин знам също от моя баба. Яйцата стават много красиви. Ползват се сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: Всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник, като преди това  яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.

VІ начин

Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

VІІ начин

По изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

VІІІ начин

Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много, в зависимост от вашата фантазия и умения.

http://az-jenata.bg

Мраморираща боя – вълшебство за Великден

 


Сходни връзки

Осем начина за боядисване на Великденски яйца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди