изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:34 EEST
Бойко Борисов: България може да отдъхне с облекчение заради одобрения спасителен план за Гърция    
Интервюта Бойко Борисов, министър-председател пред БНТ, "Панорама". Интервюто е подготвено за печат от Агенция Фокус



Водещ: Започваме с премиера Бойко Борисов. Преди няколко часа разговаряхме на телевизионен мост от Европейския съвет в Брюксел. Там европейските лидери решиха как да помогнат на Гърция. В интервюто, което ще видите сега, обаче говорим предимно за България.
Г-н премиер, здравейте от София.
Бойко Борисов: Здравейте.
Водещ: Европа поне, излиза ли от кризата?
Бойко Борисов: Не може да се каже. Полага неимоверни усилия и всички ние полагаме такива, за да дойде пролетта и в икономиката и във финансите.
Водещ: Справедливо ли беше Гърция да бъде спасявана от другите в Европа, според вас?
Бойко Борисов: Първо, аз много се радвам, че се взе това решение да се спасява Гърция. И днес мога да кажа, че си отдъхнах, защото знаете, че над 30% от банковата система в България принадлежи на гръцки банки. А с днешното решение и с решението на Европейската централна банка да направи ликвидни гръцките банки, това означава, че ни се разминава една възможност много лоша за България, ако имаше срив в банковата система. Освен това не искам и българите да остават с впечатлението, че видите ли можем да си правим каквото искаме, а след това идва Европа ни спасява. Нека да не забравяме, че днешното решение вкарва МВФ в Гърция. И там тези реформи, които правят в момента, ще им се видят много мънички, в сравнение с това, което ще им наложат да направят. Освен това, петното, което остана върху Гърция – просто Гърция е един действително пример какво не трябва да направи България в следващите години.
Водещ: А какво трябва да направи България сега, веднага? Кога ще извадите окончателните антикризисни мерки, ще ги сложите на масата и ще кажете – заставам зад това, категорично и окончателно?
Бойко Борисов: Както сам казахте в началото, в света няма рецепта кои мерки са най-добри и кои точно трябва незабавно да се приложат. Освен това, ние мисля, че много правилно постъпваме, като водим преговори с големите браншови организации, синдикатите, работодателите и се стараем максимално да избегнем удара върху големите групи от хора в България, които, за съжаление, са и най-беззащитни. И аз не случайно давам пример, че от първия ден, в който това правителство дойде на власт, с 900 млн. лв. даваме повече на най-слабите и беззащитни български граждани – това са пенсионерите. Даваме повече пари за безплатни лекарства. Правим много неща именно за тези, които сами не могат да оцелеят в кризата.
Водещ: Да, но ви обвиняват, че днес вадите едни мерки, а утре други. Не се ли боите, че непрекъсната промяна на позициите по тези антикризисни мерки вместо да успокои всички, ще уплаши всички?
Бойко Борисов: Напротив, ако тези мерки касаят един човек, ние ще ги вземем веднага, но те касаят 8 млн. души и ние сме длъжни да проведем консултации с абсолютно всички съсловия, да чуем абсолютно всички мнения. А и освен виждате, че т.нар. финансисти и специалисти, които дават рецепти, нито едно мнение не става така, че да съвпадне с друго такова. И за това ние много внимателно го обмисляме и тогава ще ги приемем. В момента имаме Бюджет 2010 и той се изпълнява, така че нищо не налага с ден, два или пет да избързаме и да кажем какво точно ще правим. Освен това, ето дори и днес, в Съвета на Европа бяха разглеждани мерки, които да влязат в Европа през следващите години и то като стратегически мерки, които ние в нашата програма, освен че ги имаме, и започнахме да ги говорим, макар, че срещнаха голяма съпротива. Едно от тях е пенсионната възраст. Анализите, които бяха представени на лидерите в Европа от експертите, бяха, че населението в Европа застарява и то катастрофално. В същото време все по-малко са хората, които са заети в производството и в Европа вече не само, че се поставя въпросът, а се търси мярката как да се вдигне пенсионната възраст и на мъжете и на жените. Защото, повтарям, с 40 млн. повече пенсионери произвежда Европа на година, а все по-малко хора работят, за да осигуряват пенсиите.
Водещ: Имате ли обаче яснота поне за основния начин, по който ще запушите очертаващата се дупка в бюджета – с вдигане на ДДС или с приватизация, или с емитиране на дълг, или с някакъв вид съкращения на разходите?
Бойко Борисов: Ето, първите три ще станат. Защото те са задължителни и правят всички останали страни – и емитиране на дълга, и съответно приватизацията и съответно вдигането на ДДС. С колко процента? Трябва да ни кажат експертите и за колко време, защото това е временна мярка, повтарям, това са временни мерки за година, година и половина, докато държавата излезе от кризата. Освен това вчера с решението с 10% да намалим бюджетните заплати, да свалим тавана на това безобразие, бих го нарекъл, за огромни заплати, които получават държавни служители в агенции, фирми, и в същото време, забележете, тези държавни предприятия или фирми не внасят почти никакъв или никакъв дивидент в общия бюджет на държавата. Така че, това са мерки, които неминуемо ще дадат резултат и то бърз.
Водещ: Добре, обаче кое ще свърши повече работа – да изравнявате заплати или в болниците, например, или да довършите здравната реформа, която вече обявихте, че започва?
Бойко Борисов: Тя здравната реформа и в момента върви и то в пълен обем. Нека да не спекулираме с това, че трябват няколко месеца технологично време, примерно да се направят оценките за съответствие в болниците, да се изпълнят тези програми, които бяха набелязани, те им трябват 3-4 месеца да ги направят, дори и повече. Така че, всичко това се прави. Освен това подготвяме тръжните документации за направянето на информационна система в здравеопазването, така че именно да можем да спрем тези течове, защото вижте, като се каже – изтичат пари от здравеопазването. От къде най-много изтичат? Изтичат от тези болници, в които, образно казано, пациенти, които би могло да ги лекуват само с лекарства, те биват приемани да лежат в болница 2 или 3 дена поради две причини. Или самите болници по този начин взимат от здравната каса много повече пари или от също социална мярка, ако даденият човек няма пари да си купи лекарства. Вече като го приемат в болницата, болницата му дава необходимите лекарства, но си начислява и всички останали разходи – ток, вода, храна, режийни и т.н. И за това сметката на края набъбва толкова много. Именно за това информационната система ще ни помогне.
Водещ: Добре, каква е логиката никой да не взима повече от шефа? Нали Бербатов и Руни взимат повече от техния треньор Алекс Фергюсън, например?
Бойко Борисов: Първо, дали е така, дали сте убеден, че е така?
Водещ: Проверил съм го специално. Преди да говоря с вас всичко проверявам.
Бойко Борисов: Може би дадохте най-неподходящия пример, защото пък колко време Бербатов или Руни могат да взимат тези пари – в продължение само на няколко години и ако не бъдат контузени или ако бъдат титулярни или ако се провалят, след това каква им е професията. Я отидете и потърсете да видите колко бивши футболисти стоят сега и работят или като пазачи или няма къде да си намерят работа. За това дадохте много неподходящ пример, защото това е професия, която трябва да капитализира всичките усилия и таланти, възможности на даден човек в рамките на няколко години само. Те няма да работят до 50 до 55 или 60 години да получават тези заплати. Докато треньорът Фергюсън е над 50 години и от 15 години е треньор. Това е разликата.
Водещ: Аз само се усъмних в логиката, дали е логично наистина шефската заплата да е най-висока.
Бойко Борисов: Ако приемем, че заплата е материалният израз на труда, който се влага, би трябвало този, който заема най-високата длъжност и се е стремил да я вземе, да получава и най-много пари.
Водещ: Кой трябва да понесе тежестта от кризата, г-н премиер, всичко по малко или някои повече?
Бойко Борисов: В момента това, което предлагаме, мисля че е справедливо за всички – и данък лукс, и съответно намаляването на парите в бюджетната сфера и съответно всички други мерки, които прилагаме. Така че всички солидарно ще понесем кризата.
Водещ: Сега ли е времето за отстраняване на президента?
Бойко Борисов: Аз доколкото знам днес са събрани 162 подписа и е започнала процедура в парламента и мисля, че достатъчно е коментирано в парламента по тази тема. Аз бих поставил обратно въпроса – а сега ли беше времето президентът да атакува така яростно правителството в условия на криза, за да създаде и политическа криза, да речем.
Водещ: Вие стоите ли далеч от тази тема?
Бойко Борисов: Нека да отговорим първо на този въпрос. То е видно, че другите партии не са в състояние да поемат управлението на държавата, единствената алтернатива е ГЕРБ и точно в този момент, когато сме в окото на финансово-икономическа криза, кое наложи да се атакува правителството?
Водещ: Вие ще продължавате ли да стоите далеч от тази тема и да я коментирате предпазливо, както правите в момента, без да изразявате категорично мнение?
Бойко Борисов: Не, аз от нищо не се предпазвам, защото всички атаки, които предприеха срещу мен, те са в тази посока. И нека да не се заблуждаваме, че не е така. Но няма да харча енергия и дори ви предлагам, ако има други теми, да ги разискваме тях, в посока отстраняването на президента. В парламента има достатъчно партии, депутати и хора, които да изразят мотивите си. Аз само поставям въпроса – сега ли беше моментът и защо беше атакувано правителството и то в сфери, в които предишната тройна коалиция носи пряката вина? И понеже сме в Брюксел, трябва да ви кажа, че аз с огромни притеснение, и с разговорите, които водихме с колегите от другите държави и съответно кандидатстването ни в Еврозоната, аз трябва да ви кажа, че първо го правих много предпазливо. В това сте прав, защото не зная как ще изляза от ситуацията с тези т.нар. 2,160 млрд., които са скрити от бюджета 2008-2009 г. не са включени в бюджет 2010 г. и ако трябва да говорим на гръцки език – ние сме направили като държава, имам предвид предишното ръководство на държавата – един от двата варианта. Първият – излъгали сме Брюксел и сме крили дефицит в подписани договори и анекси, които не са обезпечени в бюджета, или другото, което е сега, ако аз приема, че трябва правителството да плати тези договори за близо 2,2 млрд., това означава незабавно да искаме актуализация на бюджета, за да ги включим там, и да отидем на свръх дефицит и разговорите ни за Еврозоната ги прекратяваме веднага. И аз мисля, че по тази тема би могло да се коментира в парламента – защо са ни сложили този капан или тази динена кора.
Водещ: Добре, вие говорите за наследството, а БСП пита за парите на Цветелина Бориславова. Смятате ли, че това е отговорен разговор между власт и опозиция в България?
Бойко Борисов: Не, не, аз питам за пари в бюджета, аз питам за управление. А ако някой се интересува от парите на някого, първо – четири години са били на власт, държали са всички служби – да са проверявали. Второ – и сега никой не ги спира, ако имат каквито и да било данни, да ги занесат в прокуратурата и да искат проверка по тях. Това мен не ме касае. Това няма нищо общо с управлението на държавата. Аз ги питам защо, да вземем енергийните им проекти - когато на всички те ни обясняваха колко важна е „Белене” да се направи, защото ще докарват двата реактора 2 000 мегаватa електроенергия, са дали 1 млрд. близо за 80 мегавата в „Цанков камък”, плюс „Козлодуй” два хилядника. Ние с 4 реактори по 1 000 мегавата – 4 000 мегавата, вместо да дадем пари за асфалт, да асфалтираме улици и инфраструктура, ние сме ги заровили в „Цанков камък”. Къде им е стратегията, къде е логиката в това? Или когато знаеш, че „Бургас - Александруполис” без екологична оценка, а и той самият проект попада в НАТУРА, защо подписваш договора? За да плащаме неустойки ли сега? Защото е ясно, че там не могат да минат тръби. Първо, населението не ги иска. И второ, НАТУРА не го позволява. Нали разбирате колко са жалки. В единият случай те се опитват да търсят някаква лична, личен мотив. Да го търсят, но то си има ред, по който да го търсят. Аз в случая ги питам как да компенсирам дупката в бюджета и тези заробени пари в енергийни проекти. Те това трябва да ми кажат. Аз не ги питам, а и не знаем примерно Станишев или Доган жена ли имат, какво имат, кои са, за да се... Нека се занимават със своите проблеми, лични, да не намесват личните отношения. Не е, няма да им донесе нищо.
Водещ: Имаме още две минути от телевизионния мост. Искам да ви задам един много важен въпрос. След малко ще разговарям с върховен съдия Константин Пенчев и с Галина Тонева, която е заместник-главен прокурор. Вярват ли си правителството и магистратите в България? Вярват ли си?
Бойко Борисов: Първо, ние не трябва да си вярваме, а трябва да работим. Както виждате, аз съм поел ангажимент и по никакъв начин не им се меся в работата. Но както ние всяко свое действие подчиняваме на исканията на народа и съответно на ангажиментите, поети в Брюксел, така сега съдиите да бъдат любезни... Защото, когато ни пратиха черновата на този междинен доклад, ние изпратихме 15 мерки, които ние сме предприели и те ги включиха в официалния доклад. За което поздравявам, разбира се, и парламента вчера, че е приел промените в НК и НПК и безспорен факт, че БСП и ДПС са напуснали, което показва какво им е отношението именно към съдебната система – да им дадем добри закони, по които да работят. Така че да излязат съдиите сега и да обяснят пред Брюксел, пред Барозу, пред народа защо във всеки доклад има критика към съдебната система, какво им куца, да ми кажат какво искат да им бъде прието в парламента. Аз ще разговарям с парламентарните групи, ще го приемем незабавно. Но нека те да излязат и да обяснят защо оценките са им слаби и какво искат, за да бъдат променени.
Водещ: Последна дума, г-н премиер. Последна буквално. Усещате ли, че държите юздите на кризата в ръце или положението се изплъзва? Много важно, да обобщим.
Бойко Борисов: Аз искам да им кажа на българите, че това, което правим в момента, най-ясно и точно е оценено в евродоклада – най-добрият, който е писан за България. И много ясно там е казано, че политическата воля я има. Видях и днес подкрепата, която имаме в Брюксел, виждате, която имаме в арабския свят, виждате, където имаме навсякъде по света. Виждаме и в двата доклада на САЩ, където също сочат правителството за пример като добра работа. Искам да кажа на българите – година-година и половина искам само да ми вярват, за да можем да проведем всичките тези реформи и да изведем държавата от кризата. Полагаме 24-часови усилия. Просто на ръба, на нечовешко напрежение в момента сме подложени, но ще се справим. Просто сега ни трябва нацията да е силна, да е консолидирана, сами да си направим промените, за да не ни карат насила от фонда или както Гърция, да ни налагат навън и да ни остава петно като нация. В момента ние имаме шанс да покажем на света, че сме здрава, яка, дисциплинирана, отговорна, сама можеща да се управлява нация. Рядък шанс. И тук в Европа го забелязват, и всички ни поздравяват за това. Нека не се изложим, една година да стиснем зъби. Убеден съм, че след това ще е по-добре. Като за финал, само да им кажа – говорих с г-н Барозу днес, двама министри са тук, да видим как от парите, които Брюксел ни дава, да прехвърлим пари по рехабилитация, да започнем да асфалтираме държавата. Правим им магистралите... сега ще стане, след един месец Южната дъга, „Черни връх” прекрасно кръгово движение. Правим магистрали, правим заводи, правим естакади. За тази година-година и половина всички ще усетят разликата. Просто малко да имаме търпение. Така беше и в София, но сега софиянци карат метро, имат метро, возят се. След две години ще имат прекрасно метро в двете посоки. Малко търпение ни трябва. Полагаме усилие, ще стане.
Водещ: Г-н премиер, благодаря ви за разговора.
Бойко Борисов: Всичко добро.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Бойко Борисов: България може да отдъхне с облекчение заради одобрения спасителен план за Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди