изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:18 EEST
Скандалният журналист Григор Лилов: Експремиер крие в сейф 10 бутилки с диаманти!    
Интервюта
224 млн. долара на ислямски организации са потънали в България. Носителят на наградата "Паница" за разследваща журналистика Григор Лилов е сред най-актуалните анализатори на процесите у нас. Той е от хората, които познават икономическите досиета на прехода.


- Кой има и кой няма интерес от отварянето на икономическите досиета на прехода, г-н Лилов?
- Интерес има президентът Първанов, защото никога не е бил в оперативното ръководство на страната. Основният “капитал” се трупа в изпълнителната власт и парламента, където се акумулират огромните мръсни пари от рушвети и далавери. Пример? Имам познат швейцарски брокер, който твърди, че в една швейцарска банка бивш български премиер държи в сейф...10 бутилки минерална вода от известната френска марка “Етиен”?! Работата е там, че тези бутилки са пълни с диаманти, които във вода стават невидими. Знам кой е човекът, знам дори номера на сейфа му.

- Защо не обявите името му?
- Мога само да кажа, че той е от времето на прехода след управлението на Виденов... Нищо не ви подсказвам, защото след Жан има петима премиери – Софиянски, Костов, Царя, Станишев и Бойко. Засега не мога да дам повече информация, но нямам и причини да не вярвам на своя познат брокер. Смятам, че до 6 месеца ще мога да посоча името. Това е едно от икономическите досиета.

- Друго досие, с което разполагате?
- Парите на Зографски, с които купи “Ню Отани”. Тук случаят е много интересен. Операцията се извършва от две страни.

Парите на емигранта-милионер са червени, получени с прословутите куфарчета.

От другата страна са наркопарите, които пристигаха в България изстискани, препрани и колосани от чужди банки. В случая беше “Сюиз банк”. Беше ми известно, че представителят на наркобароните за България беше Петьо Арапчето. И помолих мой познат западен банкер, като му обясних случая, да провери... На другия ден получих извлечение от сметка на името на Петьо Арапчето със салдото и т.н. – около 80 млн. долара. Така че “Ню Отани” е собственост на червените пари с приносител агента на ДС Зографски и изпраните наркодолари на латино- наркомафията.

- Друга информация?
- Знам за банкова сметка с титуляр абсолютно неизвестния на широката публика руски олигарх Миша Заглобални.

Там има... 109 милиарда долара, два пъти повече от богатството на Бил Гейтс!

Тази сметка е захранена и с част от отвлечените пари от България, които след това се върнаха и с тях се направи една култова банка... Какви интереси могат да излязат срещу тази банка и държателя на авоарите? Никакви, защото никой, който се е упражнявал в оперативното държавно управление, няма интерес да разчопли това “икономическо досие на прехода”.

- Още примери за това, че разкриването на “икономическите досиета на прехода” е мисия невъзможна?
- “Актавис”, най-голямата българска фармацевтична компания, практически е в ръцете на исландския мошеник Тор Бьорголфсон, който влезе и излезе от една банка, а после тя мина в ръцете на 31-годишна белгийка. Сключи сделка на стойност 70 млн. долара.

- Става въпрос за компанията, която беше дадена навремето на зетьовете на бившия премиер Георги Атанасов, като част от разпределението на посткомунистическата баница?
- Точно така. А медийната групировка на Ирена Кръстева? С какви пари купува и купува?

- С кредити от Корпоративна банка.
- Да, парите са оттам, но не са кредити. И това е повече от прелюбопитно. Значи, банката не носи отговорност. Тя изпълнява нареждания на свои клиенти, които примерно внасят 50 млн. и после

разпореждат да се преведат на лицето Ирена Кръстева 5 млн.

Банката е длъжна да изпълни разпореждането и въпросът приключва. А откъде са дошли тези 50 млн?!

- Публичната мълва е, че са на турската медийна групировка “Доган груп”, захранвана от радикално настроени арабски емири и шейхове.
- Това е част от загадката около смъртта на Ахмед Емин и от сегашния скандал с Алексей Петров. Мога да кажа, че

в България доказано са влезли 224 млн. евро на фундаменталистки организации,

които са се “изгубили” някъде. Тези пари са свързани и с уволнението на шефове, свързани по някакъв начин с издаването на български документи за самоличност на чужденци, пребиваващи в България. И този скандал е под външен натиск - на САЩ, Франция и Германия - заради опасността от внедряването на терористи навсякъде по света. Разбира се, нашето правителство никога няма да си го признае. Както няма да си признае, че всички големи операции по трансфера на кокаин и хероин са водени от западните служби.

- И все пак какво става с тези 224 млн. евро?

- Явно част от тези пари се въртят из българското икономическо, а и политическо пространство. Явно човекът, който знаеше за тях, говоря за Ахмед Емин, много бързо си отиде. Любопитно е защо точно сега се повдига въпросът за човека, който знаеше толкова много? Мисля, че се раздуха, за да се раздруса въпросът около въпросните милиони. Разбира се, пак под натиск отвън. Това също е едно от икономическите досиета на прехода.

- А “Кремиковци”?
- Пристига великият инвеститор Прамод Митал, купува комбината, аз знам точно как става номерът, защото вече съм го проучил. Той е следният. Отиваш, плащаш 20 евро и влизаш в регистъра на Ротердам. Този регистър е всъщност основната холдингова компания на на същата индийска фамилия милиардери. Изведнъж поглеждаш и виждаш, че Прамод Митал е бил толкова инвеститор в “Кремиковци”, колкото сме били ти, аз и широката публика, но декларира, че фирмата е негова собственост. А всъщност фамилията дори не е била съсобственик на собствениците на "Кремиковци"!

Но нашата държава вярва на неговата декларация,

а в справката в търговския регистър, видиш ли, била допусната грешка!? Ми поискай тогава втора справка, втори превод, за да стане абсурдът по-малко абсурден поне. Но в моята справка няма грешка. Говорим за определено нежелание на държавния апарат – независимо дали при царя, Станишев, Доган или Борисов. Никой няма желание да бръкне и да види какво става, защото това ще се превърне в един от най-грандиозните скандали на прехода.

- Ами тогава какви икономически досиета на прехода иска да “разгърне” президентът?
- Както казах в началото, Първанов не е безкрайно честен, но не е бил в изпълнителната оперативна власт, имаше само политическо влияние, но не и икономическо там, където се разпределят големите комисиони, правят се разбойническите заменки и приватизации.

- А икономически кръгове около него? Те да не би да са били кръжок по ръкоделие? Някои от олигарсите, които го спонсорираха, ги застреляха, други ги съдят за гигантски злоупотреби...
- Да, имаше такова нещо в началото на втория му мандат, но след като се скараха със Станишев, връзките се прекъснаха и комисионите си останаха в министрите...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ  /  http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Скандалният журналист Григор Лилов: Експремиер крие в сейф 10 бутилки с диаманти! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди