изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:16 EEST
И "ЛАПАЧИТЕ" ИЗЛЯЗОХА НА СВОБОДА    
Ред и сигурностСофийски градски съд пусна задържаните при операция “Лапачите”. Най-тежка мярка за неотклонение “парична гаранция” от пет хиляди лева получи Пламен Точев, сочен за организатор на престъпната група. Останалите обвиняеми получиха най-леката мярка – “подписка”. Съдът мотивира своето решение с факта, че няма достатъчно данни те да са съпричастни към престъпна група за ощетяване на бюджета. Паричната гаранция следва да се плати в 14-дневен срок.



Днешното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.
Припомняме, че прокуратурата поиска по-рано днес най-тежката мярка “задържане под стража” и на петимата задържани при проведената акция “Лапачите”. Държавното обвинение посочи Пламен Точев като организатор на престъпна група и на трайно изградена схема за ощетяване на бюджета. Като доказателство бяха представени голям брой фактури, които са издадени на фирма с несъществуващ Булстат, както и невключването на фактурите в дневниците за покупко-продажба на фирмите.

Прокуратурата приложи и доказателства със специални разузнавателни средства, които доказват наличието на данъчни престъпления. Съществува голяма вероятност за упражняване на натиск и за изнудване на лица от високите етажи на администрацията. Затова прокурорът поиска задържаните да останат в ареста. И в момента се води разследване и не е изключено да има и други лица, съпричастни към тази схема лица.

Адвокатите от своя страна поискаха делото да се гледа по компетентност от Благоевградския окръжен съд, в чийто район е извършено престъплението.

Защитниците на петимата задържани при операция “Лапачите” поискаха освен това по-лека мярка за неотклонение от “задържане под стража”. Пледоариите на защитата изтъкнаха, че подписът на иззетите фактури не е на Точев и това било доказано от графологична експертиза. Румяна Точева пък нямало как да участва в манипулирането на счетоводството на фирмите, тъй като по образование е технолог за производство на консерви. Нацкова пък се познавала с Точев едва от декември миналата година, но двамата не са разговаряли лично, а по телефона. Според обвинението, Пламен Точев бил ръководител, Наташа Груева – счетоводител, и дори подавала данъчните декларации на фирмите на Точев, без да има пълномощни за това. Нацкова пък продавала стоката в София, а Симеон Караколев, който е действащ кмет на петричко село, превозвал земеделската продукция от Гърция за България. Той е обвинен, че е фактури с невярно съдържание на митнически служители, като са събрани доказателства, че продукцията минавала през границата при дежурството на определени митничари и служители на “Гранична полиция”.

На 23 март при специализирана полицейска в Петрич и София акция бяха задържани осем души. Акцията под кодовото име "Лапачите" бе срещу източването на ДДС. Среди задържаните лица има такива с прякори Чучулигата и Гаргата. В операцията, проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура, участваха служители на ГД “Криминална полиция”, СДВР и ОДМВР - Благоевград. Извършени бяха претърсвания и изземвания от офиси и домове. Открити бяха голямо количество празни бланки, печати, фактури, бланки за ЧМР и други счетоводни документи. Пламен Точев на 35 години от Петрич, известен като Пачката, е криминално проявен за кражба на обществено имущество, вещно укривателство, нанасяне на средна телесна повреда и ръководене на организирана престъпна група. Той действал заедно със съпругата си Румяна Точева /36 г./ - Малката Пачка. В престъпната схема са участвали още Георги Кочев /39 г./, известен с прякора Гаргата, който е един от шофьорите, транспортирали стоки за фантомните фирми. Счетоводството на групата е било поддържано от Димитър Чучулогов /37 г./, известен като Чучулигата, и Наташа Груева /32 г./. Пласментът на стоките се е осъществявал на територията на столицата, където е задържана и 30-годишната Виолета Нацкова. Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък "печалба”. При извършването на насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми - износителки. Размерът на документираните щети, нанесени на бюджета до момента, е над 600 000 лева от началото на годината. Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета над 10 милиона лева. /БГНЕС

ДДС измамниците погна МВР в спецакция “Лапачите”

 


Сходни връзки

И "ЛАПАЧИТЕ" ИЗЛЯЗОХА НА СВОБОДА | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
И "ЛАПАЧИТЕ" ИЗЛЯЗОХА НА СВОБОДА
Автор: Anonymous да 2010-03-29 @ 13:33 EEST
ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ  това е БЪЛГАРИЯ   ЕХ СЪДИИ СЪДИИ  !
И "ЛАПАЧИТЕ" ИЗЛЯЗОХА НА СВОБОДА
Автор: Anonymous да 2010-03-29 @ 21:02 EEST
 лапачите  освободиха  лапачите  те големите крадат  а кво остава  за малките !
И "ЛАПАЧИТЕ" ИЗЛЯЗОХА НА СВОБОДА
Автор: Anonymous да 2010-03-30 @ 13:25 EEST

едни задържат други пускат  всяко чудо за 3 дни сега и министъра на здравеопазването  абе  всички са едни и същи що ле изобщо ги задържат като не ги съдят а пред закона всички са еднакви  еднакви  ама на куково лято!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди