изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:16 EEST
Трудови инспектори глобиха посредническа фирма и "Е.ОН"    
НовиниСлед извършени проверки по сигнали трудовите инспектори са глобили "Добруджанска трудова борса" заради нарушения, съобщи директорът на Областна инспекция по труда Младен Мартинов.

"Проверката извършихме след сигнал от трима души, за това, че борсата им е взела такса за това, че ще им осигури работа като сервитьори на о. Крит. Хората се жалваха, че така и не стигнали до Крит, а останали в континентална Гърция на свои разноски, като впоследствие борсата им е предложила два пъти седмично почасова работа в Гърция" - разказа Мартинов. При проверката трудовите инспектори установили още едно нарушение - липса на лиценз на фирмата за посредническа дейност по закона за заетостта за чужбина. За това, че в разрез с нормативната база са взели такси глобата е в размер от 500 до 2500 лв., а за това, че наемат хора за работа в чужбина без лиценз - санкцията е 5 хил. лв., каза Мартинов. Той добави, че всеки трябва да знае, че посредническите фирми нямат право да събират такси от работниците. "Всички такси се плащат от работодателите. Хората трябва да знаят още, че при тръгване на работа в чужбина трябва да им бъде представен и проектодоговор с работодател от посредника" - добави Мартинов.
Акт за административно нарушение е издаден от трудовите инспектори и на "Е.ОН България", каза Мартинов заради падналата на 17 февруари 37-годишна служителка в книжарница в Добрич Дора Ангелова. При падането в отворената 4-метрова шахта на дружеството жената счупи таз и ръка. С акт за нарушение е и инкасаторът на дружеството, като размерът на глобата е от 100 до 500 лв. за него, каза още Мартинов. Той добави, че проверката по случая категорично е констатирала вината на електроразпределителното дружество и работника му. Припомняме, че след инцидента енергийната компания пое ангажимент да плати разноските по лечението на добричлийката.
През изминалия месец трудовите инспектори са извършили общо 447 проверки в областта при план от 221 проверки, като са издали 64 административни акта за нарушения на работодатели. НДТ
 


Сходни връзки

Трудови инспектори глобиха посредническа фирма и "Е.ОН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди