изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:32 EEST
ЧЕСТИТО: Газът поскъпва с около 10%, парното - със 7-8%    
Икономика
Търсим всички възможности за задържане на цените на природния газ. Това заяви в предаването „Неделя 150" на БНР Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР, цитиран от КРОСС. По отношение на природния газ има някои особености с външните договори, с „Газпром", посочи той и добави, че зависимостта е много голяма. Външните договори за доставка с „Газпром" са типични дългосрочни договори за доставка и са обвързани с цените на горивата на външните пазари. Това е едно обстоятелство, върху което ние не можем да влияем.


Така Семерджиев коментира обсъжданото в Тристранния съвет на евентуално временно "замразяване" на цената на газа.

По думите му, ще се направи опит с вътрешни ресурси да бъде омекотено увеличението на цената.
„Това, което можем да постигнем като регулатор, се оказва, че е някъде близо до 10%", обяви Семерджиев и добави, че в следствие на това, увеличението на цената на парното в София ще бъде около 7-8%. За различните дружества това увеличение е различно, подчерта той.
"Булгаргаз" предложи поскъпване на газа с 26%.
 
„Не трябва да бързаме с цените на парното", побърза да добави шефът на регулатора. Имахме разговори с министър Трайков и от негова страна имаме съдействие, така че тези цени да се задържат, посочи председателят на ДКЕВР.

Не бих казал, че финансовото състояние на „Булгаргаз" е тревожно, каза още председателят на ДКЕВР. В момента състоянието на „Булгаргаз" е нормално и няма заплахи дружеството да бъде декапитализирано.

До 1 юли цената на тока ще остане същата. Търсим резерви, заедно с дружествата, да могат да се задържат и след 1 юли на същите нива, подчерта Ангел Семерджиев. Той добави, че в тази сфера страната има собствени ресурси: „Тук нямаме пълна зависимост от външно доставчици, каквато е при „Булгаргаз".

„Вероятността да има такса „електромер" е никаква. Това беше само предложение, но няма решение на комисията по този въпрос. Ние считаме, че изобщо не трябва да се експериментира - само едно дружество да прилага такава такса. Това говорене е излишно в момента", смята Семерджиев. 
 Дир.бг
 


Сходни връзки

ЧЕСТИТО: Газът поскъпва с около 10%, парното - със 7-8% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди