изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:13 EEST
Банките в България може да се влошат рязко при ръст на лошите дългове    
Икономика Българската икономика няма да се върне към положителен ръст преди 2011 г., а най-ранната възможна дата за влизане в преддверието на еврозоната ERM II е 2014 г., според анализ на "Рубини глобал икономикс".

"Според нас плановете на българското правителство за присъединяване към еврозоната до 2013 са твърде оптимистични. България наистина изпъква сред другите държави кандидатки по ред показатели. Но страните от еврозоната не насърчават по-нататъшно разширяване посред продължаващата криза с гръцките дългове. Българското правителство е наясно с това. Те отложиха кандидатстването за приемане на страната в обменно-валутния механизъм от февруари за юни 2010. Ако гръцката драма започне да затихва през втората половина на тази година, на теория България би могла да влезе в обменно-валутния механизъм през следващата година и да бъде приета в еврозоната през 2014, но това е най-ранната възможна дата", коментира Йелена Вукотич, анализатор на "Рубини глобал икономикс", пред Радио Дойче веле.

Тя посочва, че България е много близо до покриване на Маастрихтските критерии за приемане в еврозоната, което означава, че остават политическите съображения и тъкмо те представляват най-голямо препятствие за България.

"Гърция, както чуваме, през 2001 г. е подправила данните си, за да покрие критериите за еврозоната. Европейските лидери, разбира се, искат да избегнат повторение на подобна ситуация. Трябва да подчертаем обаче, че България, за разлика от Гърция, е държава-модел за фискални ограничения. Но слабите резултати на България в борбата срещу корупцията вредят на перспективите й за влизане в еврозоната. Страната беше критикувана отново в доклада на ЕК миналата седмица. Особено силно се подчертават постоянните неуспехи на България да приведе съдебната си система в съгласие с европейските стандарти. Това със сигурност ще насърчи онези гласове в ЕС, които поддържат аргумента, че поне докато трае гръцката криза държавите членки на еврозоната не трябва да подкрепят приемането на още една проблематична държава."

Според "Рубини глобал икономикс" в момента банковата перспектива в България изглежда доста проблемна.

"Това беше отразено в скорошните понижения на рейтинга. Миналия месец "Фитч” снижи рейтинга на поделенията на гръцките банки в България, посочвайки като причина финансовия стрес на гръцките банки. А наскоро "Мудис” даде негативна перспектива на банковия сектор в България. Освен това преди дни централната банка на страната съобщи, че броят  на "лошите дългове” се е увеличил на 14 процента през февруари. Това е три пъти по-голям брой в сравнение с миналата година. Банковият сектор на България изглежда добре капитализиран, но състоянието на банките може да се влоши рязко, ако има скок на "лошите дългове”. Възможно е, разбира се, и разпростиране на ефекта от гръцката криза," смятат анализаторите.

Всичко това може да задуши още повече отпускането на кредити и да забави самото възстановяване на българската икономика.

"Най-лошият сценарий, който едва ли ще се случи, но трябва да го отбележим – някои чужди банки могат напълно да се изтеглят. Но това е малко вероятно," посочва Йелена Вукотич пред Радио Дойче веле.

"Гръцките банки естествено са тези, които ще са под все по-голям натиск и в Гърция, и в чужбина. В чужбина натискът идва от растящия брой на просрочените дългове – това се случва навсякъде в Югоизточна Европа. Не мисля обаче, че те искат да се изтеглят. Самите гръцки банки нямат желание това да се случи, но всичко ще зависи от способността им да продължат да финансират поделенията си в чужбина. Тази способност е под голяма въпросителна. Това е причината, поради която "Фитч” понижи рейтинга на поделенията на гръцките банки в България и Румъния. Това е рискова зона, която трябва да се наблюдава."

"Свиването на икономиката беше рязко, а възстановяването ще е много бавно. Заради валутния борд икономиката трудно би могла да се възстанови чрез износ. Освен това строгата фискална политика, затегнатите кредитни условия и растящата безработица също ще затруднят растежа. Ние продължаваме да смятаме, че българската икономика няма да се върне към положителен ръст преди 2011," казва в заключение Йелена Вукотич.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Банките в България може да се влошат рязко при ръст на лошите дългове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди