изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:27 EET
ГЕРБ отвори широко вратата пред частните здравни фондове    
ЗдравеМного повече частни здравни фондове ще могат да се включат в задължителното осигуряване, тъй като условията за тях се облекчават - нужно е да имат само 5 млн. лв. уставен капитал и 50 хил. клиенти. Това предвижда новият Закон за здравното осигуряване, подготвен от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ).


Законопроектът вече е внесен в Министерския съвет. В предишния вариант за реформи, лансиран от министъра на здравеопазването Божидар Нанев, се предвиждаше фондовете да притежават минимум 15 млн. лв., за да се гарантира, че няма да фалират и между 100 хил. и 400 хил. клиенти. Нанев вчера не коментира проекта на Иванов.

"Идеята е всичките 21 фонда, които към днешна дата имат регистрация, да получат правото на равен старт", обясни Лъчезар Иванов. Той допълни, че здравноосигурителният модел остава тристълбов. Първият стълб ще покрива основния пакет от медицински услуги и ще се осигурява от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Вторият също ще е задължителен и в него ще се включат само частните дружества. Те ще плащат например за избор на екип от пациента и за консумативи. Фондовете, които не могат да покрият изискванията, ще останат в третия доброволен стълб, който ще предлага луксозни услуги.

От догодина здравната вноска със сигурност ще се повиши поне с 2% до 10 на сто, като тя ще бъде лична и няма да се дели между работодателя и служителя. 8% ще са за здравната каса, а 2% за фондовете. Иванов обаче си остави вратичка, че може да се наложи и по-голямо увеличение на осигуровката.

"Министерството на финансите остойности медицинските услуги и от догодина касата ще плаща реалните цени на клиничните пътеки. След като се направят разчетите от какви средства се нуждае системата, ще се разбере и какъв пакет от услуги ще покриват частните фондове и с колко ще се увеличи вноската", каза депутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че фондовете няма да имат право на печалба през първите две години. Задължително ще трябва да имат 28 регионални офиса, да не записват корпоративни клиенти и да не ги избират по възраст и здравословно състояние. След две години уставният капитал ще трябва да се увеличи на 8 млн. лв. "Имаше противници на идеята обществени средства да се дават на частните дружества.

Затова сме записали, че пенсионерите, децата, военните и останалите категории служители, които се осигуряват от държавата, няма да избират втори здравен фонд, а пакетът от услуги ще се осигурява изцяло от здравната каса", обясни Иванов. Новото в проекта е и възможността трудовата медицина да премине към фондовете с мотива, че така ще се правят реални, а не фиктивни прегледи.

Мнения

Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване
Изискването за по-малък уставен капитал за частните фондове е разумно, особено по време на криза. Решението обаче осигуряваните от държавата да останат в здравната каса на практика ги лишава от правото им на избор. При този вариант само около 2 млн. души ще могат да си избират здравен фонд, останалите ще останат в НЗОК. Най-важното обаче е какъв медицински пакет ще покриват частните дружества, защото в момента за консумативите само на една операция доплащаме средно 1020 лв. Ако се прибави и изборът на екип, едва ли средствата от допълнитените 2% здравна вноска ще стигнат.

Лъчезар Иванов, председател на здравната комисия
Законите не се правят за един или друг фонд, затова нашата идея е всички да могат да се включат в задължителното здравно осигуряване. Ще има обаче държавен орган, който ще гарантира сигурността на гражданите.
 
Хасан Адемов, депутат от ДПС
Ние предлагахме по-висок уставен капитал, за да е сигурно, че частният фонд няма да фалира. При изискване само за 50 хил. клиенти може би 5 млн. лв. са достатъчно. Според мен, вместо да се лутат в такива сложни варианти, най-добре е да се въведе холандският модел и здравната каса да се конкурира изцяло с частните фондове. Това е най-чистият либерален модел, но мисля, че няма да бъде приет. www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

ГЕРБ отвори широко вратата пред частните здравни фондове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди