изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:28 EEST
ДОБРИЧ ОТНОВО Е СТОЛИЦА НА ПЧЕЛАРСТВОТО    
НовиниНа Благовещение стартира тазгодишното изложение „Пчеломания”. Йордан Бакалов бе обявен за „Пчелар на годината”, а Стоян Манев – за „Най-проспериращ млад пчелар”


Кметът на Добрич Детелина Николова и зам.-областният управител Тодор Георгиев прерязаха лентата на Седмото международно изложение „Пчеломания”. То стартира вчера -  на Благовещение, в спортен комплекс „Простор”. Тази година в изложението участват 39 фирми от страната и чужбина. Представени са производители на пчелни продукти, пчеларски инвентар, восъчни основи, препарати за пчеларството както от България, така и от Италия, Англия, Турция и Полша. Турска фирма за втора година се представя с термокошер, а „Лече Италия” се представя с пчеларски инвентар.
Има ръст в броя на участниците, подчерта на пресконференция изпълнителният директор на „Добрички панаир” Звезделина Иванова.
На откриването на изложението присъстваха още председателят на Общинския съвет Иван Мандев, зам.-кметът Надежда Петкова, председателят на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз” Ганчо Ганев, както и Мариян Димитров – мениджър на „Виги Мед”, която е най-младата фирма в областта на пчеларството в областта, изградена със средства по програма САПАРД. При откриването на изложението кметът Детелина Николова подчерта, че изложението „Пчеломания” има заслужено място както у нас, така и в чужбина. Пред присъстващите зам.-областният управител Тодор Георгиев подчерта, че Добрич е притегателен център за представителите на бранша. Още повече, че тук се произвеждат 35 на сто от меда у нас. Мариян Димитров от „Виги Мед” посочи, че изложението е възможност да се затвърдят стари практики и за се открият нови приятели, да се видят новостите в бранша. Пчеларството за много от нас се е превърнало в професионално занимание, каза той. И благодари от името на всички представители на бранша на организаторите от „Добрички панаир” за възможността, която им дават и увери, че всички работят за утвърждаване на марката „български пчелен мед” на пазара. Съпътстващата програма на изложението включва представяне и дискутиране на тригодишната национална програма за пчеларство - 2008 - 2010 г., Програмата за развитие на селските райони - особености и развитие, както и производството на пчелни майки в личния пчелин.
Тази вечер ще бъдат връчени традиционните награди. Тази година за „Пчелар на годината” е обявен Йордан Костадинов Бакалов. Той отглежда 250 пчелни семейства в района на село Поручик Чунчево. Призът за „Най-проспериращ млад пчелар” получава 33-годишният Стоян Георгиев Манев, който отглежда 150 пчелни семейства в Балчик. Наградата за принос за дейността на „Добрички панаир” е за фирма „Прима Вед” ООД, София, която произвежда препарати за борба с вредителите по пчелите.
Много емоции предизвика връчването на наградите на отличените участници в конкурса „Медът – сладкото злато на Добруджа”. За него са били представени 352 творби на деца не само от Добричка област, но и от други региони на страната. Отличени бяха 40 деца в три възрастови групи. Вчера те получиха наградите си от кмета Детелина Николова, зам.-кмета Надежда Петкова и зам.-областния управител Тодор Георгиев.
Преди това присъстващите бяха поздравени с прекрасни тематични танци на талантливите малчугани от ЦДГ №29 „Любимка”.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ОТНОВО Е СТОЛИЦА НА ПЧЕЛАРСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди