изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:27 EET
АМПУТИРАТ ЦИЦИ ЗАРАДИ ФАЛШИВ СИЛИКОН    
Новини Когато преди година Надежда Илиева решава да промени фигурата си, не предполага, че й предстои кошмар. Нейна приятелка й препоръчва пластичен хирург, при който е ходила и тя самата. Надежда слага малко силикон в гърдите си, оформя и устните. Седмица след операцията вдига висока температура, но от клиниката й казват, че това е нормално. Месец по-късно едната от гърдите й буквално се пука, силиконът тръгва по тялото, болките са неистови.


Историята на Надежда Илиева е една от многото. Въпреки препоръките на европейските здравни организации повечето от клиниките у нас работят с течен силикон от Украина, който отдавна не се използва и е признат за опасен за здравето.

Под запор

Инжекционният силикон е забранен в повечето европейски държави. У нас той е одобрен през 1994 г. и оттогава продължава да се използва, въпреки че малко по-късно е забранен. Най-често се прилага т. нар. украински хидрогел. По-евтин е и пациентките го предпочитат, без да знаят, че вкарват в тялото си отрова.

Инжекционният силикон се пробутва под различни наименования - силиконово олио, силоксан, полиметилсилоксан... Прякото инжектиране на силикон с козметична цел в устните, скулите или другаде е строго забранено от закона в културния свят. “На пазара у нас се рекламират и продават редица препарати на хиалуронова киселина и на ботулинов токсин със и без разрешение. Фирми предлагат препарати без европейско и българско разрешение, което налага увеличаване на щата и функциите на контролните органи в медицината”, твърдят пластични хирурзи.

Разследване на “ШОУ” разкри, че въпреки забраните десетки пластични хирурзи все още прилагат инжекционния гел. Последиците за някои

са трагични и се стига до ампутация на гърдите.

В България има заведени над 80 дела срещу пластични хирурзи. Сред потърпевшите има както жени, така и мъже, инжектирали си силикон в пениса. В много от случаите хидрогелът се събирал на топка и започвали адски болки.

Повечето лекари препоръчват дълъг възстановителен период след операцията, през който всяка нормална жена може да се побърка при вида на обезобразеното си тяло. Едва тогава се предприема нова операция за поставяне на имплантанти - протези на мястото на гърдите. При мъжете обаче изходът често е фатален и единственото решение на проблема е ампутацията.

Случаи от практиката

“Преди около две години ми инжектираха силикон. Исках удебеляване на устните. Малко по-късно получих удебеляване и втвърдяване, сега фъфля и говоря неразбираемо, даже и името си не мога да кажа, често ми го бъркат. А съм само на 21 години. Когато потърсих отговорност от лекарите, направили операцията, ми казаха, че това било нормално и винаги съществувал риск. Кой ще ми върне здравето?”, това е един от многото сигнали, написан от момиче от Варна. Тя е манекенка, но заради усложненията след операцията вече не може да практикува професията си.

“Смятам, че у нас медиите злоупотребяват с думата „силикон”, с лансирането на „силиконовите интервенции”, придаващи уж блясък на тези, които се подлагат на подобна намеса. Не се предоставя на обществото правилната информация за имплантите с пълнеж от физиологичен разтвор, които са единствените по-безопасни импланти за увеличаване на бюст и които и сега, и преди по време на забраната на импланти с пълнеж от силиконов гел бяха предпочитани и единствено разрешени в Европа и САЩ. Това може да има последствия за пациенти, повлияни от „медийното заболяване”, наречено „силикон””, твърди един от водещите пластични хирурзи у нас – д-р Николай Сердев.
Срещу него обаче също са подавани сигнали, че въпреки забраната прилага незаконния гел.

Мехури, пълни с течност

Д-р Любомир Калудов от клиника “Оксиком” в Бургас също е сред лекарите, за които пациентки твърдят, че ги е осакатил.
Марина В. преживява истински ужас, клиниката й е препоръчана от приятелка, затова има и пълно доверие на лекарите:

“Имах приятелка, която се бе подложила на същата операция при него и вече месеци наред се радваше на гърдите си. Цената беше 3000 лв. (странно ниска, но пък я отдадох на това, че Бургас все пак не е София ). Срещнах се с хирурга, който ми обясни къде и по какъв начин ще ми бъдат поставени имплантите (с разрез под гърдата, подкожно), изчисли по формула колко кубика ще ми стоят добре - спряхме се на 230 куб. Аз съм слаба и не исках да изглеждам като порнозвезда. Избрах си грапави, капковидни импланти, за които трябваше да заплатя предварително 1000 евро. Поставиха ми имплантите и дни след това на мястото на шевовете се образуваха мехури, пълни с течност, които се пукаха и зарастваха, пукаха и зарастваха и така до безкрайност, докато един ден

подплънката на едната ми гърда изпадна и се показа през отвора на шева.

Междувременно ареола на въпросната ми гърда стана два пъти по-голям от другия!”
Притеснена, че състоянието й се влошава, Марина търси помощ от друг лекар, който маха имплантите и установява, че единият се е капсулирал. “Стоял е така в продължение на месеци и е увредил дясната ми гърда, която е пълна с гной. Сега съм с дренажи и ще си ходя така през следващите два месеца, след което ще трябва да платя отново 4200 лв., ако искам да имам нови гърди, тъй като на всичкото отгоре единият ми изваден имплант се оказа спукан!”, разказва още Марина.

Триумфът на подплънките

Има я и обратната страна.
Повечето от известните дами на България крият, че са си направили хирургически интервенции. Някои от тях признават, че също са преминали през ада на неуспешната пластична операция.
Наталия Гуркова е първата, която преди години стъписа всички с новия си силиконов бюст. "Мис България '98" отрича да има корекции по тялото си, но подобренията са ясно видими. Да бъдат като нея мечтаят много други жени.

“Искам да ме направиш като нея”, това заявява 23-годишна пациентка на известен наш пластичен хирург. Момичето носи снимката на Наталия Гуркова и твърди, че иска да си направи подобрения на устните, на бюста и седалищните части. Таткото е богат бизнесмен, който дава парите. “След първата операция обясних на пациентката, че трябва да изчака с интервенциите. Тя беше непреклонна и искаше да направим веднага след това корекция на носа. Заредиха се няколко седмици, в които трябваше да оперирам още и още. Знаех, че не изглежда добре, но трябваше да изпълня желанието й. Когато поиска да й сложа рекордни по големина силиконови подплънки, избухнах. На другия ден дойде бащата на момичето с още двама охранители и потрошиха кабинета ми”, сподели пред “ШОУ” известен наш пластичен хирург. Той признава, че му се е налагало на няколко пъти да поправя грешките на свои колеги:

“Идвали са пациентки със счупени носове, с изтекъл силикон, с подплънки, които са се свлекли. Проблемът при много мои колеги е, че се опитват да спестяват от операцията, а така се стига до грешки и непоправими последствия”.

Мария НИКОЛАЕВА
Анелия ПОПОВА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

АМПУТИРАТ ЦИЦИ ЗАРАДИ ФАЛШИВ СИЛИКОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди