изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:17 EEST
"ПОСРЕЩАМЕ С ГОРДОСТ И ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ 60-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН"    
Интервюта

 Това заявява в интервю за НДТ управителят на общинското търговско дружество "Жилфонд - инвест" ЕООД Илия Михайлов

- Г-н Михайлов, с какви чувства посрещате Вие и колективът на фирмата 60-ия юбилей на "Жилфонд - инвест" ЕООД?
- Посрещаме с гордост и добри резултати 60-ия си юбилей. Целият ни колектив работи в служба на хората от Добрич през всичките тези години.



- Историята на дружеството е богата, бихте ли споделили няколко факта от нея?
- Да. Факт е, че историята на фирмата е богата и дружеството е преминало през върхове и падения през годините. Държа да отбележа, че по повод рождения ни ден и с помощта на журналиста и почетен гражданин на Добрич Йовчо Карамфилов успяхме в навечерието на празника ни да издадем една книжка - "Жилфонд-инвест" ЕООД - Добрич, "60 години в служба на хората", която разказа за историята на фирмата. Най-важните моменти може би в нея са учредяването на дружеството, което е станало на 17.01.1950 г. с решение на тогавашния Градски народен съвет - Толбухин, както се е казвал градът ни. Първоначално колективът е бил от 7 души с управител Аврам Аврамов, като те са експлоатирали и стопанисвали 620 общински имота. Още в първата година от съществуването си, въпреки трудностите, фирмата приключва годината на печалба. През периода 1951-1956 г. фирмата се разраства и върви към възход. През 1957 г. шест пъти е нараснал персоналът на фирмата, като за стопанисване са предоставени и хотели от града и затова част от работещите в нея - 18 души, се грижат за тях, 7 са портиерите и камериерките. Възходът продължава до 1962 г. С настъпването на 1963 г. идва и преломът за фирмата, когато реално тя е ликвидирана и става отдел към СП "Комунални услуги". В годините нейните активи минават ту тук, ту там и е част от различни фирми чак до 27.09.1990 г., когато е отделена от "Екострой" и отново е самостоятелно предприятие.
- Каква е днешната равносметка?
- Днес фирмата стопанисва 1564 жилищни имота, от които 102 къщи и още 400 нежилищни. В дейността на фирмата са и ред услуги, които предлагаме - строителен надзор, оценки на имоти. Посрещаме юбилейната за нас 2010 г. с добри финансови и икономически резултати. Въпреки тежката обстановка в страната успяхме да приключим 2009 г. с печалба от 94 хил. лв. и общ обем от 1 200 хил.лв.приходи, като съотношението наеми:други услуги, предлагани от "Жилфонд-инвест", е 80:20. Независимо от кризата, обслужваме успешно и кредитите, които като сума са около 30 хил. лв. месечно. С тях извършихме саниране и ремонт на ЖБ "Калиакра" 54-2 и ЖБ "Калиакра" 54-1, които са 100 % общинска собственост, където към момента има 25 свободни апартамента, предимно боксониери.
- Колко са хората, чакащи за настаняване в общински жилища и колко са свободните такива?
- Освен тези 25 апартамента в блока по ул. "Калиакра", има само 7 свободни жилища, а списъкът на чакащите е над 700 души, към които не е включен все още списъка за 2009 година.
- Как се отразява кризата на ежедневната работа на фирмата и колко средно е наемът на квадратен метър?
- Не мога да кажа, че не ни е засегнала кризата - към момента имаме несъбрани наеми в размер на 50-55 хил. лв., докато за същия период на м.г. бяха 30 хил. лв. Сега събираемостта се движи между 88-90 на сто, но колективът работи за постигане на 95 % събираемост. Два пъти в месеца целият колектив прави обход на нередовните наематели и събира стари задължения от тях. Най-високите наеми са в блока по ул. "Калиакра"  54-1, където наемът е 1.50 лв./кв.м, в съседния блок, "Калиакра" 54-2, вх. А е 1.30 лв./кв.м, заради извършеното саниране. Иначе средно наемите на жилищата ни са 0.98 лв./кв.м.
- Намира ли фирмата подкрепа от страна на общината и ОбС?
- Да безспорно, за което  съм им признателен като управител на дружеството. В годините аз и колективът ни сме срещали разбиране от страна на общината, както и подкрепа от общинските съветници на града, което безспорно е допринесло за развитието на фирмата в положителна посока.
- Накрая какво ще пожелаете на колектива по повод празника?
- На първо място на всички, работещи и работили във фирмата пожелавам здраве - на тях и техните семейства. На юбилея, който ще честваме тази вечер в ресторант "Добруджа", с почетни грамоти ще отличим седемнадесет дългогодишни бивши работници и служители, а на двадесет и четири от настоящите вече  връчихме такива. Нека всички запазят хъса в работата си и да се радват само на успехи. Честит юбилей!!!
 


Сходни връзки

"ПОСРЕЩАМЕ С ГОРДОСТ И ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ 60-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди